Bramborový buřtguláš

Bramborový buřtguláš
31.1.2016  |  Stáhnout jako PDF

Když jsem kdysi dávno získala svůj první byt, nastal problém, co budu jíst. Bramborový buřtguláš byl první hrdina v mé kuchyni. Pak přišla další a mnohem složitější jídla, ale buřtguláš byl první. Časem, díky kvalitním surovinám, jsem ho vylepšila. Chutná báječně. Z nostalgie ho vařím několikrát do roka.

Kdykoli se řekne buřtguláš, vzpomenu si na hrdiny Páralovy „Soukromé vichřice“. Bohunku a Ádu.

„....... A ten tvůj guláš z buřtů je hotovej koncert a jen ho udělej zas. … Bohunka uklohnila svůj majstrštyk, jediný co svede:guláš z buřtů. Áda volá, ale to víš, že mi to chutná. A pro sebe, za celej život jsem jich tolik nesněd: denně bramborovej guláš z buřtů nebo buřty jen tak............“

Na přípravu bramborového buřtguláše pro 6 osob budeme potřebovat

  • 600 g oloupaných syrových brambor
  • 600 g špekáčků
  • 150 g cibule
  • 200 g sýru Cottage
  • 20 g uzeného špeku
  • 1 čajová lžička celého kmínu
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 2 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 2 polévkové lžíce italské rajčatové omáčky sugo nebo sladkého kečupu
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička soli
  • Pepř
  • 2 čajové lžičky mleté sladké papriky
  • Mletá pálivá paprika dle vlastního uvážení
  • ½ l vývaru nebo vody
  • 1 čajová lžička majoránky

Postup přípravy bramborového buřtguláše

Špekáčky a cibuli oloupeme. Uzený špek a cibuli nakrájíme na menší kostičky. Brambory a špekáčky nakrájíme na kostky o hraně cca 1 cm.

Do většího kastrolu nebo hrnce dáme sádlo a kostičky uzeného špeku. Začneme zahřívat. Když se špek začne rozpouštět, přisypeme nakrájenou cibuli a připravený kmín.

Cibulku restujeme minimálně 10 minut nebo do doby, než začne zlátnout.

K osmažené cibuli přidáme nakrájené buřtíky a restujeme dalších 5 minut.  Zarestovanou směs zasypeme paprikou a ovesnými vločkami. Promícháme.

Jako poslední do hrnce vložíme nakrájené brambory. Směs osolíme, promícháme a vše zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou. Ještě přihodíme bobkový list přelomený na polovinu.

Gulášový základ necháme provařit na mírném ohni, přiklopený, asi 20 minut.

Nyní si v misce připravíme směs sýru Cottage a rajčatové omáčky. Metličkou směs důkladně promícháme.

Před zavařením guláše odebereme 1 naběračku horké omáčky z hrnce i s bramborami stranou do hrnku. Odebranou omáčku v hrnku rozmixujeme ponorným mixerem a přidáme do misky k sýru Cottage. Metličkou vše ještě jednou, do hladka, promícháme.

Ochutnáme, zda jsou kostičky brambor měkké. Nyní přelijeme směs z misky do hrnce. Metlou promícháme, aby se vše spojilo do hladké omáčky.

Bramborový buřtguláš necháme na mírném ohni provařit 15 minut.

Hrudky sýra se krásně rozvaří a omáčku zahustí.

Na úplný závěr přidáme mletý černý pepř a majoránku. Promícháme a zdroj tepla vypneme.

Chuť bramborového buřtguláše můžete doladit solí nebo pár kapkami balzamikového octa. Podávat můžeme i s kroužky cibule.

S čerstvým chlebem je to lahůdka. Až si ho někdy uvaříte, napište mi, jak vám chutnal.

 

  • Nový komentář
  • Karel 18.5.2023 10:10
    Buřtgulášek je nádherný ,jistě jej najdu i později na vaši stránce . Na snímku i ta barva misky hezky ladí k barvě pokrmu. Jen té vidličce nerozumím ale nebudu nad ní dlouze dumat,podstatné je mít doma veškeré ty suroviny a gulášek si uvařit. Díky paní Marcelo za recept . Zdravím z Kopřivnice.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.5.2023 12:52
      Dobrý den, Karle.
      Děkuji za Váš opravdu laskavý komentář k mému buřtgulášku. Mohla bych ho jíst klidně i každý týden, lžící hned u sporáku z kastrolu. Ale mým spolustrávníkům by se to určitě nelíbilo a tak ho spořádaně podávám u stolu a s chlebem. A teď se dostávám k té vidličce. Chleba si nalámu na velikost sousta a tou vidličkou ho napíchnu a namáčím v omáčce. Ale to dělám jenom já, ostatní si přejí lžíci.
      Ještě jednou díky a vězte, že na mých stránkách budete vždy vítaným hostem. M.
      Odpovědět