Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

31. červenec 2016

Houbovou omáčku vařím zpravidla po návratu z dovolené na Šumavě. Šumavské lesy o prázdninách oplývají houbami, zejména hřiby, křemenáči a liškami. Houbové omáčce, připravené podle receptu mojí maminky, nikdy neodolám a většinou to končí velkým přejedením.

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminkaHoubová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Na přípravu 4 porcí houbové omáčky budeme potřebovat

  • 300 g čerstvých, pevných hub (nejlepší je směs hřibů, křemenáčů a lišek)
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml sladké smetany ke šlehání (30 % i více tuku)
  • 500 ml vody + 100 ml horké vody do smetany
  • 30 g hladké mouky
  • 1 rovnou čajovou lžičku krystalového cukru
  • Pár kapek kvasného octa
  • 1 rovnou kávovou lžičku soli + sůl na závěrečné doladění chuti
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • Uzavíratelné vajíčko na koření

Postup přípravy houbové omáčky z čerstvých šumavských hub

Očištěné houby nakrájíme na kousky asi o velikosti náprstku. Do vajíčka na koření vložíme kuličky nového koření, černého pepře a na menší kusy přelomený bobkový list.

Do kastrolu, ve kterém budeme vařit omáčku, nalijeme 500 ml studené vody, přidáme vajíčko s kořením a přisypeme kávovou lžičku soli. Přivedeme k varu.

Do vroucího omáčkového základu nasypeme připravené nakrájené houby. Nepřikryté je necháme na mírném ohni povařit 15 minut.

Než se nám houby uvaří, připravíme si smetanovou zavářku.

Z obou kelímků přelijeme smetanu do misky. Metličkou promícháme, aby se obě smetany promíchaly. Přisypeme připravenou hladkou mouku a metličkou do hladka rozmícháme.

Nyní do smetanové zavářky přilijeme 100 ml vařící vody a opět do hladka rozmícháme.

Horká voda zaručí, že se smetana v omáčce nesrazí a omáčka bude sametově hladká.

Houby se nám uvařily. Vajíčko s kořením vyjmeme a dáme stranou.

Pomocí stěrky přelijeme připravenou smetanovou zavářku do kastrolu k uvařeným houbám. Měchačkou vše důkladně promícháme a na opravdu mírném ohni necháme 20 minut povařit.

Var kontrolujeme a omáčku občas zamícháme.

Hotovou omáčku odstavíme ze zdroje tepla a nyní ji dochutíme 2-3 kapkami octa, ten nesmí být v omáčce cítit.

Přisypeme čajovou lžičku krystalového cukru. Promícháme a případně dosolíme, dle vaší chuti. Kdo chce, může omáčku ještě opepřit. Já pepř nepřidávám.

Omáčka je jemná, sametově hladká, voní po houbách a nesmí být příliš sladká ani kyselá.

Maminka houbovou omáčku podávala s houskovým knedlíkem, já jsem ji měla ráda s vařenými bramborami. Tentokrát jsem ji podávala s pikantními špekovými knedlíky.

Nakrájená směs hub
Nakrájená směs hub
Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka
Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka
Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub
Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.63 hvězdiček / Hodnoceno: 105x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Leo

neděle, 21. červenec 2019
17:19

Děkuji za recept na houbovou omáčku a hlavně tu "fintu"aby se nesrazila,dnes jsem ji vařil ze zmrazených praváků a i tak byla vynikající! :-)
Na příští neděli se chystám na cuketové pečenáče :-) které mně zaujaly na Vašich stránkách.
Z brněnska zdraví a ještě jednou děkuje
Leo.


posted by: Leo [Odpovědět]

marcela

úterý, 23. červenec 2019
12:49

marcela

to Leo: Milý Leo, Váš komentář mne velmi potěšil. U nás se houbová omáčka vařila vždy bez smažené cibule. Děláme přece houbovku a ne guláš.
Tu "fintu" se smetanou (ale i s jogurtem či kefírem) jsem objevila až v době, kdy jsem měla po operaci žlučníku dietu a na tučné mléko a smetanu jsem se dívala jen na obrázku.

Pečenáče jsou výborné. Vezla jsem si je na cyklodovolenou na Šumavu. Jsou výborné jako malý snack po mnohakilometrové túře.

Díky za milý komentář. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Alena

středa, 28. srpen 2019
14:09

Moc děkuji za úžasný recept na houbovou omáčku.
Já normálně houby nemusím, ale tentokrát jsem si opravdu pochutnala. Famózní 👍🤤😊


posted by: Alena [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 29. srpen 2019
15:42

marcela

to Alena: Paní Aleno, Váš komentář mi udělal radost a těší mi, že jste si na houbovce pochutnala. Díky, díky.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Jirka

pátek, 6. září 2019
23:52

Dobrý den paní Marcelo,
přiznám se, že jsem chvíli váhal, zda Vám napsat. Děkovat a chválit mi totiž připadá, jako nosit dříví do lesa, soudě podle komentářů na Vašem webu. Ale tahle Vaše houbovka mě dostala do kolen. Víte, vařím přes padesát let (no, jsem už starý pes, je mi dvaasedmdesát), takže u šporheltu jsem strávil nemalou část života. Proto si myslím, že trochu přehled v oblasti vaření mám. Vaše stránky se mi moc líbí, a to z několika důvodů. Víte, na jídle se pozná, když je připraveno s láskou, a z Vašich receptů přímo vyzařuje, jak se s tím pomazlíte. To je hodně důležité, a potom také, jak máte nádherně popsané postupy, řekl bych, že to ocení hlavně začátečníci. No, o krásných fotkách ani nemluvím. Ale koukám, že jsem se pěkně rozkecal, takže zpátky k houbovce. Můžu říct, že je to jedna z nejlepších, co jsem jedl. Mám rád tuhle klasiku, málo platný, ty naše maminky a babičky to měly vychytaný. Žádná vysoká gastronomie, ale poctivé jídlo, uvařené s láskou. Byl jsem ze zvědavosti na obědě u Pohlreicha, za osm stovek jsem si odnesl hodně smíšené pocity. Francouzská cibulačka hnusná, jeho proslavená líčka bez chuti, fádní pohár s rozbředlým ovocem a hlavně minerálka za sedm pětek. Holt není všechno zlato, co se třpytí. Mne hodně baví regionální jídla a to se mi u Vás také moc líbí. Takže ještě jednou moc děkuji za Váš web, je to určitě větší přínos, než „Ano, šéfe“. Ať se Vám i do budoucna daří, určitě si od Vás ještě pár věcí uvařím a písnu, jaký byl výsledek.
Díky moc, Jirka


posted by: Jirka [Odpovědět]

marcela

úterý, 10. září 2019
09:56

marcela

to Jirka: Jirko, Váš komentář si budu číst vždy, až budu ztrácet motivaci a nebo až některý "přející" kritik mi zkazí náladu.
Určitě byl psán od srdce a o to víc si toho cením. Děkuji Vám.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Ondra

sobota, 14. září 2019
23:27

To si asi děláte srandu. Takový blaf Vám fakt chutná? Chcete recept na houbovku?
Tak v prvé fázi začněte restováním samotných hub. Jinak je to opravdu blav.


posted by: Ondra [Odpovědět]

Ondra

sobota, 14. září 2019
23:33

To si asi děláte srandu. Takový blaf Vám fakt chutná? Chcete recept na houbovku?
Tak v prvé fázi začněte restováním samotných hub. Jinak je to opravdu blav.to Ondra: Vše ostatní je dle vlastního uvážení, a každý má jiné chutě, ale to tady nevypadá špatně..-- Jenom restujte, je to "O chuť lepší"


posted by: Ondra [Odpovědět] [Skrýt]

Jirka

neděle, 15. září 2019
12:18

to Ondra:


posted by: Jirka [Odpovědět] [Skrýt]

marcela

úterý, 17. září 2019
11:18

marcela

to Ondra: Milý Ondro, dělám si oprávněné starosti o Vaše zdraví. Neměl byste tolik "smažit", není to zdravé.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Jirka

neděle, 15. září 2019
14:07

Ondro, myslím, že tady zbytečně prudíte. Marcela tenhle recept prezentuje jako rodinný, a nikde netvrdí, že je to jediný správný. Když pět kuchařů uvaří stejné jídlo, nikdy nebude stejné (a můžou být i michelinští). Označit něco za blaf, jenom proto, že to nechutná Vám, přesto, že spoustě jiných by to chutnat mohlo, mi přijde jako velmi arogantní prohlášení, zasluhující omluvu.


posted by: Jirka [Odpovědět]

Jana

neděle, 6. říjen 2019
16:38

Tak to je bomba, jeden z nejlepších receptů na houbovou omáčku! Děkuji za uveřejnění receptu.


posted by: Jana [Odpovědět]

marcela

neděle, 6. říjen 2019
19:54

marcela

to Jana: Paní Jano, děkuji ze srdce za Váš komentář. Udělal mi radost a moc mě těší, že jste si pochutnali. Já jsem byla včera v Brdech na houbách a dnes jsme ji měli také k obědu. Omáčka má úžasnou chuť. Ještě jednou díky.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Jitka

sobota, 13. říjen 2018
15:25

Luxusní omáčka 👍


posted by: Jitka [Odpovědět]

marcela

pondělí, 15. říjen 2018
12:18

marcela

to Jitka: Z Vašeho komentáře soudím, že Vám omáčka chutnala. A to je moc dobře. Po přečtení takových komentářů mám radost a říkám si, že má smysl psát blog o vaření. Díky. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Když maminka připravovala svíčkovou na smetaně, všichni jsme se těšili na oběd. Svíčková na smetaně je sice kalorická bomba, ale patří do kategorie neodolatelných pokrmů.

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.


Recept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminka

Recept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminka

Oříškové věnečky jsou rychlé na přípravu a v maminčině vánočním cukroví nikdy nechyběly. Oříškové věnečky s ořechovými trojhránky patřily k mým oblíbeným druhům vánočního cukroví.

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo.