Smažené bramborové kuličky s konzervovaným tuňákem

18. březen 2017

Vyzkoušejte bramborové kuličky s konzervovaným tuňákem. Brambory najdete ve spíži a někde se určitě krčí zapomenutá konzerva tuňáka. Připravíte si rychlou a výbornou pochoutku, po které se jen zapráší.

Smažené bramborové kuličky s konzervovaným tuňákemSmažené bramborové kuličky s konzervovaným tuňákem

Ještě rychlejší je varianta bez přidání vajíčka a mouky. Připravíte si překvapivě skvělou pomazánku. Že nevěříte? Stačí jen vyzkoušet.

Mysi však nyní připravíme smaženou variantu s vajíčkem a moukou.

Na přípravu 30 kuliček budeme potřebovat

  • 600 g oloupaných syrových brambor
  • 1 celé syrové vajíčko, rozšlehané ponorným mixérem
  • 250 g konzervovaného tuňáka (v oleji nebo ve vlastní šťávě)
  • 1 polévkovou lžíci nasekané petrželové nati
  • ¼ nasekané červené papriky na malé kostičky
  • 80 g hrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce strouhanky na obalování kuliček
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Olej na smažení

Postup přípravy bramborových kuliček

Brambory nakrájíme na menší kousky, zalijeme osolenou vodou a necháme uvařit do měkka. Vodu scedíme a šťouchadlem na brambory je propasírujeme do hladka. Necháme je vychladnout.

Mezi tím si připravíme pánev s vyšší vrstvou oleje a necháme ji zahřívat. Konzervu tuňáka otevřeme a obsah vyklopíme na cedník, položený přes kastrůlek. Necháme vykapat olej nebo šťávu, ve které byl naložen.

Do brambor přidáme rozšlehané vajíčko, jemně nasekanou papriku i petrželovou nať. Směs osolíme a opepříme dle naší chuti a přidáme okapaného tuňáka. Jako poslední přisypeme mouku.

Mouka je pro pevnost hmoty při smažení důležitá.

Měchačkou vše důkladně promícháme. Ochutnáme, zda jsou chutě v pořádku.

Z vytvořené směsi polévkovou lžící odebíráme kousky a navlhčenými dlaněmi tvoříme kuličky o průměru přibližně 4 cm. Každou kuličku obalíme ještě ve strouhance.

Smažení kuličekSmažení kuliček
Zdroj: Marcela Hackerová

Kuličky smažíme ze všech stran do zlatavé barvy. Po vyjmutí je odkládáme na připravenou papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.

Já jsem kuličky podávala s římským salátem a polníčkem, přelitým základním vinegretem: 2 polévkové lžíce olivového oleje, ½ polévkové lžíce citronové šťávy, sůl a pepř-vše důkladně promíchat.

Velmi důležitá poznámka na závěr:

V původním receptu nebyla přidána mouka. Zkusila jsem pár kuliček osmažit a jaké na mě čekalo překvapení. V oleji se rozpadaly a po vyjmutí vypadaly, jako když na ně někdo šlápl (viz fotogalerie k receptu).

Rychle jsem přidala do zbylého těsta hrubou mouku a pokus jsem opakovala. Nyní se kuličky chovaly k mé naprosté spokojenosti.

TIP

Když z výše uvedeného postupu vynecháte mouku a syrové vajíčko, připravíte si báječně chutnající pomazánku, třeba na chlebíčky. S opečeným pečivem na sucho a čerstvou zeleninou chutná skvěle.

Nakrájené syrové brambory
Nakrájené syrové brambory
Suroviny na bramborové kuličky
Suroviny na bramborové kuličky
Brambory, tuňák, paprika a petrželka
Brambory, tuňák, paprika a petrželka

Římský salát a polníček jako příloha
Římský salát a polníček jako příloha
Nepovedené kuličky bez mouky
Nepovedené kuličky bez mouky
Smažení kuliček
Smažení kuliček

Smažené bramborové kuličky s konzervovaným tuňákem
Smažené bramborové kuličky s konzervovaným tuňákem
Smažené bramborové kuličky s konzervovaným tuňákem.
Smažené bramborové kuličky s konzervovaným tuňákem.
Smažené bramborové kuličky s konzervovaným tuňákem..
Smažené bramborové kuličky s konzervovaným tuňákem..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.97 hvězdiček / Hodnoceno: 29x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Masové kuličky plněné čedarem

Masové kuličky plněné čedarem

Masové kuličky připravené na různé způsoby patří k mým oblíbeným. Nejraději je mám připravené z hovězího masa servírované s omáčkou z cibule a paprik.

Recept na bramborové šišky

Recept na bramborové šišky

Bramborové šišky jsou na přípravu jednoduché. Vaří se krátce, nejsou lepivé, dají se následně opékat i obalovat. Bramborové šišky a bramborové knedlíky patří k mým oblíbeným.


Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

Maminčiny bramborové knedlíky zbožňovala celá rodina. Chutnaly sametově hebce, vůbec se na řezu nelepily. Jsou tak lehounké a dobře stravitelné, že váš žaludek naprosto nezatíží.