Chlebová polévka s houbami

Chlebová polévka s houbami
18.5.2018  |  Stáhnout jako PDF

Mám k chlebu velkou úctu a nikdy by mě nenapadlo chleba vyhodit. Snažím se ho kupovat tolik, aby nezbyl, ale někdy se to stane. Chlebová polévka se sušenými houbami je dobrá volba, jak starší chleba využít. Je až překvapivě chutná a málokdo by hádal, že je připravená jen z chleba.

Na přípravu 5 - 6 porcí chlebové polévky s houbami budeme potřebovat

  • 200 g staršího chleba
  • 1,5 l litru vroucí vody
  • 3 hrsti sušených hub
  • 1 rovnou čajovou lžičku kmínu
  • 1 větší mrkev nastrouhanou na nudličky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • Mletý černý pepř dle chuti
  • 1 dl zakysané smetany
  • 1 vlastní nebo koupený zeleninový bujón
  • 1 polévkovou lžíci bílého vinného octa
  • 1 polévkovou lžíci majoránky
  • 1 kávovou lžičku pálivé papriky (lze vynechat)
  • Petrželku nebo pažitku na dozdobení

Postup přípravy chlebové polévky s houbami

Sušené houby namočíme do studené vody, stačí na chvíli. Ale klidně je můžeme namočit i den předem.

Chleba nakrájíme na menší kousky. Nemusíte krájet nadrobno jako já, horká voda chleba spolehlivě rozmočí. Nenechte se ale odradit nevzhledností chleba v hrnci, protože nakonec budete odměněni výborně chutnající polévkou.

Výhody chlebové polévky: jednoduchost přípravy, skvělá chuť !

Do hrnce, kde budeme vařit polévku, přendáme nakrájený chléb a zalijeme jej horkou vodou.

Hrnec postavíme na zdroj tepla a necháme asi 5 minut povařit. Pak hrnec dáme stranou a ponorným mixérem namočený chleba dohladka rozmixujeme.

Do rozmixovaného chleba přidáme kmín, sůl, namočené houby i s vodou, ve které se namáčely, zeleninový bujón a nastrouhanou mrkev.

Polévka před vařením s přidáním namočených sušených hubPolévka před vařením s přidáním namočených sušených hub
Zdroj:Marcela Hackerová

Budeme-li chtít polévku trochu pikantní, přidáme ještě kávovou lžičku pálivé papriky nebo kousek chilli papričky.

Polévku necháme povařit 15 minut.

Smetanu přendáme do misky a metličkou ji rozšleháme do hladka. Přilijeme k ní 1 naběračku horké vody a opět rozšleháme. Teprve nyní ji přidáme do polévky, necháme vše 10 minut povařit a hrnec odstavíme.

Hotovou polévku dochutíme vinným octem, mletým černým pepřem a majoránkou, případně ji dosolíme tak, jak jsme zvyklí.

Na talířích ji ještě dozdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

 

  • Nový komentář
  • Alena Průšová 11.5.2020 18:01
    Úžasná měla jsem 3 krajíce domácího chleba namazala máslem opekla v hrnci na polévku z obou stran zalila vývarem a dál jela podle receptu výsledek špičková polévka dala jsem si 2x. Smetanu jsem nedávala když jsem použila na opékání máslo takže jen trochu mléka. A pálivou papriku určitě !!! Díky za recept zítra dělám zas pro kamaráda který nevěří 😁
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 12.5.2020 10:54
      to Alena Průšová: Dobrý den Aleno, já když jsem chlebovou polévku ochutnala poprvé, tak jsem si říkala, že chutná neskutečně výborně. Dnes připravuji mnoho jejích variant. Chleba, houby a chilli vždycky, někdy přidám 5 kostek (2x2cm) zamražené dýně hokkaido (polévka má pak krásnou barvu).
      Dávala jsem ji ochutnat mnoha lidem s dotazem, zda poznají, z čeho je připravená. Ve všech případech bylo velké překvapení, protože chleba nikdo nehádal.
      Děkuji za komentář a přeji Vám i Vašemu kamarádovi krásné jaro. M.
      Odpovědět
  • Jana 8.10.2019 14:30
    Výborné, dělala jsem poprvé, snad trochu vylepšila - na cibulce jsem osmažila houby, které jsem měla již vydušené a zamrazené. Pak přidala mrkev, také trochu osmahla a jen krátce povařila. Následně přidala rozmixovaný chleba, nechala ještě trochu provařit. Výsledek je super. Smetanu jsem již nepřidávala.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 9.10.2019 9:29
      to Jana: Dobrý den, Jano,
      pokud se dělá polévka "od základu", je to na chuti vždy znát. Já, protože s tuky velmi, ale velmi šetřím (s ohledem na absenci žlučníku), jsem zvolila postup tak, jak jsem popsala. I tak je polévka výborná.
      Odpovědět
  • Anna Dařbujanová 7.4.2019 12:33
    Tuto vaší asi vyzkoušim, vypadá zajímavě. :-)
    Odpovědět
  • Anna Dařbujanová 7.4.2019 12:30
    Vaše webové stránky jsem právě objevila, ještě jsem je ani neprošla, a hned mne zaujal recept na vaší chlebovou polévku. Mám ve své sbírce receptů celou řadu chlebových a panádlových polévek, ale ještě jsem neměla odvahu je vyzkoušet.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 8.4.2019 10:54
      to Anna Dařbujanová: Milá Anno, vůbec se nebojte polévku vyzkoušet. Je opravdu výborná. A dá se tak zužitkovat i starší chléb. Budete-li mít chléb kváskový, může z něj podobným způsobem připravit i "krkonošské kyslo" či "kulajdu". Když jsem polévku dávala ochutnat návštěvě, vůbec nepoznali, že základem je chleba. M.
      Odpovědět