Zámecké šťouchané brambory pro přítelkyni Evu

12. prosinec 2015

Zámecké šťouchané brambory dělala babička. Recept měla od své maminky, která tvrdila, že se takto úžasně připravovaly na zámku Hradiště. Šťouchané brambory jsou jemné, lahodné a oplývají mnoha chutěmi a vůněmi. Můžete je podávat samostatně nebo jako přílohu.

Zámecké šťouchané brambory pro přítelkyni EvuZámecké šťouchané brambory pro přítelkyni Evu

Maminka také připravovala šťouchané brambory, ale nahradila cibulku hrstí jemně nasekaného kysaného zelí a takto připraveným bramborám říkala rozmíchánky. Já mám raději babiččinu variantu.

Na přípravu zámeckých šťouchaných brambor pro 6 osob budeme potřebovat

Postup přípravy zámeckých šťouchaných brambor

Oloupané a na menší kousky nakrájené brambory uvaříme do měkka v osolené vodě. Zatím, co se nám budou vařit brambory, připravíme si voňavé mléko.

Do kastrůlku nalijeme 1,5 dl mléka, přidáme máslo, přelomený bobkový list a dvě kuličky nového koření. Jarní cibulku opereme, odkrojíme kořeny a zvadlé kousky zelených listů.

Nakrájíme ji na kolečka a přidáme do mléka.

Mléčná lázeň s kořením, máslem a cibulkouMléčná lázeň s kořením, máslem a cibulkou
Zdroj:  Marcela Hackerová

Mléko osolíme jednou kávovou lžičkou soli, několikrát otočíme mlýnkem s pepřem a začneme ohřívat. Zastrouhneme muškátovým oříškem.

Mléko nesmí vařit.

Teplotu mléka držíme těsně pod bodem varu 10 minut. Tomuto velmi šetrnému postupu přípravy zeleniny a masa se říká "pošírování".

Měkké, uvařené brambory scedíme a následně rozmačkáme šťouchadlem. Přiléváme postupně mléko s cibulkami. Z mléka jsme odstranili bobkový list i kuličky nového koření.

Šlehačem rozšťouchané brambory s mlékem krátce vymícháme. Ochutnáme a případně dosolíme.

Těsně před podáváním vmícháme nasekanou petrželku a můžeme plnit talíře buď jako přílohu nebo jako samostatný pokrm.

Tento recept jsem oživila nedávno. Jako přílohu ke kaprovi jsem chtěla hostům podávat šťouchané brambory. Přítelkyně Eva mne ale předem varovala, že šťouchané brambory s osmaženou cibulkou a slaninou nemusí. Host je vždy pán, šťouchané brambory byly, ale úplně jiné. U stolu vládla velká spokojenost.

Suroviny na šťouchané brambory
Suroviny na šťouchané brambory
Mléčná lázeň s kořením, máslem a cibulkou
Mléčná lázeň s kořením, máslem a cibulkou
Šťouchané brambory promíchané šlehačem
Šťouchané brambory promíchané šlehačem

Zámecké šťouchané brambory pro přítelkyni Evu
Zámecké šťouchané brambory pro přítelkyni Evu
Detail zámeckých šťouchaných brambor
Detail zámeckých šťouchaných brambor
Zámecké šťouchané brambory - detail
Zámecké šťouchané brambory - detail


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.94 hvězdiček / Hodnoceno: 31x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Brambory – zdroj látek prospěšných pro náš organizmus

Brambory – zdroj látek prospěšných pro náš organizmus

Chuť vařených nebo pečených brambor je nenapodobitelná a pro mě nepřekonatelná. Z brambor vyrobíte velice lahodné a přípravou jednoduché pokrmy. Znáte chuť „opečánků“ (omytých a ve slupce pečených brambor v troubě)? Že neznáte, tak to vyzkoušejte.

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem je rychlé a výborné jídlo. Když vám zbudou uvařené brambory, třeba z předešlého dne, je příprava ještě rychlejší. Medvědí česnek přidá zapečeným bramborám skvělou chuť.


Zapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkami

Zapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkami

Některé recepty vznikají zcela spontánně. Stačí náhodně zakoupit v prodejně Tescoma zajímavost, třeba vykrajovač na plněné brambory a o týden později slyšet manželovu poznámku: „Co to tak zavání v chladničce?“. Nápad byl okamžitě na světě. Řeknu vám, byla to náramná dobrota. Musím se s vámi o své na…

Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Vegetariánské karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí milovníci masa. Příprava je tak jednoduchá, že by ji zvládly i děti. Z pár surovin vykouzlíte výborné jídlo.