Recept na nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevou

22. říjen 2016

Nepečené ořechové čtverečky patří k mému oblíbenému vánočnímu cukroví. Když ochutnáte jeden kousek, okamžitě natahujete ruku pro další. Jsou mimořádně jedlé.

Recept na nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevouRecept na nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevou

Když jsem plnou krabičku čtverečků přinesla na sraz ze školy a nechala kolovat, krabička se mi vrátila prázdná poměrně brzo.

Na přípravu 50 kusů ořechových čtverečků budeme potřebovat

Na těsto

  • 200 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru + něco navíc na podsypání těsta
  • 1 bílek
  • 1 – 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 archy papíru na pečení

Na rumovou polevu

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 3 polévkové lžíce rumu (Tuzemák-Božkov)

Na dozdobení

  • 50 čtvrtek vlašských ořechů

Postup přípravy nepečených ořechových čtverečků

Do mísy nasypeme jemně namleté vlašské ořechy, přidáme navážený moučkový cukr prosévaný přes síto, aby v něm nebyly hrudky a jeden syrový bílek. Vše pokropíme rumem.

Rukou vypracujeme kompaktní těsto, z kterého uděláme kouli. Těsto necháme cca hodinu odpočívat při pokojové teplotě.

Pečící papír si k válu připevněte izolepou. Nebude klouzat po válu.

Na vál rozprostřeme pečící papír. Aby po ploše válu papír neklouzal, přilepila jsem všechny rohy průsvitnou lepenkou (izolepou). Papír posypeme moučkovým cukrem.

Dlaní ruky kouli těsta zmáčkneme, těsto poprášíme moučkovým cukrem a pokryjeme druhým archem pečícího papíru. Válečkem rozválíme plát cca 4 mm silný. Nožem plát těsta ořízneme na čtverec, z kterého budeme následně krájet čtverečky o hraně 3 cm.

Zbytky oříznutého těsta stlačíme do koule a vyválíme z něho stejným způsobem přibližný menší čtverec.

Na polevu prosejeme přes sítko moučkový cukr do misky, přidáme 2 polévkové lžíce horké vody, 3 polévkové lžíce rumu. Z uvedených surovin umícháme rumovou polevu. Nejlépe to jde elektrickým ručním šlehačem, ale můžeme si polevu ušlehat i ručně metlou. Když poleva lehce zhoustne, je hotová.

Poleva jde dobře roztírat a tuhne pomalu.

Polevu naneseme na plát rozváleného těsta. Dobře jde roztírat cukrářskou kartou nebo nožem s delší čepelí. Při práci nespěcháme, protože poleva bleskově netuhne.

Nyní si nakrájíme třícentimetrový rastr nožem s delší čepelí nebo kráječem na pizzu. Na každý čtvereček položíme čtvrtku vlašského ořechu a skutečně jenom lehce přitlačíme. Čtverečky od sebe neoddělujeme. Necháme je přibližně hodinu schnout.

Pak čtverečky od sebe oddělíme a rozmístíme je po celé ploše pečícího papíru.

Pomáhala jsem si nožem s kulatou špičkou. Čtverečky jsem nechala na válu do druhého dne zaschnout. Pak jsem je přendala do krabičky a uzavřela víčkem.

Až ořechové čtverečky připravíte, napište mi, jak vám chutnaly.

 

Vlašské ořechy
Vlašské ořechy
Suroviny na ořechové čtverečky
Suroviny na ořechové čtverečky
Koule připraveného těsta
Koule připraveného těsta

Oříznutý plát těsta a menší koule těsta z ořezů
Oříznutý plát těsta a menší koule těsta z ořezů
Ořechové čtverečky před zaschnutím
Ořechové čtverečky před zaschnutím
Postupné oddělení čtverečků od sebe
Postupné oddělení čtverečků od sebe

Detail ořechových čtverečků
Detail ořechových čtverečků
Nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevou 1
Nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevou 1
Nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevou 2
Nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevou 2


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 27x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na maminčin domácí perník s rumovou polevou

Recept na maminčin domácí perník s rumovou polevou

Přiznám se, že jíst sladké mě nebylo sudičkami dáno do vínku. Ale bylo pár sladkých dobrot, které maminka pekla a já jsem si je s chutí dávala. Maminčin perník mezi ně rozhodně patřil. Maminka ho dělala s citrónovou nebo čokoládovou polevou, ale mě víc chutná poleva rumová.

Bramborové čtverečky sypané parmazánem podle paní Drahomily

Bramborové čtverečky sypané parmazánem podle paní Drahomily

Také vždy řešíte, jaké pohoštění připravíte pro návštěvu? Mám pro vás TIP. Upečte bramborové čtverečky s parmazánem. Uchvátí vás svojí chutí, stejně jako mě.


Recept na tempuru z kapra

Recept na tempuru z kapra

Tempura patří k tradičním japonským jídlům. Nejen v Japonsku, ale i u mě doma v kuchyni zdomácněla. Ochutnejte i vy křupavé kousky osmažené ryby s rýží, se zeleninou nebo s kuskusem. Je to lahůdka.

Recept na vánoční perníčky s vitráží podle Marcely

Recept na vánoční perníčky s vitráží podle Marcely

Když se naprosto zoufalí vrátíte 23. prosince z vánočního maratonu po obchodech zklamaní, že jste neobjevili ten správný dárek od srdce, nezoufejte! Upečte si tyto voňavé perníčky. Zabalte je do celofánového sáčku, přidejte barevnou mašli, naději a krásné přání. Všichni obdarovaní na Váš dárek jen t…