Recept na kuřecí karí

Recept na kuřecí karí
10.2.2017  |  Stáhnout jako PDF

Kuřecí karí doslova uchvátí 3 z vašich 5 smyslů. Čich – obrovskou škálou vůní, chuť – nesmírnou lahodností a zrak – festivalem barev. A ještě jedna dobrá zpráva, pokrm máte za 30 minut připravený k podávání.

Karí je nepřehlédnutelný pokrm, pocházející z jihovýchodní Asie.

Příprava, skladba koření a jednotlivých přísad je dům od domu individuální. Řídí se rodinnými tradicemi, náboženstvím a zvyklostmi v dané oblasti.

Žádný recept na karí není dogma, ale vždy musí být pikantní až pálivý, barevný a měl by chutnat mnoha kořeními. Přečtěte si můj článek o karí v Kuchařské abecedě pod písmenem K.

Na přípravu 4 porcí kuřecího karí budeme potřebovat

  • 350 – 400 g kuřecích prsních řízků nakrájených na tenké nudličky
  • 75 g šalotky (1 velká tzv. banánová)
  • 50 g cibule (1/2 velké)
  • 10 g česneku (1 velký stroužek nebo 2 malé)
  • 2 čajové lžičky kari (měla jsem thajské)
  • 2 kávové lžičky mletého zázvoru (lze nahradit čerstvým)
  • 1 chilli paprička (množství dle uvážení)
  • Červenou tenkostěnnou papriku
  • 1 polévkovou lžíci hnědého cukru
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 250 ml kokosového mléka
  • Šťávu z poloviny limetky nebo citronu
  • 1 střední mrkev nakrájenou na velmi tenké plátky
  • 2,5 dl kuřecího vývaru
  • Lístky čerstvého koriandru
  • Sůl

Na vaření rýže si připravíme

  • 2 dl jasmínové rýže (před vařením)
  • 4 hřebíčky
  • 2 cm svitku skořice
  • Na zjemnění plátek másla
  • sůl

Postup přípravy kuřecího karí

Do pánve nebo do woku nalijeme olej a začneme pomalu zahřívat. Obě cibule, česnek, chilli papričku a polovinu tenkostěnné papriky nakrájíme na drobné kostičky. Vše přidáme do zahřáté pánve a pomalu smažíme.

Cibule nesmí hnědnout, jen změknout. Trvá to přibližně 10 minut.

Nyní do pánve přidáme kari, zázvor a promícháme. Už v tomto momentu se z pánve line libá vůně koření.

Asi po minutě přidáme cukr a necháme ho 1-2 minuty karamelizovat. Obsah pánve zalijeme kokosovým mlékem a necháme přivést k varu.

Omáčku odstavíme, smícháme s kuřecím vývarem a ponorným mixerem rozmixujeme a následně propasírujeme přes síto, aby omáčka byla dokonale hladká.

Pasírování rozmixované omáčkyPasírování rozmixované omáčky
Zdroj:  Marcela Hackerová

Pánev vrátíme zpět na zdroj tepla a pomalu přivedeme k varu. Do horké omáčky vložíme připravené nudličky kuřecího masa, plátky nakrájené mrkve a nakrájené nudličky z druhé poloviny červené papriky. Na mírném ohni provaříme 5 minut a zdroj tepla vypneme.

Omáčku dochutíme citronovou nebo limetkovou šťávou, případně dosolíme. Kdo má doma rybí omáčku, může přidat 1-2 čajové lžičky.

Pokrm při servírování zasypte čerstvými lístky koriandru.

Karí podáváme s uvařenou jasmínovou rýží.

Já jsem rýži při vaření obohatila o chuť hřebíčku, skořice a v závěru vaření jsem ji zjemnila plátkem másla.

Kdo chce mít dokonalou iluzi indického pokrmu, nahradí rýži chlebovými plackami.

 

  • Nový komentář
  • Iva 28.8.2024 22:11
    Dobrý den, paní Marcelo, po pěti minutách bylo maso uvnitř syrové a o pár minut později už tuhé. Co jsem udělala špatně? Děkuji za odpověď. Kari jinak chuťově lahodné.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2024 10:41
      Zdravím Vás, Ivo. V receptu píšu o kuřecím masu: "nakrájené na tenké nudličky". Pokud maso bylo opravdu na tenké nudličky a omáčka byla v bodu varu, pak těch 5 minut (míněno od bodu varu) dostatečně stačí a je zcela vyloučeno, aby bylo maso po pěti minutách syrové. Udělejte si test, nakrájejte pár tenkých nudliček kuřecích prsních řízků, vložte je do vroucí vody, nechte je tam 5 minut a pak ochutnejte - budou vařené a zcela poživatelné. Jediné, co mne napadlo, že Vám prodali řízky ze slepice místo z kuřete. Z řízků ze slepice by to možné bylo, protože tam by ani půl hodiny nepomohlo ke změknutí masa. M.
      Odpovědět
    • Iva 29.8.2024 18:20
      Dobrý den, paní Marcelo. Děkuji za vyčerpávající odpověď. Maso jsem měla nakrájené na kousíčky tak, jak je máte na fotkách. Fotky při vaření opravdu pomáhají. Je skvělé, že je tady máte. Chuť kari je moc dobrá, jen to maso se nepodařilo. Třeba příště.
      Odpovědět