Pikantní špekové knedlíky vařené v páře

Pikantní špekové knedlíky vařené v páře
5.8.2016  |  Stáhnout jako PDF

Říkáte, že špekové knedlíky nejsou nic pro vás. Že jejich příprava je zdlouhavá, že jsou velmi kalorické. To je ale jeden velký mýtus. Zkuste vyzkoušet moje pikantní špekové knedlíky a budete překvapeni, jak výborně chutnají.

Na přípravu 14 kusů knedlíků budeme potřebovat

  • 7 tvrdých rohlíků (při krájení by se měly rozpadat)
  • 150 g strouhanky
  • 100 g paprikového špeku (s pikantní paprikou)
  • 1 lžíci sádla (vrchem)
  • 1 velkou cibuli
  • 80 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 2 dl vlažné vody
  • Na dochucení mletý černý pepř a sůl
  • Malá kytička čerstvé petrželky
  • Větší kastrol a napařovák na potraviny

Postup přípravy pikantních špekových knedlíků

Tvrdé rohlíky nakrájíme na kostičky. Při krájení by se měly rohlíky rozpadat. Přendáme je do mísy na zadělávání a polijeme je dvěma deci vlažné vody. Necháme chvíli odstát.

Do kastrůlku vložíme sádlo a cibuli nakrájenou na malé kostičky. Smažíme přibližně 5 minut.

Cibule nesmí zhnědnout.

K osmažené cibulce přidáme nakrájený paprikový špek na malé kostičky. Pokud není špek obalený ostrou paprikou, přidáme na špičku nože mletou pálivou papriku. Společně smažíme, za občasného promíchání, dalších 5 minut. Pak kastrůlek odstavíme ze zdroje tepla a necháme lehce vychladnout.

Navlhčené rohlíky promícháme a přisypeme k nim odváženou hrubou mouku a strouhanku. Vajíčka rozšleháme a přelijeme je do mísy k rohlíkům. Těsto osolíme a opepříme.

Na úplný závěr přidáme nasekanou petrželku a částečně vychlazený obsah kastrůlku s cibulkou a špekem. Osmažený paprikový špek nám těsto obarví do lehce oranžové barvy.

Ze všech surovin v míse vypracujeme těsto. Já to dělám zásadně rukama.

Do velkého kastrolu nalijeme půl litru vody, na dno postavíme napařovák a necháme zakryté přivést k varu.

Hladina vody v hrnci nesmí dosahovat dna napařováku.

Než voda pod napařováčkem začne vřít, připravíme si polovinu knedlíků. Navlhčenýma rukama z knedlíkového těsta vytvoříme 7 knedlíků o průměrné velikosti 5-6 cm.

Vytvarované knedlíky rozložíme na dno napařováčku, kastrol pokryjeme poklicí. Bez jakékoli kontroly je necháme 20 minut vařit nad párou.

Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí z hrnce propíchneme vidličkou, aby z nich odešla pára a nesrazily se.

Ze zbytku syrového těsta uděláme dalších 7 knedlíků a celý proces opakujeme ještě jednou. Před druhým vařením knedlíků nezapomeneme pod napařováček nalít dalších půl litru vody

Knedlíky mají krásnou barvu a mimořádnou chuť. Jsou výborné k houbové omáčce nebo do polévky, připravené z masového vývaru.

Pikantní špekové knedlíky jsou variací na klasické špekové knedlíky, které jste podle mého receptu určitě už vařily.

 

  • Nový komentář