Obatzda, Obatzter, Obazda

Obatzda, Obatzter, Obazda
27.7.2023  |  Stáhnout jako PDF

Pomazánka Obatzda má domovinu v sousedním Bavorsku a společně s pivem je neodmyslitelnou součástí Oktoberfestu. Pomazánka je chuťově bohatá, sytá a mimořádně jedlá. Chuť musí mít pikantní, aby dráždila chuťové pohárky k dalšímu a dalšímu doušku výborného piva. Jejím souputníkem jsou i preclíky (u nás téměř nesehnatelné), či pivní rohlíky. Zkrátka Obatzda a pivo patří k sobě.

Název Obatzda či Obatzter nebo Obazda patří tradiční Bavorské sýrové pomazánce, kterou připravíme z dvou třetin vyzrálého sýra Camembert a jedné třetiny másla. V mé verzi Obatzdy to tak úplně neplatí. Připravila jsem ji v lehčí variantě, na místo části másla jsem použila Lučinu se smetanou.

Pomazánka Obatzda má domovinu v sousedním Bavorsku a společně s pivem je neodmyslitelnou součástí Oktoberfestu.

Na přípravu asi 500 g pomazánky Obatzda budeme potřebovat

  • 250 g vyzrálého sýra Camembert
  • 140 g Lučiny se smetanou
  • 50 g másla pokojové teploty
  • 1 malou šalotku nakrájenou na jemné kostičky
  • ¼ čajové lžičky drceného kmínu
  • 5 g soli
  • 35 g červené papriky nakrájené na drobné kostičky
  • 3 g mleté sladké papriky
  • Chilli dle vlastní volby
  • 40 ml světlého piva (použila jsem 11° Bernard)
  • Nůž na sýr

Náročnost:        velmi snadné

Doba přípravy:  20 minut

Postup přípravy pomazánky Obatzda

Sýr Camembert nakrájíme na kostičky. Dobrým pomocníkem je nůž na sýry. Kostičky sýra přendáme do misky a vidličkou ho jemně nadrtíme.

Přidáme rozvolněné máslo a jemné kostičky cibule šalotka. Šalotka má jemnou, až sladkou chuť. Klasická žlutá cibule je na skus tuhá a do pomazánky by se nehodila.

Sýr zasypeme drceným kmínem a solí. Do pomazánky se přidává mletá sladká a dle volby i chilli paprika. Pro větší barevnost jsem přidala i 35 g čerstvé papriky, nakrájené na velmi jemné kostičky a samozřejmě i mletou papriku a chilli.

Jako poslední do pomazánky přijde Lučina smetanová. Vše dohromady spojíme vidličkou za podpory 40 ml světlého piva. Pomazánku ochutnáme a případně dochutíme solí nebo přidáním chilli.

Pomazánku je dobré nechat alespoň hodinu rozležet a pak podávat se zelenými kroužky jarní či zimní cibule. Výbornou přílohou jsou pivní rohlíky nebo křupavé tyčinky.  Sehnat v Plzni preclíky se ukázalo jako marná snaha.

  • Nový komentář