Recept na výbornou domácí zmrzlinu

Recept na výbornou domácí zmrzlinu
6.7.2018  |  Stáhnout jako PDF

Domácí zmrzlinu si připravíte za pár minut, je neskutečně dobrá. Je bez konzervantů, bez barviva a finančně výhodná. Příchuť si můžete zvolit, jakou máte rádi. Na spolupráci pozvěte i své děti.

Na přípravu domácí zmrzliny budeme potřebovat

  • 500 ml vychlazené smetany na šlehání (minimálně 30 % tuku)
  • 1 konzervu sladkého kondenzovaného mléka (390 g)
  • Plastové nádoby na cca 1 litr zmrzliny

Na dochucení zmrzliny si připravíme

  • 4 polévkové lžíce nasekané hořké čokolády nebo
  • 15 vyzrálých jahod + 1 polévkovou lžíci moučkového cukru nebo
  • 50 g jemně namletých vlašských ořechů nebo
  • Šťávu z jednoho citronu nebo
  • 3 rozmixované meruňky nebo
  • záleží jen na vaší chuti, co si do základní, smetanové zmrzliny přidáte

Postup přípravy domácí zmrzliny

Vychlazenou smetanu nalijeme do skleněné mísy a ručním elektrickým šlehačem ji ušleháme. Trvá to tak 3-4 minuty.

Našlehaná smetanaNašlehaná smetana
Zdroj: Marcela Hackerová

Do ušlehané smetany za stálého prošlehávání nalijeme celý obsah konzervy se sladkým kondenzovaným mlékem.

Zmrzlinový základ máme hotový. Kdo chce, může si část zmrzliny dát zamrazit s názvem „smetanová zmrzlina“.

My máme rádi zmrzlinu „stracciatellu“ a zmrzlinu s jahodami. Jahody rozmačkáme vidličkou, přidáme jednu polévkovou lžíci moučkového cukru a dobře promícháme.

Domácí zmrzlinu připravíte s příchutí, kterou si zvolíte!

Zmrzlinový základ rozdělíme do dvou plastových kelímků. Do jednoho přidáme nasekané kousky čokolády a promícháme. Do druhé nádoby přidáme rozmačkané jahody.

Zmrzlina s jahodamiZmrzlina s jahodami
Zdroj: Marcela Hackerová

Kelímky  si označíme štítky a uzavřeme je. Zmrzlinovou směs dáme miminálně na 3 hodiny do mrazáku. Každou hodinu zmrzlinu svědomitě promícháme vidličkou s delšími hroty.

Ale místo kousků čokolády můžeme přidat jemně nastrouhané vlašské ořechy, nebo šťávu z pomeranče či citronu, místo jahod rozmixovat vyzrálé meruňky, broskve, třešně nebo ovoce, které máme po ruce nebo které máme rádi.

Zmrzlinu můžeme pokapat toppingem, přidat pár lístků máty či kopeček šlehačky. A pak už jen mlsat tu nebesky dobrou zmrzlinu.

 

  • Nový komentář
  • Gabriela 4.1.2021 23:31
    Marcelko, zdravím, máte moc pěkné stránky. Já dělám zmrzlinu z mraženého ovoce rozmixovanim se šlehačkou nebo jogurtem.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 5.1.2021 10:49
      to Gabriela: Děkuji mnohokrát za pochvalu mých stránek. Vy do zmrzliny nepřidáváte žádný cukr? Ale on si to každý dělá tak, aby mu to chutnalo. Já mám ráda zmrzlinu sladkou, proto tam přidávám sladké Salko, ale i to lze vynechat.M.
      Odpovědět
  • Ales Dědeček 4.8.2018 8:31
    Já jsem kdysi dělal zmrzlinu trochu jednodušeji. Zmražené jahody nebo banán se nechají chvilku rozmrznout aby se nezničil mixér a potom se mixuje bez vody s trochou cukru nebo nějakého zdravějšího sladidla a do toho se přisype sušený sojový nápoj "mléko,". Výhoda je že zmrzlina se dá rovnou konzumovat a není potřeba dále mrazit. Z banánů se dá udělat čistě i bez přidání soj. nápoje ale je trošičku tahavější.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.8.2018 9:42
      to Ales Dědeček: Děkuji Vám za další tip, jak připravit doma zmrzlinu a při přípravě používat jen přírodní suroviny. Věřím, že se tato zkušenost bude čtenářům mého webu hodit a vyzkouší ji. Díky.
      Odpovědět