Kořeněný salát z hlávkového zelí, papriky a cibule – syrový i sterilizovaný

Kořeněný salát z hlávkového zelí, papriky a cibule – syrový i sterilizovaný
25.7.2020  |  Stáhnout jako PDF

Někdo rád mlsá sladké a někdo raději pikantní. Já patřím do té druhé skupiny. Kořeněný zelný salát s paprikou má pro mne ještě další výhody kromě své chuti. Je plný vitamínů a vlákniny, a proto je velmi prospěšný pro zdraví, zejména v zimních měsících.

Na přípravu kořeněného zelného salátu s paprikou budeme potřebovat

  • 1,5 kg syrového hlávkového zelí, nakrájeného na tenké nudličky (asi ½ středně velké hlávky zelí)
  • 3 středně velké cibule (160 g) nakrájené na jemné kostičky
  • 2 syrové červené tenkostěnné papriky (250 g) bez jádřinců, nakrájené na velikost sirky
  • 2-3 větší mrkve
  • 40 g soli (vždy 2 % celkové váhy zeleniny)

Nálev

  • 140 g krupicového cukru
  • 150 ml kvasného octa (200 ml v pikantější verzi)
  • 150 ml studené vody
  • ½ kávové lžičky mletého černého pepře
  • 1 kávovou lžičku kari
  • ¼ kávové lžičky kajenského pepře

Dále si připravíme 

  • 7 skleniček o objemu 350 ml (pro případné sterilizování)
  • Velkou mísu na míchání a odležení salátu
  • Doba odležení salátu 2-5 dnů
  • Sterilizace salátu na 90 °C po dobu 20 minut

Postup přípravy kořeněného salátu s paprikou

Nakrájené nudličky zelí nasypeme do velké mísy, přidáme drobné kostičky cibule, nudličky mrkve a nudličky červené papriky. Vše zasypeme připravenou solí. Směs několikrát promícháme a necháme asi hodinu stát.

2_Nudličky zelí a papriky zasypané solí2_Nudličky zelí a papriky zasypané solí
Zdroj:Hackerová Marcela

Pak směs energicky promačkáme, aby zelí začalo pouštět buněčnou šťávu. Během hodiny to můžeme zopakovat několikrát.

Směs zeleniny v míse pokryjeme velkým talířem. Talíř přimáčkneme a postavíme na něj hrnec s vodou. Měla jsem třílitrový. Po okrajích talíře by měla být vidět uvolněná zelná šťáva. Mísu překryjeme potravinářskou folií či alobalem a na 2-5 dnů ji umístíme někam na chladnější místo. Já jsem ji dala do chodby.

Po uplynutí doby odležení mísu se zelným salátem přineseme do kuchyně. Obsah znovu promícháme.

3_Salát před odležením3_Salát před odležením
Zdroj:Hackerová Marcela

Do menší misky nalijeme 150 ml octa (v pikantnější verzi 200 ml), 150 ml vody, přidáme krupicový cukr, kari, mletý pepř a kajenský pepř. Vše metlou promícháme, až se cukr v nálevu rozpustí. Nálev přidáme do mísy k odleželému zelí a opakovaně zelnou směs promícháme.

Kořeněnou směs zelí, paprik, mrkve a cibulky můžeme konzumovat hned jako velmi chutný, syrový a křupavý salát. Mám vyzkoušeno, že salát uzavřený ve větší sklenici vydrží v chladničce i týden.

Syrový odleželý salát je plný vlákniny, vitamínů i chutí.

Pokud se rozhodneme, že salát budeme sterilizovat, a to je i můj případ, rovnoměrně salát plníme do připravených čistých skleniček tak, že spotřebujeme celý obsah mísy i s veškerou tekutinou.

Skleničky se salátem zavíčkujeme a sterilujeme na 90 °C po dobu 20 minut.

5_Skleničky se salátem5_Skleničky se salátem
Zdroj:Hackerová Marcela

Mám vyzkoušeno, že sterilizovaný salát je nejchutnější po odležení 2–3 měsíců a před otevřením je třeba několikrát skleničku obrátit dnem vzhůru a zpět, aby se koření, usazené u dna, rovnoměrně rozložilo.

Stále si pamatuji svůj úžas, když jsem skleničku, plná očekávání chutí, poprvé otevřela.

Říkala jsem si, že to snad není ani možné, jak salát úžasně chutná. Jak jednoduché prvotní suroviny, jako jsou zelí, cibule, trochu papriky a koření, vytvoří úžasný chuťový zážitek.

Já kořeněný zelný salát s paprikou nakládám z dvojnásobné i trojnásobné dávky a do léta se všechen spotřebuje.

  • Nový komentář
  • Bohoušek 28.10.2025 11:04
    Všechnu tekutinu z vymačkaného zelí ponecháte nebo část slijete?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 28.10.2025 11:50
      Zdravím Bohoušku.
      Všechnu tekutinu ponechávám, protože je výborná a obsahuje spoustu benefitů pro lidské zdraví (vitamíny a stopové prvky) a navíc je chutná. Věřím, že Vám bude chutnat. M.
      Odpovědět
  • Kateřina 6.10.2025 11:41
    Dobrý den, děkuji za skvělý tip. Vyzkouším! Mám dotaz. Co, když přidám mrkev ( mám jí letos strašně moc ) nezkoušela jste? Doporučila by jste? Děkuji za případnou odpověď.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.10.2025 12:31
      Zdravím Vás, Kateřino.
      Letos jsem tento výborný salát opět nakládala, protože se mi urodilo dost paprik. Napadlo mi, že by se do salátu hodila i mrkev, tak jsem přidala 3 velké mrkve a nastrouhala ji na velikost sirky. Takže, mrkev doporučuji jak pro barvu, tak pro chuť. A ještě jedna zkušenost, je lepší hotový salát nechat odležet déle, klidně 4-5 dnů a budete-li chtít salát lehce pikantnější a chuťově výraznější, přidejte místo 150 ml octa 200 ml. V týdnu to do receptu doplním. M.
      Odpovědět
    • Kateřina 6.10.2025 12:51
      Moc děkuji za rychlou odpověď. Tak já ji tam tedy dám! Moc se na salátek těším????
      Odpovědět
    • Kazeřina 7.10.2025 23:35
      Už jsem tam, po 48 hod přidala i nálev….octa, jsem dala víc, jak radíte. Mňam! To je taaak dobré????děkuji za tip! Zítra, čekám návštěvu. Nechám odležet, ještě i s nálevem……Nabídnu salátek, jako přílohu a zbytek zavařím, pokud ho nesním sama????
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 8.10.2025 9:26
      Dobré ráno, Kateřino.
      Ani nevíte, jakou jste mi udělala radost svým komentářem. Ty recepty, které mám na stránkách jsou vyzkoušené (opakovaně) a nikdy bych si nedovolila nabízet něco, co mi nechutná. Tak ať salátek chutná nejen Vám, ale i Vaší návštěvě a vězte, že na mých stránkách budete vždy vítaným hostem. M.
      Odpovědět
    • Kateřina 23.10.2025 15:20
      Dobrý den! Salátek měl velký úspěch. Zrovna, se chystám na další várku. Minule jsem si recept totiž neuložila. Děkuji za skvělé typy! Ať se daří!
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 25.10.2025 17:23
      Opět Vás zdravím, Kateřino.
      Jsem moc ráda, že Vám salátek chutná a opakovaně ho připravujete. Děkuji za zprávu a ať se daří i Vám. Posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
  • miroslava.cimrakova123@gmail.com 27.9.2025 17:21
    Bezva popis,ale na začátku a na konci uvádíte jiný poměr vody a octa.Co je správně?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.9.2025 20:08
      Dobrý den, paní Miroslavo, děkuji za Vaši poznámku. Recepty píšu s odstupem několika dní, podle svých poznámek a někdy je jich tolik, že v nich musím pátrat. Ráda Vám odpovím. Správný poměr octa a vody je na začátku, tj. 150 ml octa a 150 ml vody. Hned jdu a opravím svoji chybku v receptu. Jste pozorná čtenářka, ani můj korektor to neodhalil. Doporučuji recept vyzkoušet a přeji Vám pohodové dny. M.
      Odpovědět