Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

26. únor 2015

Zabijačkový guláš je velká pochoutka. Zpravidla ho děláváme týden po zabijačce. Můžete si jej ale uvařit i bez zabijačky doma, suroviny i příprava jsou pro každého dostupné.

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičkyRecept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Četla jsem mnoho polemik a názorových sporů na téma: kolik má být cibule v poměru k masu, jakou barvu má mít usmažená cibule, kdy solit, zda používat papriku a čím guláš zahustit. Prý nejlepší je mozečkem z prasátka.

Všichni si myslíme, že náš guláš je ten nejlepší. Já zde nebudu vést polemiky, jen popíšu guláš, jak ho vařila už moje babička, moje maminka, a jak ho dnes vařím i já.

Víte, že ...

Guláš bylo jídlo, které vařili venku v kotlících a jedli pouze maďarští pastevci. Proto také původní význam maďarského slova „gulyás“ znamenal „pastevec“.

V průběhu času se guláš postupně přestěhoval z venkovních kotlíků až na elegantní tabule.

To, co my nazýváme guláš, je v Maďarsku vlastně hutná polévka, která se nikdy nezahušťuje moukou.

Vaří se na mnoho způsobů, ale nikdy v něm nesmí chybět hodně masa, brambory, cibule, česnek, paprika, rajčatový protlak a někde se přidávají těstoviny.

Na přípravu zabijačkového guláše budeme potřebovat

  • 1 kg vepřové plece
  • 2-3 vepřová srdce
  • 200 g vepřových jater
  • 3 polévkové lžíce sádla
  • 50 g uzeného špeku
  • 4 větší cibule
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • 2 čajové lžičky gulášového koření
  • 1-2 čajové lžičky pálivé papriky (dle chuti strávníků)
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 0,75 litru vývaru
  • 2 čajové lžičky soli
  • majoránku 2x mezi prsty
  • 2 krajíce chleba i s kůrkou

Postup přípravy zabijačkového guláše

Začneme tím, že do misky nalámeme oba krajíce chleba, přelijeme je 3 naběračkami vývaru a necháme je v tom pěkně vykoupat.

Misku odstavíme, její obsah budeme potřebovat až téměř nakonec.

Špek a cibuli nakrájíme na drobné kostičky.

Vepřovou plec a srdce nakrájíme na větší kostky. Játra nejprve důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme všechny blány a rovněž nakrájíme.

Do rozpáleného hrnce dáme sádlo, špek a cibuli.

Cibuli smažíme tak dlouho, až cibule téměř zkaramelizuje, má zlatavou barvu.

A to je vhodný moment, aby se přidalo všechno maso s výjimkou jater.

Maso ze všech stran krásně opečeme, přidáme drcený kmín, obě papriky i gulášové koření.

Zamícháme a podlijeme vývarem.

Přiklopíme a necháme dusit.

Občas promícháme

Asi po hodině k masu přidáme syrová játra a rozdrcený česnek a pepř. Necháme provařit asi 20 minut.

Guláš osolíme a zahustíme rozmočeným chlebem, který jsme si rozmixovali do hladka.

Babička si pomáhala vidličkou a chleba pasírovala přes cedník. Maminka guláš zahušťovala strouhanými kůrkami tvrdého chleba a já chléb mixuji.

Guláš ještě necháme povařit dalších 20 minut, až je maso krásně měkké. Na úplný závěr přidáme majoránku a případně dosolíme.

U nás se zabijačkový guláš podává s kolečky cibule a s chlebem. Nejlepší je s chlebem čerstvým, s křupavými kůrkami.

 

Hotový zabijačkový guláš 1
Hotový zabijačkový guláš 1
Hotový zabijačkový guláš 2
Hotový zabijačkový guláš 2
Detail guláše v misce
Detail guláše v misce


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.87 hvězdiček / Hodnoceno: 86x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

S vdolky mám spojenou asi tu nejstarší vzpomínku na dětství. Sedíme s babičkou, ona mi krájí vdolky na kostičky. Chutnaly mi k snídani, k obědu i k večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá. Na sucho opečená kůrka chutná skvěle i druhý den.


Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Když byla sezona kysaného zelí, pekly se u nás zelníky. Babička jich upekla vždy dva plechy. Přikusovali jsme je k husté zeleninové nebo bramborové polévce. Zelníky jsou velmi chutné a snadné na přípravu.

Recept na pikantní Segedínský guláš

Recept na pikantní Segedínský guláš

Když budete mít chuť na něco opravdu pikantního, uvařte si segedínský guláš. Uchvátí vás škála úžasně propojených chutí. Od navinulé, přes pálivou, masovou i sametově jemnou po smetaně. Báječně chutná nejen po sladkých vánocích.