Plátky vepřové pečeně s pórkovou omáčkou

Plátky vepřové pečeně s pórkovou omáčkou
24.5.2025  |  Stáhnout jako PDF

Plátky vepřové pečeně s pórkovou omáčkou je poměrně rychle připravený oběd či večeře, a kromě času hraje v pokrmu důležitou roli i vynikající chuť osmaženého pórku, doprovázená úžasnou chutí steakového koření od společnosti naturWAY.

Na přípravu 4 porcí vepřové pečeně s pórkovou omáčkou budeme potřebovat

Na přípravu masa

Na omáčku

  • 1 šalotku nakrájenou na kolečka
  • 3 plátky uzeného špeku nakrájeného na drobné kostičky
  • 1 celý pórek nakrájený nadrobno
  • 1 lžíci sádla
  • Trochu vody na podlití
  • 250 ml smetany o obsahu tuku minimálně 30 %
  • Lžičku hladké mouky
  • Sůl

Příprava                                                      20 minut

Čas opékání plátků masa na pánvi     5-6 minut po každé straně

Pórková omáčka                                      20 min. zasmažení pórku na slanině

                                                                       + 10 minut provaření se smetanou

Postup přípravy plátků vepřové pečeně s pórkovou omáčkou

Plátky masa z obou stran naklepeme, posolíme a lehce posypeme kořením na steaky. Každý okořeněný plátek masa potřeme olejem a necháme chvíli odležet. Lze si maso připravit i den předem a nechat na chladném místě.

Pánev rozpálíme a na horké pánvi opečeme maso bez přidání dalšího tuku do světle hněda. Po každé straně stačí 5-6 minut. Opečené maso položíme na talíř, zabalíme alobalem a dáme stranou.

Do prázdné pánve vhodíme nakrájený uzený špek, kolečka šalotky a lžíci sádla. Cibule na sebe nabalí výpek z masa a krásně zavoní. Stačí zasmažit tak 2-3 minuty. K cibuli přidáme nakrájený pórek, lehce ho posolíme a za občasného promíchání smažíme přibližně 20 minut. Na skus musí být měkký a chutnat sladce. Kdo chce může podlít pár lžícemi vody.

Smetanu smícháme s jednou lžičkou hladké mouky, trochou soli a přilijeme ji k osmaženému pórku. 

Necháme provařit na mírném ohni asi 10 minut. Pak omáčku ochutnáme a chutě můžeme doladit solí. Já jsem už dál nekořenila, protože steakové koření udělalo svoji práci a omáčce předalo báječnou chuť.

Podávat můžeme s haluškami, špeclemi, opečenými bramborami se slupkou anebo s rýží.

  • Nový komentář