Karbanátky z kuřecího masa s barevnou zeleninou

12. únor 2015

Karbanátky z kuřecího masa jsou výborné, rozhodně budou chutnat vašim dětem i manželovi. Příprava vám nezabere mnoho času. Jsou finančně výhodné. Ze čtyř kuřecích stehen uděláte 12 karbanátků o průměru 8 cm.

Karbanátky z kuřecího masa s barevnou zeleninouKarbanátky z kuřecího masa s barevnou zeleninou

Na přípravu karbanátků budete potřebovat

  • 4 kuřecí stehna i s kůží
  • 1 starší rohlík
  • 6 ks rehydratovaných rajčat (viz poznámka na konci článku)
  • 1 celé syrové vejce
  • 1 stonek jarní cibulky nakrájený na kolečka
  • 1/8 žluté nebo červené papriky nakrájené na malé kostičky
  • 50 g sýra ementálského typu – nastrouhaného
  • 4 plátky uzeného špeku nakrájeného na jemné kostičky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévkovou lžíci nasekané petrželky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 kávovou lžičku mletého černého pepře
  • Strouhanku na obalení karbanátků
  • 2 kostky ledu
  • Olej na smažení

Postup přípravy karbanátků

Kuřecí stehna vykostíme. Vykosťovacím nožem to jde raz-dva. Stačí prstem pod kůží najít kost a řez vést podél kosti.

V elektrickém nebo ručním mlýnku umeleme maso, které jsme si překrájeli na menší kousky. Rohlík nakrájíme na plátky a umeleme jej společně s rehydratovanými rajčaty.

Neseženete-li rehydratovaná rajčata, použijte sušená naložená v oleji.

Do umleté směsi nasypeme sůl, pepř a rozklepneme jedno celé vejce. Přidáme čerstvou nakrájenou papriku, nasekanou cibulku, nastrouhaný sýr, uzený špek a rozdrcený česnek. Nezapomeneme na petrželku – pro barvu.

Vše rukou důkladně promícháme.

Nyní vezmeme hmoždíř, vložíme do něj 2 kostky ledu a tloučkem je rozdrtíme na menší kousky. Ledovou drť přidáme do směsi, promícháme a necháme na chladném místě asi 20 minut odpočinout.

Ptáte se, proč přidávat led, nebo opravdu ledovou vodu? To proto, aby ze směsi byla kompaktní fáš. Zkrátka, aby se směs po usmažení nedrolila.

Připravíme si pánev a nalijeme do ní olej a necháme ji zahřívat. Z vychlazené směsi vlhkýma rukama odebíráme tolik, abychom vytvořili v dlaních kuličku, kterou následně zploštíme do tvaru karbanátku (asi o průměru 8 cm a výšce 1,5 – 2 cm).

Karbanátky obalíme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách do lákavé barvy lesního medu.

Tyhle karbanátky mám ráda s dýňovo-bramborovou kaší, zasypanou zelenou petrželkou a angreštovým kompotem. Pro přátele z Moravy – srstkovým kompotem.

Poznámka

Rehydratovaná rajčata prodávají například v prodejnách MAKRO v oddělení kandovaného ovoce.

 

Umleté maso se solí a pepřem
Umleté maso se solí a pepřem
Sýr a zelenina
Sýr a zelenina
Směs na karbanátky
Směs na karbanátky

Obalené karbanátky ve strouhance
Obalené karbanátky ve strouhance
Smažení karbanátků
Smažení karbanátků
Detail karbanátků na řezu
Detail karbanátků na řezu

Karbanátky - jen se do nich pustit
Karbanátky - jen se do nich pustit


 


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.97 hvězdiček / Hodnoceno: 62x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Kapustové karbanátky se za mého dětství u nás dělaly poměrně často. Většinou s masem, které bylo dostupné a někdy také bez masa. Přiznám se, že mi nejvíce chutnaly studené s hořčicí a kyselou okurkou.

Boršč: polévka z masa a červené řepy

Boršč: polévka z masa a červené řepy

Boršč je polévka z masa a červené řepy, která neodmyslitelně patří k ruské, ukrajinské i polské klasické kuchyni a svojí chutí plně uspokojí vaše mlsné jazýčky a barevností i vaše oči.


Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Vegetariánské karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí milovníci masa. Příprava je tak jednoduchá, že by ji zvládly i děti. Z pár surovin vykouzlíte výborné jídlo.

Kuřecí nugety s kuskusem a zeleninou

Kuřecí nugety s kuskusem a zeleninou

Letní večeře musí být chutná a hlavně rychle připravená. Mám pro vás tip, připravte si kuřecí nugety s kuskusem a zeleninou. Stačí pár ingrediencí a chutná večeře je za půl hodiny na stole.