Nakládání medvědího česneku do soli

9. duben 2018

Sezona sběru medvědího česneku je velmi krátká. Po nasbírání medvědí česnek musíte velice brzy spotřebovat. Nedá se dlouho skladovat, vadne a zasychá. Uchovejte si čerstvý medvědí česnek naložením do soli. Sušený medvědí česnek totiž rychle ztrácí své aroma.

Nakládání medvědího česneku do soliNakládání medvědího česneku do soli

Sůl je perfektní konzervant. Alespoň já to mám tak vyzkoušeno i u nakládání zeleniny a při výrobě domácího zeleninového bujónu.

Medvědí česnek nesušte, sušením ztrácí své aroma.

Budete-li medvědí česnek sbírat volně rostoucí v přírodě, nikdy ho netrhejte, vždy ho výhradně stříhejte nůžkami nebo řežte ostrým nožem.

Medvědí česnek ve volné příroděMedvědí česnek ve volné přírodě
Zdroj:Marcela Hackerová

Nikdy ho neotrhávejte, protože ho většinou vytrhnete i s cibulkou, a tím už příštím rokem nevyroste a nebudete mít co sbírat.

Medvědí česnek výhradně stříhejte.

Pokud se vám povede si medvědí česnek vypěstovat doma na zahradě nebo když máte štěstí a potkáte ho v přírodě, zkuste si listů natrhat více, a naložit si je do soli.

Jedna nebo dvě skleničky naloženého medvědího česneku se do ledničky vždycky vejdou a náklady na přípravu jsou minimální.

Suroviny na přípravu

 

Poměr medvědího česneku a soli pro nakládání je vždy 3 : 1.

Tzn., že například 300 g nasekané nati medvědího česneku promícháme se 100 g kuchyňské soli.

Postup přípravy nakládaného česneku

Postup přípravy je velice jednoduchý.  Listy medvědího česneku se operou a nechají se oschnout.  Po osušení je nasekáme a promícháme se solí.

Nasekaný medvědí česnek se solíNasekaný medvědí česnek se solí
Zdroj:Marcela Hackerová

Směs medvědího česneku se solí napěchujeme do čisté sklenice a pak už jen odebíráme po lžičkách.

Třeba do bramborové polévky, na kuře pečené na hořčici s cibulí a klobásami, do slaného pečiva, do pomazánek, do velikonoční nádivky.

Při použití naloženého medvědího česneku do vaření je třeba mít na zřeteli, že v medvědím česneku je sůl. Takže připravované pokrmy dosolujte opatrně.

Naplněná skleniceNaplněná sklenice
Zdroj:Marcela Hackerová

Mám vyzkoušeno, že v ledničce vydrží sklenice medvědího česneku tak dlouho, dokud ji nespotřebujete. Zachová si barvu i aroma po mnoho měsíců a tak máte k dispozici medvědí česnek celý rok.

Skleničku, kterou jsem nakládala při loňské sklizni medvědího česneku, jsem dobírala do polévky včera. A skutečně, v chladničce vydržel celý rok.

Medvědí česnek ve volné přírodě
Medvědí česnek ve volné přírodě
Omyté listy medvědího česneku
Omyté listy medvědího česneku
Nasekaný (nakrájený) medvědí česnek
Nasekaný (nakrájený) medvědí česnek

Nasekaný medvědí česnek se solí
Nasekaný medvědí česnek se solí
Napěchovaný medvědí česnek ve sklenici
Napěchovaný medvědí česnek ve sklenici
Naplněná sklenice
Naplněná sklenice

Naplněná sklenice - detail
Naplněná sklenice - detail
Medvědí česnek na záhonu
Medvědí česnek na záhonu
Medvědí česnek s popencem a pažitkou
Medvědí česnek s popencem a pažitkou


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.96 hvězdiček / Hodnoceno: 45x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.

Medvědí česnek

Medvědí česnek

Každý den, když míjím svůj záhon s bylinkami, nezapomenu zavolat „Ahoj medvěde!“. A skutečně, je polovina března a už roste. Je to bylinka jarní, proto je součástí mojí velikonoční nádivky. V kuchyni však má širší využití.


Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Pivní sýr s pečenou zeleninou, utopený v olivovém oleji, vám nabrousí chuť na sklenici oroseného plzeňského piva. Některé choulostivější nosíky možná budou protestovat, ale jen do momentu, než ho ochutnají. Po ochutnání neodolá nikdo. Naložený pivní sýr je výborným doplňkem každého venkovního grilov…

Pomazánka z vařeného vepřového kolena, slaniny a křenu

Pomazánka z vařeného vepřového kolena, slaniny a křenu

Pomazánka z vařeného kolena je velmi lákavé pohoštění. Je výborná i k snídani nebo jako studená večeře s čerstvým salátem. Vyzkoušejte a uvidíte, že se k receptu budete rádi vracet.