Jemná polévka z králičích žeber, ořezů a drobů

14. duben 2020

Za mého dětství se v našem jídelníčku králík objevoval často a musím říci, že nikdo neprotestoval. Z uvařeného masa z králičích žeber většinou maminka připravovala knedlíčky do polévky nebo jemnou polévku se smetanou. Obojí mně moc chutnalo.

Jemná polévka z králičích žeber, ořezů a drobůJemná polévka z králičích žeber, ořezů a drobů

Na přípravu 6 porcí jemné polévky z králičích žeber, ořezů a drobů budeme potřebovat

Na vývar

  • 1,5 litru studené vody
  • Ořezy a droby z jednoho králíka (žebra, krk, ocásek-pírko, játra, srdce a ledvinky)
  • 1 oškrábanou mrkev překrojenou na polovinu
  • 100 g oškrábané bulvy celeru
  • 1 přepůlenou cibuli i se slupkou
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 kávovou lžičku kmínu
  • Sůl

Na dokončení

  • 4 syrové a oškrábané brambory nakrájené na kostičky
  • 1 mrkev nastrouhanou na nudličky (velikost sirky)
  • 200 g zakysané smetany
  • 1-2 polévkové lžíce hladké mouky na zahuštění
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 polévkovou lžíci octa
  • Nasekanou petrželku

Postup přípravy jemné polévky z králičích žeber, ořezů a drobů

Do většího hrnce nalijeme 1,5 litru studené vody. Vodu osolíme a vložíme do ní všechny uvedené suroviny (ořezy, droby, zeleninu a koření).

Hrnec zaklopíme a vodu pozvolna přivedeme k varu. Od bodu varu na mírném ohni vaříme přibližně 1,5 hodiny. Záleží na stáří králíka. Maso musí být měkké a musí jít dobře od kostí.

Uvařené králičí maso z kostí obereme a společně s uvařenými droby je nakrájíme na velikost sousta. Králičí vývar přecedíme.

Do přecezeného vývaru vložíme zpět obrané a nakrájené králičí maso, nakrájené kostičky syrových brambor a nudličky syrové mrkve. Uvařený celer a mrkev z vývaru klidně do polévky přidáme také, jen je nakrájíme na menší kousky.

Vývar znovu přivedeme k varu a zvolna vaříme do změknutí brambor. Než nám kostičky brambor změknou, připravíme si zavářku ze smetany.

Smetanu přendáme z kelímku do misky, přisypeme k ní mouku a metličkou vše prošleháme do hladké kaše bez hrudek. Aby se nám smetana v polévce nesrazila, přilijeme do misky 1 – 2 naběračky vařícího vývaru z hrnce a vše znovu do hladka prošleháme.

Zavářku nalijeme do hrnce s polévkou a dobře promícháme. Polévku povaříme 15 minut a pak ji odstavíme ze zdroje tepla.

K polévce přilijeme 1 polévkovou lžíci octa, promícháme a ochutnáme ji.

Chuť můžeme doladit solí a mletým černým pepřem či pár dalšími kapkami octa.

Než budeme polévku podávat, do každého talíře nasypeme trochu nasekané petrželky.

Jemná polévka z králičích žeber, ořezů a drobů
Jemná polévka z králičích žeber, ořezů a drobů
Jemná polévka z králičích žeber, ořezů a drobů
Jemná polévka z králičích žeber, ořezů a drobů
Jemná polévka z králičích žeber, ořezů a drobů
Jemná polévka z králičích žeber, ořezů a drobů


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 8x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na kachní kaldoun – polévku z kachních drobů

Recept na kachní kaldoun – polévku z kachních drobů

Kaldoun je hustá zadělávaná polévka z kachních drobů, skeletů, krků a ořezů. Je to taková sváteční polévka. Pohlédneme-li ale na délku lidského života, je vlastně svátkem každý den. Pak si tuto mimořádně chutnající polévku můžeme uvařit kdykoli na ni dostaneme chuť.

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.


Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti.

Chlebová polévka s houbami

Chlebová polévka s houbami

Mám k chlebu velkou úctu a nikdy by mě nenapadlo chleba vyhodit. Snažím se ho kupovat tolik, aby nezbyl, ale někdy se to stane. Chlebová polévka se sušenými houbami je dobrá volba, jak starší chleba využít. Je až překvapivě chutná a málokdo by hádal, že je připravená jen z chleba.