Recept na sulc pro svatého Mikuláše

4. prosinec 2014

Každoročně, vždy začátkem adventu na svátek svatého Mikuláše tradičně vaříme sulc. Je to milá rodinná připomínka, že budou brzo vánoce. Sulc je vlastně kořeněný aspik či rosol ze silného masovo - zeleninového vývaru, proložený vařeným vepřovým masem a zeleninou. Masem nešetříme. Na první pohled vás musí upoutat větší kousky masa, zelenina sem tam a aspik má funkci jen to vše spojit dohromady.

Recept na sulc pro svatého MikulášeRecept na sulc pro svatého Mikuláše

Množství masa se odvíjí od toho, kolik chceme sulcu dělat, záleží také na obsahu jednotlivých nádob, ve kterých bude sulc připravován.

Na níže uvedené množství masa použijeme 3 litry vody a za pár hodin z toho bude 2-3 misky, bohatě zaplněné masem a zalité báječně chutnajícím vývarem.

Na přípravu sulcu budeme potřebovat

  • 1 vepřové koleno
  • 2 nožičky (nemusí být)
  • několik kůží (dají se sehnat u řezníka)
  • 0,5 kg vepřové plece
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 bobkové listy
  • 3 větší mrkve
  • ½ větší celerové bulvy
  • 7 kuliček nového koření
  • 7 kuliček černého pepře
  • 1 vrchovatá čajová lžička kmínu
  • sůl
  • 3 litry vody
  • 2 ks naložených kyselých okurek
  • 6 lžic octa (je to individuální, raději ochutnávejte, přilít se dá vždy)
  • plátková želatina 2 ks po 10g (pro jistotu)

Postup

Do velkého hrnce dáme koleno a nožičky. Zalijeme studenou vodou, přidáme přepůlené bobkové listy, kuličky pepře a nového koření, kmín a sůl.

Od bodu varu zvolna vaříme 45 minut. Pak do hrnce přidáme kůže, vepřové maso z plece, přepůlenou cibuli a přepůlené stroužky česneku. Hrnec přiklopíme a vaříme další 2 hodiny.

Obsah hrnce občas promícháme, aby se maso nepřichytilo ke dnu. Na posledních 20 minut přidáme do hrnce celou mrkev a nenakrájený celer.

Maso by mělo odpadat od kosti a mělo by být velmi měkké.

Maso vyndáme a necháme vychladnout.

Chladné maso obereme a vše nakrájíme na menší kousky, včetně kůží.

Vývar přecedíme a postupně přidáváme lžíce octa tak, jak má každý rád. Případně dosolíme.

Pro přípravu želatiny použijeme částečně vychlazený vývar, nikdy ne vodu a připravíme ji dle návodu.

Vše promícháme s vývarem a necháme mírně vychladnout.  Než se maso uvařilo, připravili jsme si 3 větší misky.

Na dno každé misky dáme jemně nakrájenou kyselou okurku, jemné plátky uvařené mrkve a nakrájenou masovou směs.

Mrkev i kyselou okurku krájíme na opravdu tenké (delikátní) plátky.

 

Zkušenost

Jednou jsem jedla na návštěvě sulc. Okurky byly nakrájeny na asi centimetrové špalíky a mrkev byla nedovařená. Byla jsem zklamaná, protože mám sulc velmi ráda.

 

Do každé misky vlijeme 3-4 naběračky připraveného a ochuceného vývaru. Lžící obsah misek promícháme a zbylý vývar následně rozdělíme do misek.

Do druhého dne necháme ztuhnut na chladném místě.

Sulc u nás podáváme většinou ochucený solí, čerstvě umletým pepřem, octem naředěným s vodou v poměru 1:1 a čerstvým chlebem.

Báječně k tomu chutná i jarní cibulka nebo nakrájené kroužky z větší cibule.

Už teď polykám. A nevařte ho jen pro sebe, obdarujte rodinu a přátele. Třeba jako dárek na svatého Mikuláše.

 

01805a Uvařené suroviny na výrobu sulcu
01805a Uvařené suroviny na výrobu sulcu
01810a Struktura sulcu ve skle
01810a Struktura sulcu ve skle
01812a Miska s hotovým sulcem
01812a Miska s hotovým sulcem


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 37x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Když jen jednou ochutnáte tento ořechový nebo mandlový koláč, budete ho dělat stále. Příprava je jednoduchá a úspěch je zaručený. Skvěle se v něm snoubí kombinace ořechů a křehkého těsta. Chutná přímo nebesky.

Kaplička svatého Josefa nad Žďárem

Kaplička svatého Josefa nad Žďárem

Pojedete-li ze Žďáru u Blovic směrem na Smederov či Louňovou, nemůžete minout na rozcestí nad Žďárem opravenou kapličku (cyklotrasa č. 2040). Je zasvěcena svatému Josefu.


Zámecké šťouchané brambory pro přítelkyni Evu

Zámecké šťouchané brambory pro přítelkyni Evu

Zámecké šťouchané brambory dělala babička. Recept měla od své maminky, která tvrdila, že se takto úžasně připravovaly na zámku Hradiště. Šťouchané brambory jsou jemné, lahodné a oplývají mnoha chutěmi a vůněmi. Můžete je podávat samostatně nebo jako přílohu.

Brambory – zdroj látek prospěšných pro náš organizmus

Brambory – zdroj látek prospěšných pro náš organizmus

Chuť vařených nebo pečených brambor je nenapodobitelná a pro mě nepřekonatelná. Z brambor vyrobíte velice lahodné a přípravou jednoduché pokrmy. Znáte chuť „opečánků“ (omytých a ve slupce pečených brambor v troubě)? Že neznáte, tak to vyzkoušejte.