Kořeněný salát z hlávkového zelí, papriky a cibule – syrový i sterilizovaný

25. červenec 2020

Někdo rád mlsá sladké a někdo raději pikantní. Já patřím do té druhé skupiny. Kořeněný zelný salát s paprikou má pro mne ještě další výhody kromě své chuti. Je plný vitamínů a vlákniny, a proto je velmi prospěšný pro zdraví, zejména v zimních měsících.

Kořeněný salát z hlávkového zelí, papriky a cibule – syrový i sterilizovanýKořeněný salát z hlávkového zelí, papriky a cibule – syrový i sterilizovaný

Na přípravu kořeněného zelného salátu s paprikou budeme potřebovat

  • 1,5 kg syrového hlávkového zelí, nakrájeného na tenké nudličky (asi ½ středně velké hlávky zelí)
  • 3 středně velké cibule (160 g) nakrájené na jemné kostičky
  • 2 syrové červené tenkostěnné papriky (250 g) bez jádřinců, nakrájené na velikost sirky
  • 40 g soli

Nálev

  • 140 g krupicového cukru
  • 150 ml kvasného octa
  • 150 ml studené vody
  • ½ kávové lžičky mletého černého pepře
  • 1 kávovou lžičku kari
  • ¼ kávové lžičky kajenského pepře
  • 7 skleniček o objemu 350 ml (pro případné sterilizování)
  • Velkou mísu na míchání a odležení salátu

Postup přípravy kořeněného salátu s paprikou

Nakrájené nudličky zelí nasypeme do velké mísy, přidáme drobné kostičky cibule a nudličky červené papriky.

Vše zasypeme připravenou solí. Směs několikrát promícháme a necháme asi hodinu stát.

2_Nudličky zelí a papriky zasypané solí2_Nudličky zelí a papriky zasypané solí
Zdroj:Hackerová Marcela

Pak směs energicky promačkáme, aby zelí začalo pouštět buněčnou šťávu. Během hodiny to můžeme zopakovat několikrát.

Směs zeleniny v míse pokryjeme velkým talířem. Talíř přimáčkneme a postavíme na něj hrnec s vodou. Měla jsem třílitrový. Po okrajích talíře by měla být vidět uvolněná zelná šťáva.

Mísu překryjeme potravinářskou folií či alobalem a na 48 hodin ji umístíme někam na chladnější místo. Já jsem ji dala do chodby.

Po uplynutí 2 dnů mísu se zelným salátem přineseme do kuchyně. Obsah znovu promícháme.

3_Salát před odležením3_Salát před odležením
Zdroj:Hackerová Marcela

Do menší misky nalijeme 2 dl octa, 1 dl vody, přidáme krupicový cukr, kari, mletý pepř a kajenský pepř. Vše metlou promícháme, až se cukr v nálevu rozpustí.

Nálev přidáme do mísy k odleželému zelí a opakovaně zelnou směs promícháme.

Kořeněnou směs zelí, paprik a cibulky můžeme konzumovat hned jako velmi chutný, syrový a křupavý salát. Mám vyzkoušeno, že salát uzavřený ve větší sklenici vydrží v chladničce i týden.

Syrový odleželý salát je plný vlákniny, vitamínů i chutí.

Pokud se rozhodneme, že salát budeme sterilizovat, a to je i můj případ, rovnoměrně salát plníme do připravených čistých skleniček tak, že spotřebujeme celý obsah mísy i s veškerou tekutinou.

Skleničky se salátem zavíčkujeme a sterilujeme na 90 °C po dobu 20 minut.

5_Skleničky se salátem5_Skleničky se salátem
Zdroj:Hackerová Marcela

Mám vyzkoušeno, že sterilizovaný salát je nejchutnější po odležení 2–3 měsíců a před otevřením je třeba několikrát skleničku obrátit dnem vzhůru a zpět, aby se koření, usazené u dna, rovnoměrně rozložilo.

Stále si pamatuji svůj úžas, když jsem skleničku, plná očekávání chutí, poprvé otevřela.

Říkala jsem si, že to snad není ani možné, jak salát úžasně chutná. Jak jednoduché prvotní suroviny, jako jsou zelí, cibule, trochu papriky a koření, vytvoří úžasný chuťový zážitek.

Já kořeněný zelný salát s paprikou nakládám z dvojnásobné i trojnásobné dávky a do léta se všechen spotřebuje.

1_Nakrájené zelí a nakrájená paprika
1_Nakrájené zelí a nakrájená paprika
2_Nudličky zelí a papriky zasypané solí
2_Nudličky zelí a papriky zasypané solí
3_Salát před odležením
3_Salát před odležením

4_Skleničky se salátem.
4_Skleničky se salátem.
5_Skleničky se salátem
5_Skleničky se salátem
6_Kořeněný salát z hlávkového zelí, papriky a cibule1
6_Kořeněný salát z hlávkového zelí, papriky a cibule1


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 8x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Vitamínový salát z kysaného zelí zvaný Husarský

Vitamínový salát z kysaného zelí zvaný Husarský

Připravit si vitamínový salát z kysaného zelí vám nezabere mnoho času. Je plný vitamínů, má skutečný říz a s vaší únavou udělá husarké kousky.


Slaný sýrový koláč se slaninou

Slaný sýrový koláč se slaninou

Také neradi vaříte a pečete stále to samé? Upečte si se mnou slaný sýrový koláč se slaninou. V koláči jsou samé skvěle chutnající suroviny. Jejich propojením při pečení získáme skvěle chutnající a sytý koláč. Příprava je hotová raz dva a při pečení se z trouby line nebeská vůně, která polechtá vaše …

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím jsou chuťově výrazný společník pečeného nebo grilovaného masa, smažených sýrů, zabijačkových pochoutek, k pivu i opečené klobáse. Variant je celá řada, záleží jen na vás, kterou si vyberete.