Recept na pikantní Segedínský guláš

2. prosinec 2014

Když budete mít chuť na něco opravdu pikantního, uvařte si segedínský guláš. Uchvátí vás škála úžasně propojených chutí. Od navinulé, přes pálivou, masovou i sametově jemnou po smetaně. Báječně chutná nejen po sladkých vánocích.

Recept na pikantní Segedínský gulášRecept na pikantní Segedínský guláš

Suroviny

  • 600 g vepřového masa (plec nebo krkovice)
  • 50 g slaniny
  • 1 polévková lžíce sádla (chuťově lepší je přepuštěné máslo)
  • 2 velké cibule
  • 2 dl světlého 10° piva
  • 4 vrchovaté čajové lžičky kvalitní sladké mleté papriky
  • 1 polévková lžíce rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 800 g kysaného domácího zelí (i s lákem)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 čajová lžička kmínu
  • Syrová feferonka (dle chuti)
  • Sůl, pepř
  • 1 vrchovatá čajová lžička majoránky

Postup

Vepřové maso nakrájíme na 2 cm velké kostky. Do hrnce se silným dnem dáme sádlo a slaninu nakrájenou na jemno.

Když se slanina začne rozpékat, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a smažíme 5 minut.

Pak hrnec odstavíme a vložíme maso a mletou papriku.

Vše promícháme a hrnec vrátíme zpět na plotnu.

Maso osolíme, přidáme kmín, rajský protlak, feferonku a utřený česnek.

Podlijeme pivem, (případně doplníme tolik vody, aby bylo maso pod tekutinou), a dusíme tak dlouho, až je maso měkké.

Podle druhu masa to trvá cca 60 minut.

Mezitím si připravíme zelí i s lákem – je domácí a máme rádi pikantní chuť.

Pokud je kysané zelí měkké (záleží na odrůdě naloženého zelí), není třeba ho vařit. V opačném případě zelí uvaříme al dente.

Zelí překrájíme a přidáme k masu. Promícháme a ochutnáme, zda jsou chutě v pořádku podle našich představ.

Na závěr přidáme smetanu, do které jsme zašlehali mouku. Vše promícháme a na mírném ohni povaříme 10 minut.

Rada

Smetana, přidávaná do vroucího pokrmu nesmí být nikdy studená, jinak se sráží do drobných hrudek. Do smetany přidejte mouku a naběračku horkého vývaru a metličkou vymíchejte do hladka.

Ochutnáme, případně dosolíme a přidáme trochu mletého pepře.

Guláš je mimořádně chutný a pikantní.

Druhý den má ještě lepší chuť. Podáváme s knedlíkem.

V Maďarsku, kde má tento pokrm svoje kořeny, jej podávají výhradně s chlebem.

Něco z historie tohoto pokrmu

Budapešťský archivář Jósef Székely se prý v roce 1846 zastavil ve své oblíbené hospůdce Arany Okör těsně před zavírací hodinou, kdy již v kuchyni neměli nic jiného, než trochu guláše a vařeného kysaného zelí.

Na jeho přání mu obě zbylá jídla smíchali a ohřáli.

Pokrm ho tak nadchl, že si on sám i jeho přátelé nadále objednávali zelí „a la Székely”.

Slovutný maďarský básník Sándor Petöfi ho prý sám nakonec pokřtil na "székelygulyás".

 

0316a Suroviny
0316a Suroviny
03177a Struktura hotového pokrmu
03177a Struktura hotového pokrmu
03192a Servírování
03192a Servírování


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 65x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Eva

středa, 3. prosinec 2014
14:22

Skvělé a snadné. Eva


posted by: Eva [Odpovědět]

Čtěte také...

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Zabijačkový guláš je velká pochoutka. Zpravidla ho děláváme týden po zabijačce. Můžete si jej ale uvařit i bez zabijačky doma, suroviny i příprava jsou pro každého dostupné.

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…


Recept na pikantní bramborákovou buchtu

Recept na pikantní bramborákovou buchtu

Když vám zbývají doma brambory, přemýšlíte, co dobrého z nich připravit. Mám ráda bramborák a mám ráda pizzu. Tenhle recept spojuje obojí. Je pikantní, k vínu nebo pivu naprosto dokonalý, a když budou přítomny i děti, stačí jen ubrat pálivou papriku. Příprava je rychlá a hlavně, pokrm není nasáklý t…

Recept na pikantní paprikovou omáčku

Recept na pikantní paprikovou omáčku

Paprikovou omáčku dělám často, zejména když je sezóna paprik. Je to výborný parťák grilovaných mas, masových kuliček, opečených buřtíků i klobásek. Zkuste si ji připravit a určitě si ji zamilujete stejně jako já. Je pikantní a chuťově velmi bohatá.