A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Hlávkové zelí

8. leden 2016

V botanickém světě patří zelí mezi rostliny brukvovité. Je pěstováno jako košťálová zelenina pro svoje zelené listy, které vytvářejí charakteristickou hlávku. Prý se kdysi zelí říkalo hlavatice.

Hlávkové zelíHlávkové zelí

Zelí je úzce příbuzné s kapustou, čínským i pekingským zelím, květákem, kedlubnami i brokolicí.

Zelí je poměrně levná zelenina, dostupná celý kalendářní rok.

Je to také zdravá zelenina, bohatá na vlákninu, vitamíny i stopové prvky. Dobře se skladuje a vydrží poživatelné mnoho měsíců v roce.

Můžeme si vybrat, buď zelí bílé nebo zelí červené.

Zelí můžeme nazývat jídlem chudých nebo jídlem králů. Faktem ale je, že podle demografické studie z přelomu století, jsme každý z nás na této planetě snědli za jeden rok 5 kg zelí.

Zelí je druhou nejvíce konzumovanou zeleninou severní polokoule. První místo patří rajčatům.

Z hlávkového zelí lze připravit tolik různých pokrmů, že jejich čtení by vás za chvíli přestalo bavit. Uvedu zde jen několik možností, jak s touto skvělou zeleninou můžete naložit ve své kuchyni.

  • Ze syrového nakrájeného nebo nakrouhaného zelí lze připravit různé varianty salátů, třeba salát Coleslaw
  • Lze si doma vyrobit kysané zelí
  • Dušené zelí s uzeným masem nebo pečeným vepřovým masem je v Čechách klasika
  • Zelí lze nakládat nebo přidávat do různých zeleninových směsí či čalamád a následně sterilovat
  • Zelí můžeme připravit jako smažené placičky
  • Vyzkoušejte hlávkové zelí v polévce (hlavní hrdinové knihy a současně francouzského filmu Zelňačka se dožili vysokého věku)
  • V Křimicích u Plzně podávají zelné knedlíky
  • Vyzkoušejte také zelné závitky plněné masem nebo zeleninou
  • Hlávkové zelí je jedním ze základních stavebních kamenů Boršče a Bigosu
  • Nakrájené hlávkové zelí lze přidat i do těstovin nebo zapékaných brambor

Zkušenost

Až budete brát antibiotika, připravte si některý z pokrmů z hlávkového zelí. Zelí totiž pomáhá obnovit narušenou mikroflóru stejně dobře, jako zakysané mléčné výrobky.

 

Nakrájená hlávka zelí
Nakrájená hlávka zelí
Zelné pole
Zelné pole
Hlávky zelí připravené k prodeji
Hlávky zelí připravené k prodeji


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 15x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Do křupava upečená kachní stehna na zelí je jedno z jídel, které zbožňuji. Kachní maso je chutné, příprava rychlá a vám tak zbude více času pro sebe a pro rodinu.

Síla kysaného zelí

Síla kysaného zelí

Kysané zelí je céčková bomba, která vás postaví na nohy nejen při nachlazení, pomůže vám vystřízlivět a zažene bolest hlavy po nějakém veselém alkoholovém večírku.


Výroba domácího kvašeného zelí

Výroba domácího kvašeného zelí

Vyrobit si kysané zelí doma není vůbec složité. Stačí k tomu odhodlání, asi 2 hodiny práce a 6 týdnů trpělivého čekání na přeměnu zelí z hlávkového na kysané.

Tynstované – dušené kysané zelí s uzeným masem

Tynstované – dušené kysané zelí s uzeným masem

Tynstované zelí vařila manželova matka, původem z Chotiměře u Domažlic. Název „tynstované“ je patrně odvozený z německého slova „dünsten“ – dušený. Dušené kysané zelí, připravované společně s uzeným masem, je náramná a řízná dobrota. Úžasné propojení chuti zelí a masa. Tak pojďme se spolu pustit do …