Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

31. červenec 2016

Houbovou omáčku vařím zpravidla po návratu z dovolené na Šumavě. Šumavské lesy o prázdninách oplývají houbami, zejména hřiby, křemenáči a liškami. Houbové omáčce, připravené podle receptu mojí maminky, nikdy neodolám a většinou to končí velkým přejedením.

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminkaHoubová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Na přípravu 4 porcí houbové omáčky budeme potřebovat

  • 300 g čerstvých, pevných hub (nejlepší je směs hřibů, křemenáčů a lišek)
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml sladké smetany ke šlehání (30 % i více tuku)
  • 500 ml vody + 100 ml horké vody do smetany
  • 30 g hladké mouky
  • 1 rovnou čajovou lžičku krystalového cukru
  • Pár kapek kvasného octa
  • 1 rovnou kávovou lžičku soli + sůl na závěrečné doladění chuti
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • Uzavíratelné vajíčko na koření

Postup přípravy houbové omáčky z čerstvých šumavských hub

Očištěné houby nakrájíme na kousky asi o velikosti náprstku. Do vajíčka na koření vložíme kuličky nového koření, černého pepře a na menší kusy přelomený bobkový list.

Do kastrolu, ve kterém budeme vařit omáčku, nalijeme 500 ml studené vody, přidáme vajíčko s kořením a přisypeme kávovou lžičku soli. Přivedeme k varu.

Do vroucího omáčkového základu nasypeme připravené nakrájené houby. Nepřikryté je necháme na mírném ohni povařit 15 minut.

Než se nám houby uvaří, připravíme si smetanovou zavářku.

Z obou kelímků přelijeme smetanu do misky. Metličkou promícháme, aby se obě smetany promíchaly. Přisypeme připravenou hladkou mouku a metličkou do hladka rozmícháme.

Nyní do smetanové zavářky přilijeme 100 ml vařící vody a opět do hladka rozmícháme.

Horká voda zaručí, že se smetana v omáčce nesrazí a omáčka bude sametově hladká.

Houby se nám uvařily. Vajíčko s kořením vyjmeme a dáme stranou.

Pomocí stěrky přelijeme připravenou smetanovou zavářku do kastrolu k uvařeným houbám. Měchačkou vše důkladně promícháme a na opravdu mírném ohni necháme 20 minut povařit.

Var kontrolujeme a omáčku občas zamícháme.

Hotovou omáčku odstavíme ze zdroje tepla a nyní ji dochutíme 2-3 kapkami octa, ten nesmí být v omáčce cítit.

Přisypeme čajovou lžičku krystalového cukru. Promícháme a případně dosolíme, dle vaší chuti. Kdo chce, může omáčku ještě opepřit. Já pepř nepřidávám.

Omáčka je jemná, sametově hladká, voní po houbách a nesmí být příliš sladká ani kyselá.

Maminka houbovou omáčku podávala s houskovým knedlíkem, já jsem ji měla ráda s vařenými bramborami. Tentokrát jsem ji podávala s pikantními špekovými knedlíky.

Nakrájená směs hub
Nakrájená směs hub
Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka
Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka
Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub
Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.91 hvězdiček / Hodnoceno: 47x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Když maminka připravovala svíčkovou na smetaně, všichni jsme se těšili na oběd. Svíčková na smetaně je sice kalorická bomba, ale patří do kategorie neodolatelných pokrmů.

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.


Recept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminka

Recept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminka

Oříškové věnečky jsou rychlé na přípravu a v maminčině vánočním cukroví nikdy nechyběly. Oříškové věnečky s ořechovými trojhránky patřily k mým oblíbeným druhům vánočního cukroví.

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo.