Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

5. únor 2015

Říkala jsem si, že když může být kuře 100x jinak, proč bych nevyzkoušela kuře na černém pivě a rozmarýnu. A výsledek? Tak ten lahodil oku svojí barevností a mlsnému jazýčku svojí chutí. Tak pojďme ho společně připravit.

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivěKuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Příprava - naložení masa - může začít už den předem.

Nejprve si připravíme suroviny

  • 5-6 kuřecích čtvrtek (opraných a usušených)
  • 2 lžíce másla (pokojové teploty)
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 1 polévková lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 čajová lžička hrubozrnné soli
  • 1 menší cibulka nakrájená na kostičky
  • 1 větší mrkev na hrubo nakrájená
  • ½ litru černého piva
  • 1 polévková lžíce hladké mouky na zahuštění

Připravíme si zapékací misku takové velikosti, aby se nám tam vešly kuřecí čtvrtky rozložené vedle sebe.

Do skleněné misky dáme měkké máslo, hrubozrnnou sůl, mletou sladkou papriku a nasekaný rozmarýn. Vše důkladně promícháme. Touto směsí potřeme kuřecí čtvrtky ze všech stran. Nejlépe to jde rukou.

Namarinované kuřecí maso vložíme do zapékací misky a necháme ji na chladném místě do druhého dne.

Druhý den troubu předehřejeme na 200 °C. Misku přiklopíme a dáme péct na 30 minut. Kuře nepodléváme.

Po půlhodině kuřecí čtvrtky podlijeme polovinou černého piva, přidáme nakrájenou mrkev a cibuli a pečeme přiklopené dalších 30 minut.

Po hodině pečení přilijeme zbytek piva z lahve a dopékáme 45 minut nezakryté při 180 °C.

Poté pekáč vyndáme z trouby. Kuřecí čtvrtky dáme stranou a výpek přelijeme do kastrolu. Ponorným mixerem výpek rozmixujeme do hladka. Vznikne krásná a chutná omáčka.

Omáčku zahustíme hladkou moukou a za stálého míchání provaříme 15 minut.

A máme hotovo.

Ke kuřátku na černém pivě a rozmarýnu můžete podávat noky – bramborové nebo sýrové (tzv. N´dundari) nebo také rýži.

Vyzkoušejte a napište mi, jak Vám chutnalo, zejména omáčka. Má báječnou chuť.

Kuře v marinádě
Kuře v marinádě
Kuře pečené po 30 minutách
Kuře pečené po 30 minutách
Hotový pokrm
Hotový pokrm


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 42x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Králík na černém pivu a slanině

Králík na černém pivu a slanině

Receptů na přípravu králíka mám celou řadu. Králíka na černém pivu a se slaninou mám velmi ráda s bramborovým knedlíkem nebo bramborovou kaší.

Vepřové kotlety na rozmarýnu se zeleninou

Vepřové kotlety na rozmarýnu se zeleninou

Připravte si vepřové kotlety netradičně. Smažené mi chutnají více v zimě, s bramborovým salátem, ale v létě je mám raději se zeleninou.


Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.

Pečené palačinkové koblížky

Pečené palačinkové koblížky

Pečené palačinkové koblížky jsou univerzální přílohové pečivo. Dají se podávat na sladko i na slano. Vhodně doplňují saláty, pomazánky i paštiky. Ani druhý den neztratí nic ze své nadýchanosti a chuti.