A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Králík - porcování a vykosťování staženého, vykuchaného a bez hlavy

13. březen 2015

Králičí maso je jemné, lehce stravitelné a velice vhodné pro děti. Obsahuje málo tuku a cholesterolu, zato vysoký obsah bílkovin. Bohužel neznám ve svém okolí řezníka, který by naporcoval a vykostil králíka. Tak si vezmeme zástěru, vykosťovací nůž a pustíme do toho.

Králík - porcování a vykosťování staženého, vykuchaného a bez hlavyKrálík - porcování a vykosťování staženého, vykuchaného a bez hlavy

Naučit se vykostit a porcovat králíka je velká výhoda. Z takto vlastnoručně připraveného masa vyrobíte vynikající pokrmy, jako například

Porcování a vykosťování králíka

Králíka položíme břichem na prkénko.

Řez vedeme od konce páteře, tam kde má králík pírko (neboli „ocásek“), až k oblouku zadních nohou. Celý oblouk obřízneme až k dutině břišní.

Kontura nohy je jasně zřetelná, nemůžete udělat chybu.

Nohu uchopíme a otočíme s ní doleva a pak doprava. Noha se nám uvolní v kloubku. Totéž uděláme s druhou nohou.

Obě nohy máme oddělené a přikročíme k jejich vykostění.

 

Vedení řezu králičího stehnaVedení řezu králičího stehna
Zdroj:Marcela Hackerová

Prsty nahmatáme kost a řez vedeme směrem k ní. Opatrně z kosti seřezáváme králičí maso.

 

Vyřezání kosti ze stehna králíkaVyřezání kosti ze stehna králíka
Zdroj: Marcela Hackerová

Nyní vykostíme králičí hřbet. Řez vedeme podél páteře až k hrudnímu koši. Opět maso seřezáváme z kostí.

Kosti jsou vodítko, nůž po nich klouže, až zůstane jen holá páteř a maso se krásně oddělí.

 

Vykostěný králičí hřbet - u středu králičí svíčkováVykostěný králičí hřbet - u středu králičí svíčková
Zdroj:Marcela Hackerová

Tímto postupem nám vzniknou 4 větší plátky masa. Dva ze hřbetu a dva ze zadních nohou.

Plátek masa ze stehna králíka s odstraněnou kostíPlátek masa ze stehna králíka s odstraněnou kostí
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Ořezané kosti použijme na vývar.

Přední nohy můžete upéct společně s vepřovým, chuť obou mas se navzájem obohatí.

 

Vykostěný králičí hřbet - u středu králičí svíčková
Vykostěný králičí hřbet - u středu králičí svíčková
1/2 králičího hřbetu - váleček masa je králičí svíčková
1/2 králičího hřbetu - váleček masa je králičí svíčková
Proříznutá svíčková na polovinu
Proříznutá svíčková na polovinu

Vedení řezu králičího stehna
Vedení řezu králičího stehna
Vyřezání kosti ze stehna králíka
Vyřezání kosti ze stehna králíka
Plátek masa ze stehna králíka s odstraněnou kostí
Plátek masa ze stehna králíka s odstraněnou kostí


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.95 hvězdiček / Hodnoceno: 39x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kachna - porcování a vykosťování

Kachna - porcování a vykosťování

Když si koupíme celou, vyvrženou kachnu, měli bychom se nejprve rozhodnout, jaké jídlo z ní připravíme. Pečená kachna se zelím je v Čechách velmi oblíbená, ale na přípravu je to nuda.

Kuchání, porcování, vykosťování a filetování kapra

Kuchání, porcování, vykosťování a filetování kapra

Doma vždy porcovala kapra maminka. Nikdy jsem se tohoto aktu k mé velké škodě nezúčastnila. Jednou jsem dostala uloveného kapra z řeky Úslavy. Co s ním? Zachránil mne dobrou a praktickou radou bratr. Po telefonu mi předal instrukce jak na kapra a já jsem se pustila do díla – bohužel sama. Nespoléhej…


Králík na sušených švestkách

Králík na sušených švestkách

Jemné králičí maso se výborně doplňuje s chutí sušených švestek, zázvoru se špetkou skořice. Pokrm vytvoří harmonii chutí, které stěží odoláte.

Králík na černém pivu a slanině

Králík na černém pivu a slanině

Receptů na přípravu králíka mám celou řadu. Králíka na černém pivu a se slaninou mám velmi ráda s bramborovým knedlíkem nebo bramborovou kaší.