Bramborové smaženky plněné salámem

4. leden 2019

Bramborové smaženky plněné salámem patřily do jídelníčku mého dětství. Ještě víc než mě, chutnaly mému bratrovi. Maminka uměla dobře překlenout nedostatek masa a nahradit ho něčím, co bude dětem chutnat. A také že chutnalo.

Bramborové smaženky plněné salámemBramborové smaženky plněné salámem

Na přípravu 10 kusů bramborových smaženek plněných salámem si připravíme

  • 800 g uvařených brambor ve slupce a následně oloupaných
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 celé syrové vejce
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 200 g měkkého salámu
  • Olej na smažení

Postup přípravy bramborových smaženek plněných salámem

Salám nakrájíme na obdélníky o síle přibližně 4 mm. Lze jej nakrájet i na tenčí plátky, podle chuti každého, nebo podle množství smaženek, které budete připravovat.

Do pánve na smažení nalijeme olej a začneme zahřívat.

Oloupané a vychladlé brambory nastrouháme na mrkvovém struhadle.

Do nastrouhaných brambor rozklepneme 1 vejce, přisypeme sůl a přibližně polovinu z připraveného množství mouky. Rukama proděláme suroviny, až nám vznikne kompaktní těsto.

Postup přípravy smaženekPostup přípravy smaženek
Zdroj:Marcela Hackerová

Na pomoučení válu budeme, na podsypávání těsta při jeho rozvalování, postupně používat druhou polovinu z připraveného množství mouky.

Z připraveného těsta odkrajujeme kusy, které na pomoučené ploše válu rozválíme na placku o síle 3-4 mm.

Na placku položíme obdélník ukrojeného salámu a nožem okolo salámu vykrojíme z těsta obdélník, který bude o kus větší, přibližně o 1 cm na všech stranách.

Příprava bramborových smaženekPříprava bramborových smaženek
Zdroj:Marcela Hackerová

Zároveň s tím vykrojíme z těsta i identický obdélník, kterým překryjeme salám. Vidličkou spojíme oba obdélníky a vytvoříme tak salámovou kapsu.

Mně se z těsta podařilo udělat 10 smaženek a ze zbytku jsem vykrojila 4 kulaté bramborové medailonky.

Bramborové smaženky plněné salámem, to je kousek mého dětství.

Do správně zahřátého tuku vložíme první várku bramborových smaženek a smažíme je, až získají zlatavou barvu. Úplně stejně, jako když smažíme řízky v trojobalu. Pěkně po obou stranách.

Hotové smaženky odkládáme na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

Bramborové smaženkyBramborové smaženky
Zdroj:Marcela Hackerová

A jak poznáme, kdy je ta správná chvíle vložit smaženky nebo řízky do pánve a smažit? Jednoduše.

Vezměte si na pomoc třeba kousek špejle. Když ji ponoříte do horkého tuku a okolo dřevěného konce se začnou vytvářet v oleji bublinky, můžete s klidem začít smažit.

Ke smaženkám se u nás vždy podávalo dušené zelí, ale můžete podávat i dušenou kapustu či špenát. Stejně dobře bude jako příloha chutnat i salát z kysaného zelí.

Chuť smaženek je fantastická. V rodině mého manžela se smaženky nepřipravovaly, ale z jeho reakce jsem pochopila, že je budu muset připravovat častěji.

Nakrájený salám
Nakrájený salám
Suroviny na bramborové smaženky
Suroviny na bramborové smaženky
Suroviny na bramborové těsto-nastrouhané brambory, vajíčko, sůl a mouka
Suroviny na bramborové těsto-nastrouhané brambory, vajíčko, sůl a mouka

Příprava bramborových smaženek
Příprava bramborových smaženek
Smažení bramborových smaženek
Smažení bramborových smaženek
Bramborové smaženky
Bramborové smaženky

Bramborové smaženky plněné salámem
Bramborové smaženky plněné salámem
Bramborové smaženky plněné salámem.
Bramborové smaženky plněné salámem.
Bramborové smaženky plněné salámem..
Bramborové smaženky plněné salámem..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.96 hvězdiček / Hodnoceno: 25x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Zapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkami

Zapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkami

Některé recepty vznikají zcela spontánně. Stačí náhodně zakoupit v prodejně Tescoma zajímavost, třeba vykrajovač na plněné brambory a o týden později slyšet manželovu poznámku: „Co to tak zavání v chladničce?“. Nápad byl okamžitě na světě. Řeknu vám, byla to náramná dobrota. Musím se s vámi o své na…

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Ciambella (čambéla) patří v Itálii k tradičním svátečním pokrmům, zejména o velikonocích. Mě upoutala na první pohled v časopisu La Cucina Italiana a následně na první ochutnání, když jsem si ji sama upekla. Věřte, chuťově uspokojí celou rodinu i vaše hosty.


Recept na bramborové šišky

Recept na bramborové šišky

Bramborové šišky jsou na přípravu jednoduché. Vaří se krátce, nejsou lepivé, dají se následně opékat i obalovat. Bramborové šišky a bramborové knedlíky patří k mým oblíbeným.

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.