Bramborovo dýňová kaše – slunce a zdraví na talíři

16. únor 2015

Když se vám urodí velké množství dýní, napadne vás, jak s nimi naložíte. Přimlouvám se, nedělejte z nich podzimní strašáky na „Halloween“. Raději dětem a rodině udělejte výbornou polévku nebo kaši. Brambory a dýně jsou velmi elegantní pár.

Bramborovo dýňová kaše – slunce a zdraví na talířiBramborovo dýňová kaše – slunce a zdraví na talíři

Víte, že …..

  • Dýně pomáhají snižovat krevní tlak
  • Významně se podílejí na vylučování tekutin z těla
  • Dýně oplývají vitamínem mládí a plodnosti – vitamínem E
  • Obsahují vitamíny ze skupiny B, které jsou důležité pro nervový systém, paměť a dobrou náladu
  • Přírodní látky obsažené v dýni mají prokázán antikarcinogenní účinek
  • Budete-li chtít korigovat vaši tělesnou hmotnost, pak je dýně váš nejlepší spojenec

Na bramborovou kaši budeme potřebovat

  • 500 g brambor
  • 500 g dýně (výborná je „Hokkaidó“) zbavené nečistot i jádřince a nakrájené na kostky
  • 200 – 250 ml mléka
  • 70 g másla
  • Sůl

Postup přípravy kaše

Připravíme si dva hrnce s osolenou vodou. Brambory oškrábeme a nakrájíme je na menší kousky a uvaříme do měkka.

V dalším hrnci uvaříme dýni. Slupka dýně je poměrně tvrdá, ale nenechte se mýlit. Uvařená je za 4 až 5 minut.

Uvařené brambory i dýni scedíme. Dýni přidáme k bramborám a vše propasírujeme.

Přidáme na plátky nakrájené máslo a šťouchadlem na brambory vše promícháme.

Máslo je důležité, protože pomůže efektivně využít vitamín E v našem těle.

Do směsi brambor, dýně a másla postupně přiléváme horké mléko a pomalu kaši šleháme do hladka.

Hotovou, sametově hebkou kaši ochutnáme a dosolíme podle své chuti.

Hotová kaše má téměř oranžovou barvu – dýně obsahuje také velké množství beta-karotenu. Na talíři svítí jako slunce a po ochutnání se vám v puse rozplyne jako med.

Kaši podávejte třeba ke karbanátkům z kuřecího masa nebo ji můžete zapéct se špenátem či mangoldem.

dušenými hovězími líčky skvěle chuťově ladí.

 

Podzim - čas dýňové sklizně
Podzim - čas dýňové sklizně
Dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó

Dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó
Čerstvě nakrájená dýně
Čerstvě nakrájená dýně
Syrová dýně před vařením
Syrová dýně před vařením

Hotová bramborovo-dýňová kaše
Hotová bramborovo-dýňová kaše
Bramborovo-dýňová kaše k hovězím líčkům
Bramborovo-dýňová kaše k hovězím líčkům
Příprava zapečené bramborovo-dýňové kaše s mangoldem
Příprava zapečené bramborovo-dýňové kaše s mangoldem


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 43x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na zapečený mangold nebo špenát s bramborovo dýňovou kaší a pikantní maďarskou klobásou

Recept na zapečený mangold nebo špenát s bramborovo dýňovou kaší a pikantní maďarskou klobásou

Až někdy budete dělat bramborovo dýňovou kaši, udělejte ji víc. Druhý den z ní vykouzlíte další, mimořádně chutné jídlo.

Polenta – kukuřičná kaše

Polenta – kukuřičná kaše

Když se řekne „polenta“ tak první, co si představuji, je nádherná zlatavě žlutá barva. Polenta je kaše z kukuřičné mouky nebo krupice. Polenta je zdravý pokrm bohatý na vlákninu, bílkoviny a také na minerály a vitamíny.


Recept na kachní prsa opékaná na pánvi se zeleninou a bramborovo-dýňovou kaší

Recept na kachní prsa opékaná na pánvi se zeleninou a bramborovo-dýňovou kaší

Přiznám se, že pro mne, jako dítě, byla kachna na talíři stejná noční můra, jako pro Škopkovic děti králík. Skutečně jsem několik desítek let kachnu vytěsnila ze svého jídelníčku. Až manžel mě přesvědčil, že bychom mohli zkusit udělat kachní prsa jako minutku. Věřte, nevěřte, ale něco tak výborného …

Kapusta kadeřavá (kadeřávek) – dlouho přehlížená a zdraví prospěšná zelenina

Kapusta kadeřavá (kadeřávek) – dlouho přehlížená a zdraví prospěšná zelenina

Nejen kysané zelí, ale i kapusta kadeřavá je zimní zdroj vitamínů a stopových prvků, důležitých pro naše tělo. A to zejména v zimě, kdy je přírodních surovin pěstovaných ve venkovním prostředí opravdu málo. Ale naše tělo je vyžaduje. Kadeřávek se stále více využívá nejen v gastronomii, ale hlavně v …