Bezinkový sirup s vůní máty a skořice

12. červen 2019

Když je velké horko, tak co si dát k pití v zahradní restauraci. Servírka mi doporučila jejich bezinkovou limonádu. Byla výborná. Napadlo mi, proč já si doma nevyrobím svůj vlastní bezinkový sirup. Připravit si limonádu nebo nealkoholické "mojito" bude pak pro mne otázkou pár minut.

Bezinkový sirup s vůní máty a skořiceBezinkový sirup s vůní máty a skořice

Na 1,2 litru bezinkového sirupu s vůní máty a skořice budeme potřebovat

  • 15 květů bezu černého (laty)
  • 5 stonků máty
  • 2 cm kůry skořice
  • 1 litr vody
  • 1 dobře opraný citron, nakrájený na tenčí plátky a bez jadérek
  • 1125 g krupicového cukru (1,125 kg)
  • 3 g kyseliny citronové
  • Nádobky na sirup (měla jsem 2x300 ml + 3x200 ml = 1,2 litru)

Postup přípravy bezinkového sirupu s vůní máty skořice

Pokud natrháte květy (laty) bezu černého v místech, kde není prašno, doporučuji květy neprat. Z každé laty bezu odstřihneme tuhý stonek.

Mátové stonky rozmačkáme koncem nože.

Květy bezinek, máta, skořiceKvěty bezinek, máta, skořice
Zdroj:Marcela Hackerová

Připravené bezové květy vložíme do nádoby (keramické nebo skleněné), přidáme rozmačkanou mátu, kousek kůry skořice a plátky citronu.

Litr vody převaříme. Vodu necháme povařit 5 minut a vroucí nalijeme do nádoby s bezinkami.

Plátky citronuPlátky citronu
Zdroj: Marcela Hackerová

Dřevěnou měchačkou vše promícháme, nádobu zakryjeme a necháme vyluhovat 24 hodin.

Půjdete-li občas okolo nádoby, můžete s ní opatrně zatřást či zatřepat.

Druhý den výluh přecedíme nejprve přes síto a následně ještě jednou přes plátýnko.

Filtrací přes plátýnko získáme čirý výluhFiltrací přes plátýnko získáme čirý výluh
Zdroj:Marcela Hackerová

Já pro tyto účely mám připravené nastříhané kusy staršího a čistého bílého prostěradla. Pokud bychom výluh nefiltrovali přes plátýnko, sirup nebude čirý.

Aby byl sirup čirý, přefiltrujeme ho přes čisté bílé plátno.

Nyní výluh zvážíme. Zkušení říkají, že poměr šťávy a cukru při výrobě sirupu je následující: na 1 kg šťávy použijeme 1,5 kg cukru a 5 g kyseliny citronové.

My získáme po přecezení a filtraci 750 g bezinkové šťávy, kterou přelijeme do hrnce, ve kterém budeme sirup vařit.

Nyní si odvážíme 3 g kyseliny citronové, přidáme k ní 1 polévkovou lžíci krupicového cukru z připraveného množství. Obě suroviny promícháme a přidáme je do studené bezinkové šťávy.

Šťávu začneme zahřívat až do bodu varu a povaříme ji 1-2 minut. Pak přisypeme připravený cukr a vše promícháme. Od bodu varu vaříme 15 minut.

Právě uvařený sirup přelijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Moje zkušenost je nalévat sirup do menších skleniček. Lépe se skladují po otevření v lednici a také se jejich obsah dříve spotřebuje a nehrozí nebezpečí, že se nám sirup zkazí.

Na přípravu limonády do 3 dl sklenice nalijeme 1 polévkovou lžíci sirupu nebo tolik, aby nám limonáda chutnala, přidáme kostky ledu, vodu (nejlépe perlivou) a dle chuti čerstvé ovoce či lístky máty nebo meduňky a vše promíchám brčkem. Výborný je sirup i v zimě, do čaje.

Sirup nesterilizuji.

Květy bezinek, máta, skořice
Květy bezinek, máta, skořice
Plátky citronu
Plátky citronu
První cezení výluhu
První cezení výluhu

Kalný výluh po prvním cezení
Kalný výluh po prvním cezení
Filtrace přes plátýnko
Filtrace přes plátýnko
Filtrací přes plátýnko získáme čirý výluh
Filtrací přes plátýnko získáme čirý výluh

Bezinkový sirup
Bezinkový sirup
Bezinkový sirup..
Bezinkový sirup..
Bezinková limonáda
Bezinková limonáda


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 11x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Skořice - magické a vonné koření

Skořice - magické a vonné koření

Skořicová kůra je typické koření známé již 4000 let před naším letopočtem. Pochází z asijských tropů. Její původ byl v Evropě dlouho obestírán tajemstvím. Postarali se o to arabští obchodníci, jejichž neuvěřitelné báchorky o skořici opakovali ve svých spisech i slavní muži starého Řecka a Říma.

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.


Recept na ostružinovou (malinovou, rybízovou) šťávu – ostružinový sirup

Recept na ostružinovou (malinovou, rybízovou) šťávu – ostružinový sirup

V horkých letních dnech ostružinová šťáva, naředěná vodou, je chutné osvěžení a na podzim, přidáním šťávy do čaje, místo cukru, vznikne velmi lahodný nápoj.

Voňavý skořicový vánoční stromeček - dekorace štědrovečerního stolu

Voňavý skořicový vánoční stromeček - dekorace štědrovečerního stolu

Potěšte o vánocích sebe, své známé a kamarády vůní skořice. Vyrobte si sami pro Váš vánoční stůl skořicový vánoční stromeček. Voní nádherně a je to tak snadné……