Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šunky

23. červen 2018

Připravovat těstoviny s různou variací omáček jsem se naučila od italských kuchařů. Jejich „pasta“ je něco naprosto jiného, než těstoviny s kečupem. Vyzkoušejte se mnou těstoviny se skvělou omáčkou z ricotty, s cuketou a kostičkami šunky nebo uzené slaniny. Pokrm je bleskově připravený a chuť je lahodná.

Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šunkyTěstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šunky

Když se zadíváte na těstoviny penne, co vám připomínají? Z mého pohledu vypadají jako seříznuté husí pero, s kterým se kdysi psalo. Italsky se řekne: jedno pero „una penna“ a dvě pera „due penne“ (anglicky – pen).

Na přípravu 4 porcí těstovin penne s omáčkou z ricotty budeme potřebovat

  • 300 g těstovin penne (v suchém stavu)
  • 200 – 250 g ricotty
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky nakrájené na větší kostičky - nebo jarní cibulky i s natí
  • 200 g mladé cukety i se slupkou, nakrájené na menší špalíčky (lze také použít chřest)
  • 150 g nakrájené uzené slaniny nebo šunky
  • 20 g nastrouhaného sýra Parmezán nebo Pecorino (lze i více)
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Hrst nasekané čerstvé petrželky

Postup přípravy těstovin penne s omáčkou z ricotty

Do hrnce, ve kterém budeme vařit těstoviny, nalijeme dostatečné množství vody a osolíme ji. Hrnec zakryjeme poklicí a necháme přijít k varu. Než se těstoviny uvaří, stihneme připravit omáčku.

Při vaření těstovin se vždy řídím doporučením výrobce. Tentokrát jsem vařila 9 minut od bodu varu a pak 15 minut nechala zakryté stát mimo zdroj tepla. Teprve potom jsem z nich scedila vodu. Část vody z těstovin jsem použila do omáčky.

Těstoviny nesmí být rozvařené, ale jak říkají Italové        „al dente“.

Penne

Rada

Když někde budete číst, že se těstoviny mají po uvaření propláchnout studenou vodou, pak to nebude ten „správný“ recept. Propláchnutím se z uvařených těstovin smyje všechen škrob a následně na nich nebude omáčka držet a bude z nich stékat.

Suroviny na penne s omáčkou z ricottySuroviny na penne s omáčkou z ricotty
Zdroj: Marcela Hackerová

Do horké pánve, pro tento recept jsem použila pánev WOK, nalijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje a přidáme nakrájené kostičky šalotky nebo jarní cibulky.

Asi po minutě k cibulce přidáme špalíčky nakrájené cukety a kostičky uzené slaniny.

Postup přípravy ricottové omáčkyPostup přípravy ricottové omáčky
Zdroj: Marcela Hackerová

Vše společně smažíme 5-7 minut. Nyní zdroj tepla vypneme. Do pánve vyklopíme ricottu a promícháme. Přilijeme 2 naběračky horké vody z těstovin a v pánvi vše důkladně promícháme.

Omáčku lehce osolíme a přidáme namletý černý pepř a nastrouhaný parmezán. Omáčku promícháme a ochutnáme, zda jsou chutě vyvážené.

Omáčka se nádherně nabalí na těstoviny.

Do hotové omáčky v pánvi přidáme scezené těstoviny a nasekanou petrželku. Vše promícháme s omáčkou a necháme minutku stát. Pak můžeme podávat v hlubokých talířích.

V pánvi nesmí zůstat žádná tekutina, všechna omáčka se musí nabalit na těstoviny. Jednotlivé porce na talířích dozdobíme větvičkou petrželky.

V připravených těstovinách penne s omáčkou z ricotty se snoubí až nasládlá jemnost ricotty se slaným sýrem parmezán a chuťově výrazným uzeným špekem, nejlépe sušeným. Tvaroh nikdy nepoužívejte, je kyselý.

Suroviny na penne s omáčkou z ricotty
Suroviny na penne s omáčkou z ricotty
Penne
Penne
Přidání parmezánu do omáčky
Přidání parmezánu do omáčky

Uvařené penne promícháme s omáčkou
Uvařené penne promícháme s omáčkou
Hotové těstoviny v pánvi
Hotové těstoviny v pánvi
Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šun
Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šun

Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šun
Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šun
Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šun
Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šun
Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šun
Těstoviny penne se skvělou omáčkou z ricotty, plátků cukety a kostičkami šun


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.89 hvězdiček / Hodnoceno: 27x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Košíčky s cuketou a kostičkami sýra

Košíčky s cuketou a kostičkami sýra

Košíčky s cuketou a sýrem jsou jednoduché, překvapivě rychlé na přípravu, finančně dostupné a chuťově neodolatelné.

Salát z červené řepy, ricotty a pistácií

Salát z červené řepy, ricotty a pistácií

Pokud řešíte své povánoční kilogramy navíc a chcete se jich co nejrychleji zbavit, mám pro vás skvělý tip. Připravte si salát z červené řepy, bude to váš nejlepší spojenec na cestě shazování přebytečných kilogramů a ještě si pochutnáte.


Těstoviny s chřestem a panchetou

Těstoviny s chřestem a panchetou

Přiznám se, těstoviny nebyla moje parketa až do doby, než jsem si je připravila s chřestem. Těstoviny mám silně svázané s obdobím žlučníkové diety, kdy jsem si říkala, že je už nikdy nebudu jíst. Ale i zde platí, nikdy neříkej nikdy. Těstoviny s chřestem jsou výborné, rychle připravené a svojí chutí…

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Plněné cukety v rajčatové omáčce s těstovinami miluju. Příprava je jednoduchá a chuťový efekt je nepopsatelný. V sezoně cuket je to levné, rychle připravené a chuťově výtečné jídlo.