Domácí zeleninový bujón

Domácí zeleninový bujón
18.8.2017  |  Stáhnout jako PDF

V červenci a srpnu bývá zelenina nejlevnější, a pokud vám roste doma na zahradě, mám pro vás TIP. Připravte si svůj domácí zeleninový bujón. Příprava netrvá dlouho, potom stačí jen otevřít mrazák a během několika minut máte připravený zeleninový bujón.

Na přípravu 28-30 kostek (5,0 x 3,0 x 1,5 cm) zeleninového bujónu budeme potřebovat:

celkem 900 g zeleniny v tomto složení

  • 1 větší oloupanou bramboru
  • 2 velké oloupané mrkve
  • ½ velké oloupané cibule
  • 1 středně velkou neoloupanou cuketu (nebo 2 menší)
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 50 g očištěné bulvy celeru

Výše uvedené suroviny jsem použila já. Vy si ale zvolte druhy zeleniny podle vlastního uvážení a možností. Musíte jen dodržet celkovou hmotnost 900 gramů.

Dále použijeme:

  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 120-150 g soli (1,5 l vody na polévku+kostka bujónu o obsahu 4-5 g soli)

Dále si připravíme:

  • Pánev se širším dnem
  • Sekáček (Food procesor)
  • Alobal
  • Tác o rozměru minimálně 30 x 20 cm

Postup přípravy domácího zeleninového bujónu

Do větší pánve nalijeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje a necháme zahřívat. Připravenou zeleninu nakrájíme na menší kousky a přidáme ji do pánve.

Od prvního zasyčení tuku zeleninu smažíme 10 minut. Za tuto dobu ji několikrát promícháme.

Po 10 minutách smažení k zelenině přisypeme připravenou sůl. Nyní zelenina díky soli pustí více tekutiny. Dalších 10 minut mícháme a smažíme. Pak zdroj tepla vypneme.

Po přidání soli zelenina pustí hodně vlastní tekutiny. Zredukujte ji.

Zelenina po zredukování tekutiny Zelenina po zredukování tekutiny
Zdroj: Marcela Hackerová

Obsah pánve přesuneme do sekáčku (food procesoru) a necháme dokonale rozsekat na kaši. Kašovitou směs zeleniny z nádoby sekáčku vrátíme zpět do pánve a za stálého míchání 10 – 15 minut redukujeme tekutinu.

Zeleninovou hmotu vyklopíme na arch alobalu, který jsme si rozprostřeli na obdélníkový tác a urovnáme ji do obdélníkového tvaru o rozměru přibližně d 28 x š 18 x v 1,5 cm. Milimetry nehrají roli.

Rozetřenou hmotu bujónu si předkrájíme tak, aby se nám druhý den lámala jako tabulky čokolády!

Nožem s delší čepelí uděláme 2 horizontální řezy tak, abychom hmotu na bujón rozdělili na třetiny. Pak provedeme 7 vertikálních řezů, tak jak je znázorněno na fotografii. Tímto rozdělením získáme 24-28 kostek zeleninového bujónu. Bujón necháme vychladnout.

Rozdělení (nařezání) zeleninového bujónu před zamrazenímRozdělení (nařezání) zeleninového bujónu před zamrazením
Zdroj:Marcela Hackerová

Tác s nezakrytým nakrájeným bujónem vložíme do mrazáku na mínus 20 °C a necháme ho tam do druhého dne.

Na závěr si ještě připravíme (nastřiháme-nařežeme) čtverce alobalu (celkem 24-28 kusů), abychom do nich mohli druhý den zabalit jednotlivé kusy bujónu.

Druhý den tác vyjmeme z mrazáku a jednotlivé kusy odlamujeme, asi jako tabulku čokolády, a pokládáme je na připravené čtverce alobalu.

Každou kostku bujónu zabalíme samostatně. Jako TIP uvádím alternativu uskladnění bujónu. Hotový bujón lze rozdělit do 3-4 plastových krabiček s víčkem a následně uložit do mrzáku. Pak jen odebírat lžičkou.

Každý kus zabalíme do samostatného balíčku. Všechny balíčky naskládáme do uzavíratelné plastové nádoby, a tu uložíme do mrazáku.

Zeleninový bujón můžeme použít všude tam, kde jsme zvyklí, tj. do polévek, do omáček, pod maso, do dušené zeleniny, do kuskusu, k pokrmům s houbami …….

Zeleninový bojón můžeme použít i jako základ zeleninové polévky při dietě č. 4. Já bych v tomto případě při přípravě bujónu vynechala cibuli. Místo lžíce olivového oleje bych použila lžíci vody a zeleninu bych nesmažila, ale dusila. Jinak postup zpracování je stejný.

  • Nový komentář
  • Sachmetka 15.10.2022 9:56
    Mate zkušenosti s tím jak udělat sypkpu verzi aby nemusela do mrazáku? Diky
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 17.10.2022 11:54
      Vítám Vás na svých stránkách Sachmetko.
      Se sypkou verzí zeleninového bujónu zkušenost nemám. Napadá mě, že jediná možnost, je zeleninu nakrájet na malé kousky a nechat usušit. Suchou zeleninu nasekat či nadrtit v sekáčku (food procesoru), přidat k drcení celý pepř, nové koření, rozmarýn, houby, možná i další koření. A pak tuto nadrcenou směs přidávat do polévek, pod maso, do pomazánek...
      Sůl bych k nadrcené směsi rozhodně nepřidávala, protože ta absorbuje vlhkost a při otevírání nádoby by ji určitě nasála a zeleninová směs by mohla začít plesnivět či jinak se znehodnocovat.
      Další variantou, je naložení nasekané zeleniny, obohacené kořením, do soli. Syrovou zeleninu nasekat, přidat sůl 25-30 % (na 100 gramů zeleniny 30 gramů soli). Sůl je dobrý konzervant, zachová zelenině vůni, vitamíny i barvu. Na rozdíl od sušení, protože sušení je nevratný proces, při kterém dochází ke změně barvy, chuti i ztrátě vitamínů.
      Pokud budete mít další dotazy, napište. Můžeme to prodiskutovat. M.
      Odpovědět
  • Renča 22.2.2021 8:24
    Dobrý den,

    je možné v receptu sůl zcela vynechat? Ráda bych bujón využívala do polévek pro mého syna (7m). Je mi jasné, že chuťově to bude horší, spíš ale jestli to v mrazáku i tak vydrží. Moc děkuji za odpověď i za recept ????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 22.2.2021 11:23
      Dobrý den, Renčo. Bujón bez soli jsem zatím nezkoušela, ale myslím si, že by to šlo. Sůl je sice dokonalý konzervant, ale pokud jednotlivé porce zabalíte samostatně a uložíte je napřiklad do plastové krabičky do mrazáku, neměla by se nic stát. Určitě to bude i lépe tuhnout v mrazáku, protože sůl brání dokonalému promrznutí. Vyzkoušejte a uvidíte. Já se o totéž pokusím, až bude dostatek zeleniny na zahradě. Budete-li to zkoušet teď, určitě napište.
      Odpovědět
  • Gabriela 4.1.2021 23:52
    Skvělý napad
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 5.1.2021 11:34
      to Gabriela: Gabrielo, než se pustíte do díla, přečtěte si, prosím, komentáře pod článkem. Tak jako u všeho i život tohoto receptu se vyvíjel. Bujón je opravdu výborné dochucovadlo do polévek i do omáček. M.
      Odpovědět
  • Beata 20.9.2020 15:51
    Dobrý den paní Marcelo, právě jsem dodělala bujón dle Vašeho receptu - chtěla jsem se zeptat, jestli je nutné dodržet takové velké množství soli, zdá se mi, že je to mooc slané.
    Děkuji za odpověď.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.9.2020 15:17
      to Beata: Dobrý den, Beato. Já jsem letos také připravovala bujón a říkala jsem si, že místo 750 g zeleniny použiju 900 a množství soli jsem ponechala. Máte pravdu, i tak se mi to zdálo dost slané.
      Pokud přidáte více zeleniny a místo 200 g soli použijete polovinu, nemělo by se nic stát. Sůl, kromě slané chuti je také konzervant. Ale proč tolik solit, když se bujón uchovává v mrazáku.
      Doplním do článku a ještě jeden TIP, letos jsem nekrájela na obdélníky a nebalila do alobalu, získanou hmotu jsem přendala do 4 menších plastových krabiček s víčky a pak je uložila do mrazáku. Děkuji za dotaz, zkušenosti doplním do článku. M.
      Odpovědět
  • Drahuš 6.8.2020 16:18
    Marcelinko,velice děkuji za recept na zeleninový bujón který určitě zdomácní i v naši kuchyni!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.8.2020 12:22
      to Drahuš: Ahoj Drahuško, vítám Tě na svých stránkách.
      Bujon je výborná věc, připravuji ho z dvojnásobné dávky a nikdy mi do dalšího roku nevydrží. Letos jsem měla potíže s tuhnutím. Tak jsem se rozhodla pro jiné řešení. Celý obsah jsem přemístila do malých plastových krabiček a ty jsem umístila do mrazáku. Budu odebírat po lžičkách. Drahuško, pozdrav Tobě i manželovi.
      Odpovědět
  • Ludvika Mičolová 6.8.2020 15:28
    určitě udělám, doposud jsem jen sušila
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.8.2020 12:15
      to Ludvika Mičolová: Dobrý den, paní Mičolová. Já si tento bujon připravuji každý rok.
      Letos jsem se do díla pustila s velkou vervou a v závěrečné fázi jsem měla trochu potíže, protože směs ne a ne ztuhnout. Tak jsem to vzdala a celou dávku jsem rozdělila do 6 malých plastových krabiček s víčky a pak jsem je uložila do mrazáku. Budu je odebírat postupně. Výsledek bude stejný.
      Odpovědět
  • Iveta Krejčová 7.10.2019 11:14
    Dobrý den ,jsem po operaci žlučníku a noc si nevím rady co jíst a vařit si, děkuji za koprovou omáčku , včera rajská dietní ,dnes zkusím koprová z kefíru, mohla bych vás poprosit o pár receptů ? Děkuji moc Marcelo :) a zdravím vás od Říčan u Prahy
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 9.10.2019 14:47
      to Iveta Krejčová: Dobrý den, Iveto. Včera jsme si psaly přes FB. Pokud budete mít další dotazy, napište.
      Odpovědět
  • Marika 30.7.2019 13:45
    Ráda zkouším nové recepty, tento se mi zdá perfektní. Určitě vyzkouším.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 31.7.2019 12:42
      to Marika: Díky za zprávu. Potěšilo mi, že Vás můj recept zaujal. Díky
      Odpovědět
  • Jana 30.7.2019 13:08
    Dobrý den, vyzkoušela jsem váš recept a povedl se. Podobný recept jsem našla v časopise květy, ale asi před 40ceti lety. Tenkrát se to zapékalo v troubě, plnilo do skleniček od dětské výživy. Mohlo to být i rozmixsované nebo ponechané na hrubo. Po otevření skleničky a odebrání potřebného množství se na vrch dala lžíce oleje nebo rozehřátého sádla a uložila do lednice.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.7.2019 13:36
      to Jana: Dobrý den, paní Jano. Jsem potěšená, že Vás můj recept zaujal. Když jsem ho dělala poprvé, pak jsem litovala, že jsem ho udělala jen z jedné várky. Letos to napravím, protože mám velký mrazák a tam se jedna krabička navíc vejde. Říkám tomu dary léta schované na zimu. Děkuji za milý komentář.
      Odpovědět
  • Dáša Bilanová 19.8.2018 20:09
    Náhodně jsem našla tento recept , určitě ho vyzkouším
    Odpovědět
  • Kusomiso1979 22.7.2018 19:54
    Tak jsem zkusil a super !!! Ze zeleniny jsem dal celer, petržel, mrkev, hokkaido, bramobor, cibuli a patizon. Z bylinek petrželku, bazalku, yzop, libeček, celerovou nať, smil italský (maggi koření). Dnes jsem zkoušel polévku..zbyl mi kousek patizonu a celeru..prdnul jsem tam 1 bujón a lahoda...Naprostá spokojenost!!!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.7.2018 11:08
      to Kusomiso1979: Já se na bujón teprve chystám. Potěšil jste mě, jak tvořivě jste přidal zeleninu i bylinky. Tam si může každý přidat bylinky, které má rád a zeleninu, která je dostupná. Jen poměr zeleniny, soli a oleje by se měl dodržet. Díky za zprávu.
      Odpovědět
  • ivana knytlová 14.11.2017 18:51
    Dobrý den,objevila jsem tento váš domácí bujon a musím vám ho moc pochválit. Je výborný a krásně vše dochutí. Moc děkuji :-)
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.11.2017 11:32
      to ivana knytlová: Dobrý den paní Ivanko, já jsem si recept na domácí zeleninový bujon přivezla z Itálie. Velmi mne nadchnul a připravuji si ho z 2 kg zeleniny. Je výborný. Děkuji za zprávu, udělala jste mi radost.
      Odpovědět
  • Věnceslava 22.9.2017 20:42
    Pokusila jsem se o recept,jen nemrazila,ale dala sušit do sušičky,velká chyba vznikla z toho jakási velmi chutná guma,ale chybama se člověk učí...
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 23.9.2017 11:08
      to Věnceslava: Paní Věnceslavo, Váš komentář je trochu homorný. Ale ujišťuji Vás, že mám několik opravdu humorných příběhů i ze své kuchyně. Kdysi jsem se snažila před vánocemi upéct plněné ořechy. Upečené těsto se při dotyku drolilo jako písek. Někde se stala chyba.
      Proto nebuďte smutná, příště se to určitě podaří a je milé, že jste se se mnou podělila o svůj zážitek.
      Odpovědět