Chlebová polévka s houbami

18. květen 2018

Mám k chlebu velkou úctu a nikdy by mě nenapadlo chleba vyhodit. Snažím se ho kupovat tolik, aby nezbyl, ale někdy se to stane. Chlebová polévka se sušenými houbami je dobrá volba, jak starší chleba využít. Je až překvapivě chutná a málokdo by hádal, že je připravená jen z chleba.

Chlebová polévka s houbamiChlebová polévka s houbami

Na přípravu 5 - 6 porcí chlebové polévky s houbami budeme potřebovat

  • 200 g staršího chleba
  • 1,5 l litru vroucí vody
  • 3 hrsti sušených hub
  • 1 rovnou čajovou lžičku kmínu
  • 1 větší mrkev nastrouhanou na nudličky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • Mletý černý pepř dle chuti
  • 1 dl zakysané smetany
  • 1 vlastní nebo koupený zeleninový bujón
  • 1 polévkovou lžíci bílého vinného octa
  • 1 polévkovou lžíci majoránky
  • 1 kávovou lžičku pálivé papriky (lze vynechat)
  • Petrželku nebo pažitku na dozdobení

Postup přípravy chlebové polévky s houbami

Sušené houby namočíme do studené vody, stačí na chvíli. Ale klidně je můžeme namočit i den předem.

Chleba nakrájíme na menší kousky. Nemusíte krájet nadrobno jako já, horká voda chleba spolehlivě rozmočí. Nenechte se ale odradit nevzhledností chleba v hrnci, protože nakonec budete odměněni výborně chutnající polévkou.

Výhody chlebové polévky: jednoduchost přípravy, skvělá chuť !

Do hrnce, kde budeme vařit polévku, přendáme nakrájený chléb a zalijeme jej horkou vodou.

Hrnec postavíme na zdroj tepla a necháme asi 5 minut povařit. Pak hrnec dáme stranou a ponorným mixérem namočený chleba dohladka rozmixujeme.

Do rozmixovaného chleba přidáme kmín, sůl, namočené houby i s vodou, ve které se namáčely, zeleninový bujón a nastrouhanou mrkev.

Polévka před vařením s přidáním namočených sušených hubPolévka před vařením s přidáním namočených sušených hub
Zdroj:Marcela Hackerová

Budeme-li chtít polévku trochu pikantní, přidáme ještě kávovou lžičku pálivé papriky nebo kousek chilli papričky.

Polévku necháme povařit 15 minut.

Smetanu přendáme do misky a metličkou ji rozšleháme do hladka. Přilijeme k ní 1 naběračku horké vody a opět rozšleháme. Teprve nyní ji přidáme do polévky, necháme vše 10 minut povařit a hrnec odstavíme.

Hotovou polévku dochutíme vinným octem, mletým černým pepřem a majoránkou, případně ji dosolíme tak, jak jsme zvyklí.

Na talířích ji ještě dozdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

 

Namočené houby ve studené vodě
Namočené houby ve studené vodě
Rozmočené kostičky chleba v horké vodě
Rozmočené kostičky chleba v horké vodě
Přidání kmínu do rozmixované polévky
Přidání kmínu do rozmixované polévky

Polévka před vařením s přidáním namočených sušených hub
Polévka před vařením s přidáním namočených sušených hub
Chlebová polévka s houbami
Chlebová polévka s houbami
Chlebová polévka s houbami.
Chlebová polévka s houbami.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka se za mého dětství vařila často. Když byla sezóna hub, tak i s houbami. Přiznám se, že v této době nepatřila k mým oblíbeným. Zachutnala mně mnohem později a mám ji ráda dodnes.


Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo.

Ochucená chlebová strouhanka

Ochucená chlebová strouhanka

Z dětství si pamatuji, že mamince chleba nikdy nezbyl. Uměla z něho vykouzlit jednoduché, ale výtečné pokrmy, nebo ho zpracovala tak, že nahrazoval méně dostupné suroviny.