Recept na kuřecí karí

10. únor 2017

Kuřecí karí doslova uchvátí 3 z vašich 5 smyslů. Čich – obrovskou škálou vůní, chuť – nesmírnou lahodností a zrak – festivalem barev. A ještě jedna dobrá zpráva, pokrm máte za 30 minut připravený k podávání.

Recept na kuřecí karíRecept na kuřecí karí

Karí je nepřehlédnutelný pokrm, pocházející z jihovýchodní Asie.

Příprava, skladba koření a jednotlivých přísad je dům od domu individuální. Řídí se rodinnými tradicemi, náboženstvím a zvyklostmi v dané oblasti.

Žádný recept na karí není dogma, ale vždy musí být pikantní až pálivý, barevný a měl by chutnat mnoha kořeními. Přečtěte si můj článek o karí v Kuchařské abecedě pod písmenem K.

Na přípravu 4 porcí kuřecího karí budeme potřebovat

  • 350 – 400 g kuřecích prsních řízků nakrájených na tenké nudličky
  • 75 g šalotky (1 velká tzv. banánová)
  • 50 g cibule (1/2 velké)
  • 10 g česneku (1 velký stroužek nebo 2 malé)
  • 2 čajové lžičky kari (měla jsem thajské)
  • 2 kávové lžičky mletého zázvoru (lze nahradit čerstvým)
  • 1 chilli paprička (množství dle uvážení)
  • Červenou tenkostěnnou papriku
  • 1 polévkovou lžíci hnědého cukru
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 250 ml kokosového mléka
  • Šťávu z poloviny limetky nebo citronu
  • 1 střední mrkev nakrájenou na velmi tenké plátky
  • 2,5 dl kuřecího vývaru
  • Lístky čerstvého koriandru
  • Sůl

Na vaření rýže si připravíme

  • 2 dl jasmínové rýže (před vařením)
  • 4 hřebíčky
  • 2 cm svitku skořice
  • Na zjemnění plátek másla
  • sůl

Postup přípravy kuřecího karí

Do pánve nebo do woku nalijeme olej a začneme pomalu zahřívat. Obě cibule, česnek, chilli papričku a polovinu tenkostěnné papriky nakrájíme na drobné kostičky. Vše přidáme do zahřáté pánve a pomalu smažíme.

Cibule nesmí hnědnout, jen změknout. Trvá to přibližně 10 minut.

Nyní do pánve přidáme kari, zázvor a promícháme. Už v tomto momentu se z pánve line libá vůně koření.

Asi po minutě přidáme cukr a necháme ho 1-2 minuty karamelizovat. Obsah pánve zalijeme kokosovým mlékem a necháme přivést k varu.

Omáčku odstavíme, smícháme s kuřecím vývarem a ponorným mixerem rozmixujeme a následně propasírujeme přes síto, aby omáčka byla dokonale hladká.

Pasírování rozmixované omáčkyPasírování rozmixované omáčky
Zdroj:  Marcela Hackerová

Pánev vrátíme zpět na zdroj tepla a pomalu přivedeme k varu. Do horké omáčky vložíme připravené nudličky kuřecího masa, plátky nakrájené mrkve a nakrájené nudličky z druhé poloviny červené papriky. Na mírném ohni provaříme 5 minut a zdroj tepla vypneme.

Omáčku dochutíme citronovou nebo limetkovou šťávou, případně dosolíme. Kdo má doma rybí omáčku, může přidat 1-2 čajové lžičky.

Pokrm při servírování zasypte čerstvými lístky koriandru.

Karí podáváme s uvařenou jasmínovou rýží.

Já jsem rýži při vaření obohatila o chuť hřebíčku, skořice a v závěru vaření jsem ji zjemnila plátkem másla.

Kdo chce mít dokonalou iluzi indického pokrmu, nahradí rýži chlebovými plackami.

 

Téměř všechny suroviny na karí
Téměř všechny suroviny na karí
Smažení cibule, šalotky, česneku, sladké i pálivé papriky
Smažení cibule, šalotky, česneku, sladké i pálivé papriky
Přilévání kokosového mléka
Přilévání kokosového mléka

Pasírování rozmixované omáčky
Pasírování rozmixované omáčky
Přidání masa, papriky a mrkve
Přidání masa, papriky a mrkve
Rýže jako příloha
Rýže jako příloha

Kuřecí karí
Kuřecí karí
Kuřecí karí.
Kuřecí karí.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 15x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Karí – pokrm indické a jihoasijské kuchyně

Karí – pokrm indické a jihoasijské kuchyně

Přípravou karí mě dokonale provedl pan Paulus a facebookový přítel Andy Wong, který vaří pro jednu restauraci v Sydney.

Čočková polévka s kari a zeleninou

Čočková polévka s kari a zeleninou

Čočková polévka sice patří k tradičním pokrmům novoroční tabule, ale já ji vařím po celý rok. Je to takový můj polévkový favorit. Je úžasně chutná a mimořádně sytá. Její příprava i vaření zabere maximálně hodinu. A když k ní upečete třeba rozpeky, máte hotový oběd.


Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Říkala jsem si, že když může být kuře 100x jinak, proč bych nevyzkoušela kuře na černém pivě a rozmarýnu. A výsledek? Tak ten lahodil oku svojí barevností a mlsnému jazýčku svojí chutí. Tak pojďme ho společně připravit.

Plněný kuřecí řízek

Plněný kuřecí řízek

Plněný kuřecí řízek je příjemná změna. Plnit se dá tím, co máte rádi. Teď před velikonocemi jsem chtěla připravit náplň svěže jarní – zelenou.