Plněný kuřecí řízek

24. březen 2016

Plněný kuřecí řízek je příjemná změna. Plnit se dá tím, co máte rádi. Teď před velikonocemi jsem chtěla připravit náplň svěže jarní – zelenou.

Plněný kuřecí řízekPlněný kuřecí řízek

Na přípravu 2 plněných kuřecích řízků budeme potřebovat

  • 2 kuřecí prsní řízky
  • ½  bílé části pórku + jeden zelený list
  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného parmazánu nebo pecorina
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 párátka

Na obalování a smažení potřebujeme

  • 1 vajíčko
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 5 polévkových lžic polenty (lze nahradit strouhankou)
  • Olej na smažení

Postup přípravy plněných kuřecích řízků

Nejprve si připravíme náplň. Do pánve vložíme máslo a začneme zahřívat.

Pórek opereme a osušíme. Nakrájíme ho na menší kousky a přidáme do horkého másla a restujeme, až změkne. Trvá to 5-6 minut.

Pánev odstavíme a k pórku přidáme dvě polévkové lžíce jemně nastrouhaného sýra. Promícháme, lehce opepříme a osolíme.

Směs na plnění necháme vychladnout.

Omyté a osušené kuřecí řízky tvořivě rozkrojíme, abychom získali větší plochu. Následně je zlehka rozklepeme, ale pozor, abychom do nich nenaděli otvory. Náplň by nám unikala.

Řízky posolíme a popepříme. Do středu každého plátku masa položíme polovinu vychladlé pórkové náplně.

Náplň můžete použít jakoukoli. Třeba usmažená vajíčka na cibulce, nebo osmažené houby. Chutná je i opečená nebo naložená červená paprika. Zkuste přidat osmažená kuřecí játra se sušenými rajčaty. Záleží jen na vaší fantazii a chutích.

Nyní řízky zabalíme. Úplně stejným způsobem, jako když balíte knihu nebo bonboniéru. Vždy přes náplň. Zleva, zprava, řízek otočíme o 90° a opět z leva a zprava.

 

Postupné zabalení náplněPostupné zabalení náplně
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Konec kuřecího balíčku zajistíme párátkem.

Do třech misek si připravím trojobal. Vajíčko rozšleháme, osolíme a opepříme.  Kuřecí řízky obalíme v hladké mouce, protáhneme je rozšlehaným vajíčkem a následně obalíme v polentě.

Kdo nemá nebo nechce polentu, může klidně použít strouhanku. Řízek ale nebude tak křupavý.

Do pánve nalijeme vyšší vrstvu oleje a necháme zahřívat. Řízky jsou vyšší a musí se dobře propéct.

Do rozpáleného tuku vložíme řízky a smažíme je po obou stranách do zlatova. Usmažené položíme na papírovou utěrku a necháme odsát přebytečný tuk.

Ve srovnání se strouhankou není polenta tak savá.

Plněný kuřecí řízek podáváme našikmo překrojený, s bramborovou kaší nebo s hranolky, případně jen se zeleninovým salátem.

Pozor na párátko, před servírováním ho raději odstraníme.

 

Suroviny na plněný kuřecí řízek
Suroviny na plněný kuřecí řízek
Náplň – osmažený pórek se sýrem pecorino
Náplň – osmažený pórek se sýrem pecorino
Polenta
Polenta

Zabalení kuřecích řízků s náplní
Zabalení kuřecích řízků s náplní
Zabalený kuřecí řízek spíchnutý párátkem
Zabalený kuřecí řízek spíchnutý párátkem
Smažení plněných kuřecích řízků
Smažení plněných kuřecích řízků

Smažení plněných kuřecích řízků
Smažení plněných kuřecích řízků
Detail překrojeného plněného řízku
Detail překrojeného plněného řízku
Detail plněného kuřecího řízku
Detail plněného kuřecího řízku


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 32x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Slaný koláč plněný mangoldem

Slaný koláč plněný mangoldem

Příprava slaného koláče plněného mangoldem je poměrně jednoduchá. Kdo mangold nerad, může ho nahradit třeba smaženými houbami. Přimlouvám se, vyzkoušejte koláč s mangoldem, je vynikající.

Recept na plněný vepřový bok

Recept na plněný vepřový bok

„Maso plněné masem“ chutná všem. Snad jen s výjimkou jeho zapřisáhlých odpůrců. Vyzkoušejte plněný vepřový bok jako pohoštění - třeba za studena. Krájený na tenké plátky, s okurkou, tmavým pečivem a pivem, je úplný sen.


Telecí (kuřecí) plátky s liškami a cuketou

Telecí (kuřecí) plátky s liškami a cuketou

Na přípravu je tento pokrm opravdu rychlý. Večeře nebo oběd budou na stole během půl hodiny. Na sklonku léta je to ideální jídlo.

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Říkala jsem si, že když může být kuře 100x jinak, proč bych nevyzkoušela kuře na černém pivě a rozmarýnu. A výsledek? Tak ten lahodil oku svojí barevností a mlsnému jazýčku svojí chutí. Tak pojďme ho společně připravit.