Polentové knedlíky

5. květen 2017

Polentové knedlíky v mé kuchyni zdomácněly hned po prvním vyzkoušení. Přítelkyně Anna na ně pěla chválu. Jsou jemné, lahodné a tak jednoduché na přípravu. S koprovkou nebo omáčkou z králíka na sušených švestkách je to úplný sen.

Polentové knedlíkyPolentové knedlíky

Na přípravu cca 18-20 kusů polentových knedlíků budeme potřebovat

  • 90 g másla
  • 150 g polenty (měla jsem instantní)
  • 400 ml mléka
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 3 větší nebo 4 menší rohlíky
  • 50 g másla
  • 3 celá vejce

Postup přípravy polentových knedlíků

Připravené rohlíky, třeba i starší nakrájíme na menší kostičky. Na širší pánvi rozpustíme 50 g másla.

Když je máslo dostatečně zahřáté, přidáme kostičky rohlíků a opečeme je do křupava. Pánev i s opečenými kostičkami odstavíme a necháme vychladnout.

Do hrnce, použila jsem třílitrový, nalijeme mléko a přidáme 90 g másla. Postavíme na zdroj tepla a začneme pomalu zahřívat. Když se máslo rozpustí v mléce, přisypeme sůl a polentu.

Nyní, za stálého míchání měchačkou připravíme těsto. Odlepuje se od stěn a je husté asi jako těsto na bramborové knedlíky. Opravdu to netrvá dlouho, tak 4 minuty.

Hrnec s uvařenou polentou přemístíme na dřevěné prkénko a necháme téměř vychladnout.

Do zchladlého těsta zapracujeme měchačkou připravená vejce. Pěkně jedno po druhém. Jako poslední do těsta měchačkou zapracujeme vychladlé osmažené kostičky z rohlíků.

Těsto necháme půl hodiny odpočívat.

Do většího hrnce nalijeme vodu a osolíme ji. Přiklopené necháme pomalu zahřívat až k bodu varu.

Než voda začne vřít, připravíme si knedlíky. Z poloviny těsta navlhčenýma rukama vytvoříme koule asi o průměru 5 cm. Pěkně si je vyskládáme na mělký talíř.

Připravené knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme je přesně 10 minut. Za tuto dobu vymodelujeme ze zbylého těsta knedlíky na druhou várku.

Knedlíky vyndáme z hrnce. Každý knedlík jsem jemně propíchla vidličkou a položila do mísy.

Polentové knedlíky jsou velmi jednoduché na přípravu.

Knedlíky se neovařují, nelepí a řezu jsou hebké a hlavně, jsou velmi chutné. S koprovou omáčkou nebo omáčkou z králíka na sušených švestkách je to úplný sen.

Vyzkoušejte tak trochu jiné knedlíky, mile vás překvapí.

Osmažené kostičky rohlíků
Osmažené kostičky rohlíků
Tři rozklepnutá vajíčka
Tři rozklepnutá vajíčka
Polentové těsto
Polentové těsto

Hotové těsto na polentové knedlíky
Hotové těsto na polentové knedlíky
Uvařené polentové knedlíky..
Uvařené polentové knedlíky..
Uvařené polentové knedlíky
Uvařené polentové knedlíky

Uvařené polentové knedlíky.
Uvařené polentové knedlíky.
Polentové knedlíky na řezu
Polentové knedlíky na řezu
Polentové knedlíky na řezu.
Polentové knedlíky na řezu.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 14x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Šumavské knedlíky ze syrových brambor měl rád tatínek, protože je často vařila moje šumavská babička. Maminka měla zase radši knedlíky z vařených brambor. Byl to takový střet regionálních kuchyní. Přiznám se, že mně chutnají oboje. No posuďte sami.

Recept na špekové knedlíky

Recept na špekové knedlíky

V české kuchyni je mnoho variant knedlíků. Špekové knedlíky mezi nimi nesmějí chybět. Jsou báječný partner kysaného zelí, špenátu, pečených mas, gulášů. Někde je tradice dát jeden špekový knedlík do polévky. Špekové knedlíky s vajíčky jsou pochoutka. Špekové knedlíky budou v tomto receptu hrát hlavn…


Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

Maminčiny bramborové knedlíky zbožňovala celá rodina. Chutnaly sametově hebce, vůbec se na řezu nelepily. Jsou tak lehounké a dobře stravitelné, že váš žaludek naprosto nezatíží.

Ovocné knedlíky z kynutého těsta

Ovocné knedlíky z kynutého těsta

Kynuté knedlíky, plněné sezonním ovocem byl „majstrštyk“ mojí maminky. Sladká jídla moc nemusím, ale ovocné knedlíky mně moc chutnaly. Tak si je pojďme připravit spolu. Výsledek stojí za to.