Recept na koprovou omáčku

30. červen 2015

Maminka i babička vařily koprovou omáčku vždy začátkem prázdnin. V té době měl kopr mladé, krásně hebké jehličkové listy. Na našem stole měla vždy úspěch, protože měla plnou sladko kyselou chuť a voněla smetanou a čerstvým koprem. Většinou se podávala s vařeným vejcem na tvrdo a novými bramborami. Bohužel školní jídelny zkazily její unikátní chuť a následně i její dobrou pověst.

Recept na koprovou omáčkuRecept na koprovou omáčku

Pojďme si společně připravit „koprovku“ tak, jak ji máme ve vzpomínkách. Jak ji vařila naše babička a naše maminka.

Na kyselou hrůzu, uvařenou z mléka, mouky a sušeného kopru ze školní jídelny navždy zapomeneme.

Na přípravu 4 porcí koprové omáčky budeme potřebovat

  • Hrst mladých jehličkových listů kopru (důkladně opraných)
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • Plátek másla o šířce 1,5 cm
  • ½ litru kuřecího vývaru
  • 300 ml kysané smetany
  • 1 čajová lžička soli
  • Cukr
  • Ocet dle chuti každé rodiny

Postup přípravy koprové omáčky

Mouku nasypeme do zahřátého kastrolu, ve kterém budeme vařit omáčku. Opražíme jí nasucho, trvá to 4-5 minut.

Plátek připraveného másla nakrájíme na menší kousky a přidáme je k opražené mouce.

Metličkou vymícháme světlou jíšku, kterou rozředíme 4 dl studeného vývaru.

Omáčkový základ důkladně metličkou promícháme a necháme 20 minut povařit na mírném ohni. Nezapomeneme občas promíchat.

 

Máte-li z kopru tvrdší stonky, přidejte je k omáčkovému základu a po 20 minutách vaření je odstraňte. Tvrdší, lehce zdřevnatělé stonky mají totiž silné aroma, které předají do omáčky.


Než se nám omáčkový základ provaří, připravíme si smetanu. Tu si vyklopíme do misky a zalijeme ji zbývajícím 1 dl horkého vývaru, který jsme zahřáli na teplotu okolo 80 °C. Metličkou vše promícháme.

 

Horký vývar zajistí, že se nám smetana v omáčce nesrazí do drobných hrudek.


Připravenou smetanu postupně a za stálého prošlehávání metličkou přiléváme k omáčkovému základu a necháme 15 minut povařit.

Hrnec odstavíme, přidáme sůl, cukr i ocet. Promícháme a ochutnáme.

 

S octem i cukrem opatrně.

 

Přidat můžete vždy, v opačném případě je to horší. Já většinou přidávám 1 polévkovou lžíci kvasného (obyčejného) octa a 2 polévkové lžíce krystalového cukru. Případně doladím solí.

Na úplný závěr přidáme nahrubo nasekané listy kopru, zamícháme a kastrol přiklopíme poklicí, aby se chutě prolnuly.  Asi po 5 minách můžeme podávat.

U nás se koprovka podávala s novými bramborami a vajíčky vařeným na tvrdo. Přítelkyně Eva ji podává zásadně s kynutými knedlíky a vařeným hovězím masem. Vynikající je také s polentovými knedlíky.

Myslím si, že je jedno s čím ji budete podávat, protože číslo jedna je přece koprová omáčka.

 

Koprová omáčka
Koprová omáčka
Koprová omáčka
Koprová omáčka
Koprová omáčka
Koprová omáčka


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.91 hvězdiček / Hodnoceno: 43x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na pikantní paprikovou omáčku

Recept na pikantní paprikovou omáčku

Paprikovou omáčku dělám často, zejména když je sezóna paprik. Je to výborný parťák grilovaných mas, masových kuliček, opečených buřtíků i klobásek. Zkuste si ji připravit a určitě si ji zamilujete stejně jako já. Je pikantní a chuťově velmi bohatá.

Recept na kuřecí karí

Recept na kuřecí karí

Kuřecí karí doslova uchvátí 3 z vašich 5 smyslů. Čich – obrovskou škálou vůní, chuť – nesmírnou lahodností a zrak – festivalem barev. A ještě jedna dobrá zpráva, pokrm máte za 30 minut připravený k podávání.


Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Králičí maso je tak univerzální, lze z něj připravit tolik skvělých jídel. Dnes jsem připravila králičí stehna s velmi chutnou omáčkou.

Recept na tempuru z kapra

Recept na tempuru z kapra

Tempura patří k tradičním japonským jídlům. Nejen v Japonsku, ale i u mě doma v kuchyni zdomácněla. Ochutnejte i vy křupavé kousky osmažené ryby s rýží, se zeleninou nebo s kuskusem. Je to lahůdka.