
Houbovou omáčku vařím zpravidla po návratu z dovolené na Šumavě. Šumavské lesy o prázdninách oplývají houbami, zejména hřiby, křemenáči a liškami. Houbové omáčce, připravené podle receptu mojí maminky, nikdy neodolám a většinou to končí velkým přejedením.
Na přípravu 4 porcí houbové omáčky budeme potřebovat
- 300 g čerstvých, pevných hub (nejlepší je směs hřibů, křemenáčů a lišek)
- 200 ml zakysané smetany
- 200 ml sladké smetany ke šlehání (30 % i více tuku)
- 500 ml vody + 100 ml horké vody do smetany
- 30 g hladké mouky
- 1 rovnou čajovou lžičku krystalového cukru
- Pár kapek kvasného octa
- 1 rovnou kávovou lžičku soli + sůl na závěrečné doladění chuti
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- Uzavíratelné vajíčko na koření
Postup přípravy houbové omáčky z čerstvých šumavských hub
Očištěné houby nakrájíme na kousky asi o velikosti náprstku. Do vajíčka na koření vložíme kuličky nového koření, černého pepře a na menší kusy přelomený bobkový list.
Do kastrolu, ve kterém budeme vařit omáčku, nalijeme 500 ml studené vody, přidáme vajíčko s kořením a přisypeme kávovou lžičku soli. Přivedeme k varu.
Do vroucího omáčkového základu nasypeme připravené nakrájené houby. Nepřikryté je necháme na mírném ohni povařit 15 minut.
Než se nám houby uvaří, připravíme si smetanovou zavářku.
Z obou kelímků přelijeme smetanu do misky. Metličkou promícháme, aby se obě smetany promíchaly. Přisypeme připravenou hladkou mouku a metličkou do hladka rozmícháme.
Nyní do smetanové zavářky přilijeme 100 ml vařící vody a opět do hladka rozmícháme.
Horká voda zaručí, že se smetana v omáčce nesrazí a omáčka bude sametově hladká.
Houby se nám uvařily. Vajíčko s kořením vyjmeme a dáme stranou.
Pomocí stěrky přelijeme připravenou smetanovou zavářku do kastrolu k uvařeným houbám. Měchačkou vše důkladně promícháme a na opravdu mírném ohni necháme 20 minut povařit.
Var kontrolujeme a omáčku občas zamícháme.
Hotovou omáčku odstavíme ze zdroje tepla a nyní ji dochutíme 2-3 kapkami octa, ten nesmí být v omáčce cítit.
Přisypeme čajovou lžičku krystalového cukru. Promícháme a případně dosolíme, dle vaší chuti. Kdo chce, může omáčku ještě opepřit. Já pepř nepřidávám.
Omáčka je jemná, sametově hladká, voní po houbách a nesmí být příliš sladká ani kyselá.
Maminka houbovou omáčku podávala s houskovým knedlíkem, já jsem ji měla ráda s vařenými bramborami. Tentokrát jsem ji podávala s pikantními špekovými knedlíky.
-
Nový komentář
-
Mirka 28.9.2024 18:14 Odpovědět
-
Marcela . 30.9.2024 9:45 Odpovědět
-
-
Pabel 1.4.2023 18:46 Odpovědět
-
Miloslava Fajnorova 18.9.2022 12:57 Odpovědět
-
Eva 2.10.2022 12:51 Odpovědět
-
Marcela . 3.10.2022 11:38 Odpovědět
-
-
Anita 28.2.2022 15:38 Odpovědět
-
Marcela . 1.3.2022 11:47 Odpovědět
-
-
Irena 3.11.2021 11:58 Odpovědět
-
Marcela . 10.11.2021 10:15 Odpovědět
-
-
já 9.8.2021 14:25 Odpovědět
-
Ilona 20.9.2020 14:05 Odpovědět
-
Marcela . 21.9.2020 15:07 Odpovědět
-
-
Petra 19.12.2019 0:26 Odpovědět
-
Marcela . 19.12.2019 10:20 Odpovědět
-
-
Jana 4.11.2019 10:21 Odpovědět
-
Marcela . 4.11.2019 12:32 Odpovědět
-
-
Martina 22.10.2019 18:16 Odpovědět
-
Marcela . 23.10.2019 9:48 Odpovědět
-
-
Jana 6.10.2019 16:38 Odpovědět
-
Marcela . 6.10.2019 19:54 Odpovědět
-
-
Jirka 15.9.2019 14:07 Odpovědět
-
Ondra 14.9.2019 23:27 Odpovědět
-
Ondra 14.9.2019 23:33 Odpovědět
-
Jirka 15.9.2019 12:18 Odpovědět
-
Marcela . 17.9.2019 11:18 Odpovědět
-
-
Jirka 6.9.2019 23:52 Odpovědět
-
Marcela . 10.9.2019 9:56 Odpovědět
-
-
Alena 28.8.2019 14:09 Odpovědět
-
Marcela . 29.8.2019 15:42 Odpovědět
-
-
Leo 21.7.2019 17:19 Odpovědět
-
Marcela . 23.7.2019 12:49 Odpovědět
-
-
Jitka 13.10.2018 15:25 Odpovědět
-
Marcela . 15.10.2018 12:18 Odpovědět
-