Bramborový buřtguláš

31. leden 2016

Když jsem kdysi dávno získala svůj první byt, nastal problém, co budu jíst. Bramborový buřtguláš byl první hrdina v mé kuchyni. Pak přišla další a mnohem složitější jídla, ale buřtguláš byl první. Časem, díky kvalitním surovinám, jsem ho vylepšila. Chutná báječně. Z nostalgie ho vařím několikrát do roka.

Bramborový buřtgulášBramborový buřtguláš

Kdykoli se řekne buřtguláš, vzpomenu si na hrdiny Páralovy „Soukromé vichřice“. Bohunku a Ádu.

„....... A ten tvůj guláš z buřtů je hotovej koncert a jen ho udělej zas. … Bohunka uklohnila svůj majstrštyk, jediný co svede:guláš z buřtů. Áda volá, ale to víš, že mi to chutná. A pro sebe, za celej život jsem jich tolik nesněd: denně bramborovej guláš z buřtů nebo buřty jen tak............“

Na přípravu bramborového buřtguláše pro 6 osob budeme potřebovat

  • 600 g oloupaných syrových brambor
  • 600 g špekáčků
  • 150 g cibule
  • 200 g sýru Cottage
  • 20 g uzeného špeku
  • 1 čajová lžička celého kmínu
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 2 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 2 polévkové lžíce italské rajčatové omáčky sugo nebo sladkého kečupu
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička soli
  • Pepř
  • 2 čajové lžičky mleté sladké papriky
  • Mletá pálivá paprika dle vlastního uvážení
  • ½ l vývaru nebo vody
  • 1 čajová lžička majoránky

Postup přípravy bramborového buřtguláše

Špekáčky a cibuli oloupeme. Uzený špek a cibuli nakrájíme na menší kostičky. Brambory a špekáčky nakrájíme na kostky o hraně cca 1 cm.

Do většího kastrolu nebo hrnce dáme sádlo a kostičky uzeného špeku. Začneme zahřívat. Když se špek začne rozpouštět, přisypeme nakrájenou cibuli a připravený kmín.

Cibulku restujeme minimálně 10 minut nebo do doby, než začne zlátnout.

K osmažené cibuli přidáme nakrájenou buřtíky a restujeme dalších 5 minut.  Zarestovanou směs zasypeme paprikou a ovesnými vločkami. Promícháme.

Jako poslední do hrnce vložíme nakrájené brambory. Směs osolíme, promícháme a vše zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou. Ještě přihodíme bobkový list přelomený na polovinu.

Gulášový základ necháme provařit na mírném ohni, přiklopený, asi 20 minut.

Nyní si v misce připravíme směs sýru Cottage a rajčatové omáčky. Metličkou směs důkladně promícháme.

Před zavařením guláše odebereme 1 naběračku horké omáčky z hrnce i s bramborami stranou do hrnku. Odebranou omáčku v hrnku rozmixujeme ponorným mixerem a přidáme do misky k sýru Cottage. Metličkou vše ještě jednou, do hladka, promícháme.

Ochutnáme, zda jsou kostičky brambor měkké. Nyní přelijeme směs z misky do hrnce. Metlou promícháme, aby se vše spojilo do hladké omáčky.

Bramborový buřtguláš necháme na mírném ohni provařit 15 minut.

Hrudky sýra se krásně rozvaří a omáčku zahustí.

Na úplný závěr přidáme mletý černý pepř a majoránku. Promícháme a zdroj tepla vypneme.

Chuť bramborového buřtguláše můžete doladit solí nebo pár kapkami balzamikového octa. Podávat můžeme i s kroužky cibule.

S čerstvým chlebem je to lahůdka. Až si ho někdy uvaříte, napište mi, jak vám chutnal.

 

Smažení cibule s kostičkami uzeného špeku
Smažení cibule s kostičkami uzeného špeku
Nakrájené brambory a špekáčky
Nakrájené brambory a špekáčky
Osmažené špekáčky s bramborami a paprikou
Osmažené špekáčky s bramborami a paprikou

Hotový bramborový buřtguláš
Hotový bramborový buřtguláš
Bramborový buřtguláš
Bramborový buřtguláš
Detail bramborového buřtguláše
Detail bramborového buřtguláše


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.93 hvězdiček / Hodnoceno: 41x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát, připravený podle tradiční receptury, je chutný a na přípravu rychlý. Je podáván jako příloha nebo jako samostatný pokrm. Až pojedete do Vídně, nezapomeňte ho tam ochutnat a pokud do Vídně nepojedete, připravte si salát podle mého receptu.

Sváteční, nejen vánoční, bramborový salát

Sváteční, nejen vánoční, bramborový salát

Bramborový salát je rozhodně dvojče smažených řízků a pečeného masa. Bramborový salát nesmí nikdy chybět na našich rodinných oslavách. Vánoční bramborový salát je tradice, přes kterou ani vlak nejede. Bramborový salát nám všem velmi chutná.


Letní bramborový salát

Letní bramborový salát

Brambory mám ve všech úpravách velmi ráda. Byla to také potravina, kterou jsem jedla od dětství s velkou chutí. Letní bramborový salát je rychlý a velmi chutný. Když vám doma zbude upečené nebo uvařené maso, než se uvaří brambory, je salát připravený.

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Vepřová žebírka připravujeme při rodinných setkáních a všem moc chutnají. Oblíbená „žebírka“ můžete připravovat rovněž na mnoho způsobů. Jednou z variant je zapečení v pikantní marinádě. Moje vlastní marináda je báječná i na grilování masa.