A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Zázvor

3. únor 2015

Zázvor je jedno z nejstarších tropických koření. Původ má v Asii. Píší o něm čínské anály, zmiňují se o něm Staroindické záznamy psané sanskrtem, byl znám starým Římanům i Řekům (rozepisuje se o něm Plinius i Dioskorides). Číňané považují kořen zázvoru za účinné Yang tonikum, skvělé pro posílení mužské energie. V arabské a činské medicíně se používá jako mocné přírodní afrodiziakum.

ZázvorZázvor

Evropa poznala zázvor až díky arabským obchodníkům ve středověku. Obchodníci tajili jeho původ a tak se stal zázvor předmětem mnoha tajuplných a smyšlených historek.

Dnes je zázvor levným a všeobecně rozšířeným kořením. Pěstuje se hlavně v Indii, Číně, Japonsku, dále na Jamajce a v západní Africe.

Roste zejména v nížinách na lehčích, ale humózních půdách s dostatkem vláhy. Nesnáší přímé sluneční paprsky, a tak je proto pěstován ve stínu jiných rostlin.

Po zaschnutí nadzemní části se oddenky vyorávají, perou, suší a dále upravují.

Zázvor obsahuje asi 2 % éterického oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou "gingerol".

Rozemletý zázvor je součástí nejrůznějších kořenících směsí.

Mletý jej používají pekaři do perníků a biskvitů. Výborný je rovněž ke kořenění masa, drůbeže a ryb.

Ve světě je velice oblíbený zázvorový čaj. V Anglii a Spojených státech také zázvorové pivo.

V asijské kuchyni je jako čerstvý součástí pokrmů.

Já mám pro Vás připravenou variaci zázvorového čaje v samostatném receptu.

Já mám se zázvorem, vlastně s jeho 2x zapomenutým kořenem, svoji zkušenost.

Zjistila jsem, že může být i dekorativní rostlinou. Tedy alepoň doufám, protože mi roste doma. Tenhle můj příběh si můžete přečíst v sekci Postřehy.

Zdroj: Dagmar Lánská a kolektiv: KOŘENÍ pro každé vaření, r.v. 1994

Zázvor 1
Zázvor 1
Zázvor 2
Zázvor 2
Zázvor 3
Zázvor 3

Zázvor 4
Zázvor 4
Zázvor 5
Zázvor 5
Zázvor 6
Zázvor 6


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 13x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Příběh dvakrát zapomenutého kořene

Příběh dvakrát zapomenutého kořene

Minulý rok v říjnu jsem našla v ledničce kousek zapomenutého kořene. Protože ráda experimentuji, zasadila jsem tento již nepoživatelný kousek kořene do květináče.

Zázvorový čaj s medem, citrónem, skořicí a hřebíčkem pro posílení organizmu a vitality

Zázvorový čaj s medem, citrónem, skořicí a hřebíčkem pro posílení organizmu a vitality

Vrátili jste se ze zimní procházky, máte pocit chladu a nemůžete se zahřát? Báječným způsobem, jak to změnit a zahřát se, je připravit si rychlý a účinný lék – zázvorový čaj. Mám to vyzkoušené. Dejte si po zimní procházce horkou sprchu (není podmínkou), připravte si čaj, pohodlně se usaďte do křesla…


Pečený čaj

Pečený čaj

Pečený čaj zahřeje promrzlé ruce a potěší i smutnou duši. Provoní celý byt nebo kancelář a navodí přátelskou atmosféru. Připravte si se mnou pečený čaj, který je bez konzervantů a skvěle chutná.

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka

Krémovou houbovou polévku jsem začala vařit v době, kdy jsem nesměla jíst houby pro jejich obtížnou stravitelnost. Houby mám ale velmi ráda, tak jsem učinila pokus tento zákaz přelstít. Vyšlo to. Tělo se nebránilo a já jsem si moc pochutnala.