Čočková polévka s kari a zeleninou

3. leden 2015

Čočková polévka sice patří k tradičním pokrmům novoroční tabule, ale já ji vařím po celý rok. Je to takový můj polévkový favorit. Je úžasně chutná a mimořádně sytá. Její příprava i vaření zabere maximálně hodinu. A když k ní upečete třeba rozpeky, máte hotový oběd.

Čočková polévka s kari a zeleninouČočková polévka s kari a zeleninou

Suroviny

  • 150 g hnědé čočky
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 50 g slaniny
  • 1 menší mrkev
  • 1 plátek celeru-tak do jednoho centimetru
  • 1 řapík celeru
  • 1,5 litru vody
  • 1 velké oloupané rajče nakrájené na jemno nebo rozmixované
  • 1 čajová lžička rajského protlaku
  • 1 bobkový list
  • Na špičku nože mletého nového koření
  • 1 rovnou kávovou lžičku kari
  • 1 čajová lžička majoránky
  • Sůl a mletý pepř
  • Ostrá paprika dle chuti
  • 2 čajové lžičky Hrašky na zahušťování

Příprava a postup

Začneme tím, že si všechnu zeleninu a slaninu nakrájíme na kostičky. Čočku přebereme a propláchneme ve studené vodě.

Do rozpáleného hrnce dáme olivový olej, nakrájenou slaninu, cibuli a kmín. Za občasného promíchání restujeme 5 minut. Pak přidáme nakrájenou mrkev, oba celery, 1 čajovou lžičku soli a pokračujeme ve smažení.

Když mrkev získá oranžovou barvu, je čas přidat rajče, bobkový list, utřené stroužky česneku se solí, nové koření a kari. Vše důkladně promícháme a krátce zarestujeme. Kdo má rád pikantní pokrmy, může nyní přidat ostrou papriku dle své chuti.

Přisypeme opranou čočku a přidáme rajský protlak. Promícháme a přilijeme horkou vodu. Přikryté vaříme na mírném ohni do změknutí čočky. Trvá to přibližně 45 minut.

Polévku zahustíme Hraškou. Tu si důkladně rozmícháme v malém hrnečku s 1 dl studné vody. Kdo chce, může si udělat klasickou jíšku z másla nebo sádla. Polévku necháme 10 minut provařit na mírném ohni.

Na úplný závěr přidáme majoránku, mletý pepř a případně dosolíme. Polévku při podávání zdobíme čerstvě nasekanými zelenými bylinkami. A když k ní upečete třeba rozpeky, máte hotový oběd.

Tip

Když jsou rajská jablíčka koncem léta krásně vyzrálá, plná slunce a cenově nejvýhodnější, kupte je. Omytá dejte zamrazit a v průběhu zimy a jara z nich vařte.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.92 hvězdiček / Hodnoceno: 53x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Karí – pokrm indické a jihoasijské kuchyně

Karí – pokrm indické a jihoasijské kuchyně

Přípravou karí mě dokonale provedl pan Paulus a facebookový přítel Andy Wong, který vaří pro jednu restauraci v Sydney.

Recept na kuřecí karí

Recept na kuřecí karí

Kuřecí karí doslova uchvátí 3 z vašich 5 smyslů. Čich – obrovskou škálou vůní, chuť – nesmírnou lahodností a zrak – festivalem barev. A ještě jedna dobrá zpráva, pokrm máte za 30 minut připravený k podávání.


Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…