Palačinkové těsto základní

22. červen 2019

Příprava palačinkového těsta je rychlá a jednoduchá. Nemusíte se bát, že se něco pokazí. Těsto lze použít na palačinky „na sladko“ i „na slano“.

Palačinkové těsto základníPalačinkové těsto základní

Na přípravu 6 -7 palačinek o průměru 20 cm si připravíme

  • 2 celá vejce
  • 2 špetky soli
  • 20 g rozpuštěného másla (ne horkého)
  • 250 ml vlažného mléka
  • 125 g hladké mouky
  • 1 polévkovou lžíci oleje

Pokud budete palačinky zapékat třeba se špenátem, houbami či mletým masem, nebojte se do těsta přidat ještě

Postup přípravy palačinek

Při přípravě palačinkového těsta si můžeme vybrat. Buď použít robot, nebo vlastní sílu. Záleží jen na vás.

Já většinou používám robot, protože jeho metly mají více síly a energie než moje pravá ruka.

Fotopostup přípravy a pečení palačinekFotopostup přípravy a pečení palačinek
Zdroj:Marcela Hackerová

Do robotu upevníme metlu na šlehání. Do mísy rozklepneme 2 celá vejce, přidáme 2 špetky soli a rychlost nastavíme na poloviční výkon.

Po celou dobu přípravy těsta na palačinky robot nevypínáme.

Těsto na palačinky musí být bez hrudek a dokonale hladké.

Asi po minutě prošlehávání k vajíčkům přilejeme rozpuštěné máslo a následně, po částech, vlažné mléko. Do dokonale prošlehané směsi po lžících přidáváme mouku.

Po spotřebování mouky necháme robot pracovat ještě minutu. Těsto musí být bez hrudek a dokonale hladké. Necháme ho odstát asi 15 minut.

TIP

Pokud se vám stane, že v těstě na palačinky zůstanou hrudky mouky (při použití robotu by se to nemělo stát) nezoufejte. Těsto prolijte přes síto a problém bude odstraněn.

Nyní záleží na vaší úvaze, zda budete podávat palačinky na sladko. Pokud ano, máte těsto hotové.

Pokud se rozhodnete palačinky plnit slanou náplní, nebojte se do těsta přidat třeba lístky tymiánu nebo nasekané jehličky rozmarýnu.

Výborné je přidat pár strouhnutí muškátového oříšku a ti, co mají rádi česnek, mohou klidně přidat 1 stroužek rozetřený se solí. Česnek je výborný, pokud budete palačinky plnit špenátem či mangoldem.

Palačinky také můžete plnit houbovou smaženicí nebo mletým masem a dát je zapéct do trouby.

Pánev na palačinky necháme dostatečně zahřát, palačinky se pak budou dobře péct.

Zmuchlaným ubrouskem, lehce namočeným do 1 polévkové lžíce oleje (opravdu více oleje na smažení 6-7 palačinek nebudeme potřebovat) potřeme dno pánve.

Po zahřátí oleje (cca půl minuty) nalijeme do pánve jednu naběračku palačinkového těsta, pánev zvedneme a krouživým pohybem pánve těsto rozlijeme po celém dnu pánve.

Já jsem použila pánev o průměru 20 cm. Pánev vrátíme zpět na zdroj tepla. Když povrch palačinky zmatní, je jedna strana opečená. Trvá to krátce.

Palačinku obrátíme.

Palačinka opékající se v pánvi po obráceníPalačinka opékající se v pánvi po obrácení
Zdroj: Marcela Hackerová

Druhou stranu palačinky opékáme přibližně 1 minutu. Můžeme si zkontrolovat stav opečení nadzvednutím okraje palačinky.

Po upečené palačince opět přejedeme dno ubrouskem namočeným v oleji a celý postup opakujeme do spotřebování těsta. Palačinky musí být tenké a nesmí být nasáklé tukem.

 

2 celá vajíčka se špetkou soli v míse robota
2 celá vajíčka se špetkou soli v míse robota
K rozšlehaným vajíčkům přidáme rozpuštěné máslo
K rozšlehaným vajíčkům přidáme rozpuštěné máslo
Přidání mléka do palačinkového těsta
Přidání mléka do palačinkového těsta

Přidání mouky do palačinkového těsta
Přidání mouky do palačinkového těsta
Hotové palačinkové těsto
Hotové palačinkové těsto
Lití palačinkového těsta do pánve
Lití palačinkového těsta do pánve

Palačinka opékající se v pánvi po obrácení
Palačinka opékající se v pánvi po obrácení
Hotové palačinky
Hotové palačinky
Palačinky na slano (rizolety)
Palačinky na slano (rizolety)


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Piškotové těsto základní

Piškotové těsto základní

Piškotové těsto je připravené raz dva, zvládnou ho připravit i začátečníci v kuchyni. Můžeme z něj připravit korpus na ovocný koláč, dort, roládu i velikonočního beránka. Jeho příprava je snadná a s upečeným těstem se dobře pracuje. Je pružné a neláme se.

Pečené palačinkové koblížky

Pečené palačinkové koblížky

Pečené palačinkové koblížky jsou univerzální přílohové pečivo. Dají se podávat na sladko i na slano. Vhodně doplňují saláty, pomazánky i paštiky. Ani druhý den neztratí nic ze své nadýchanosti a chuti.


Těsto na pizzu

Těsto na pizzu

Když poklepete na okraj upečené pizzy, musí „zvonit“ jako kůrka čerstvě upečeného chleba a stejně i tak chutnat. Upečené těsto na pizzu musí být křupavé.

Těsto na domácí těstoviny

Těsto na domácí těstoviny

Přípravu domácích těstovin znám už z dětství. Domácí těstoviny dělala moje babička i moje maminka. S bratrem jsme jim aktivně „pomáhali“. Z rozválené placky jsme odkrajovali kousky těsta a pekli jsme si je na horké plotně. Báječně křupaly.