Pikantní špekové knedlíky vařené v páře

5. srpen 2016

Říkáte, že špekové knedlíky nejsou nic pro vás. Že jejich příprava je zdlouhavá, že jsou velmi kalorické. To je ale jeden velký mýtus. Zkuste vyzkoušet moje pikantní špekové knedlíky a budete překvapeni, jak výborně chutnají.

Pikantní špekové knedlíky vařené v pářePikantní špekové knedlíky vařené v páře

Na přípravu 14 kusů knedlíků budeme potřebovat

  • 7 tvrdých rohlíků (při krájení by se měly rozpadat)
  • 150 g strouhanky
  • 100 g paprikového špeku (s pikantní paprikou)
  • 1 lžíci sádla (vrchem)
  • 1 velkou cibuli
  • 80 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 2 dl vlažné vody
  • Na dochucení mletý černý pepř a sůl
  • Malá kytička čerstvé petrželky
  • Větší kastrol a napařovák na potraviny

Postup přípravy pikantních špekových knedlíků

Tvrdé rohlíky nakrájíme na kostičky. Při krájení by se měly rohlíky rozpadat. Přendáme je do mísy na zadělávání a polijeme je dvěma deci vlažné vody. Necháme chvíli odstát.

Do kastrůlku vložíme sádlo a cibuli nakrájenou na malé kostičky. Smažíme přibližně 5 minut.

Cibule nesmí zhnědnout.

K osmažené cibulce přidáme nakrájený paprikový špek na malé kostičky. Pokud není špek obalený ostrou paprikou, přidáme na špičku nože mletou pálivou papriku. Společně smažíme, za občasného promíchání, dalších 5 minut. Pak kastrůlek odstavíme ze zdroje tepla a necháme lehce vychladnout.

Navlhčené rohlíky promícháme a přisypeme k nim odváženou hrubou mouku a strouhanku. Vajíčka rozšleháme a přelijeme je do mísy k rohlíkům. Těsto osolíme a opepříme.

Na úplný závěr přidáme nasekanou petrželku a částečně vychlazený obsah kastrůlku s cibulkou a špekem. Osmažený paprikový špek nám těsto obarví do lehce oranžové barvy.

Ze všech surovin v míse vypracujeme těsto. Já to dělám zásadně rukama.

Do velkého kastrolu nalijeme půl litru vody, na dno postavíme napařovák a necháme zakryté přivést k varu.

Hladina vody v hrnci nesmí dosahovat dna napařováku.

Než voda pod napařováčkem začne vřít, připravíme si polovinu knedlíků. Navlhčenýma rukama z knedlíkového těsta vytvoříme 7 knedlíků o průměrné velikosti 5-6 cm.

Vytvarované knedlíky rozložíme na dno napařováčku, kastrol pokryjeme poklicí. Bez jakékoli kontroly je necháme 20 minut vařit nad párou.

Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí z hrnce propíchneme vidličkou, aby z nich odešla pára a nesrazily se.

Ze zbytku syrového těsta uděláme dalších 7 knedlíků a celý proces opakujeme ještě jednou. Před druhým vařením knedlíků nezapomeneme pod napařováček nalít dalších půl litru vody

Knedlíky mají krásnou barvu a mimořádnou chuť. Jsou výborné k houbové omáčce nebo do polévky, připravené z masového vývaru.

Pikantní špekové knedlíky jsou variací na klasické špekové knedlíky, které jste podle mého receptu určitě už vařily.

 

Pikantní špekové knedlíky vařené v páře I.
Pikantní špekové knedlíky vařené v páře I.
Pikantní špekové knedlíky vařené v páře II.
Pikantní špekové knedlíky vařené v páře II.
Pikantní špekové knedlíky vařené v páře - detail
Pikantní špekové knedlíky vařené v páře - detail


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 24x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na špekové knedlíky

Recept na špekové knedlíky

V české kuchyni je mnoho variant knedlíků. Špekové knedlíky mezi nimi nesmějí chybět. Jsou báječný partner kysaného zelí, špenátu, pečených mas, gulášů. Někde je tradice dát jeden špekový knedlík do polévky. Špekové knedlíky s vajíčky jsou pochoutka. Špekové knedlíky budou v tomto receptu hrát hlavn…

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Šumavské knedlíky ze syrových brambor měl rád tatínek, protože je často vařila moje šumavská babička. Maminka měla zase radši knedlíky z vařených brambor. Byl to takový střet regionálních kuchyní. Přiznám se, že mně chutnají oboje. No posuďte sami.


Polentové knedlíky

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky v mé kuchyni zdomácněly hned po prvním vyzkoušení. Přítelkyně Anna na ně pěla chválu. Jsou jemné, lahodné a tak jednoduché na přípravu. S koprovkou nebo omáčkou z králíka na sušených švestkách je to úplný sen.

Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

Maminčiny bramborové knedlíky zbožňovala celá rodina. Chutnaly sametově hebce, vůbec se na řezu nelepily. Jsou tak lehounké a dobře stravitelné, že váš žaludek naprosto nezatíží.