Králík - porcování a vykosťování staženého, vykuchaného a bez hlavy

Králík - porcování a vykosťování staženého, vykuchaného a bez hlavy
13.3.2015  |  Stáhnout jako PDF

Králičí maso je jemné, lehce stravitelné a velice vhodné pro děti. Obsahuje málo tuku a cholesterolu, zato vysoký obsah bílkovin. Bohužel neznám ve svém okolí řezníka, který by naporcoval a vykostil králíka. Tak si vezmeme zástěru, vykosťovací nůž a pustíme do toho.

Naučit se vykostit a porcovat králíka je velká výhoda. Z takto vlastnoručně připraveného masa vyrobíte vynikající pokrmy, jako například

Porcování a vykosťování králíka

Králíka položíme břichem na prkénko.

Řez vedeme od konce páteře, tam kde má králík pírko (neboli „ocásek“), až k oblouku zadních nohou. Celý oblouk obřízneme až k dutině břišní.

Kontura nohy je jasně zřetelná, nemůžete udělat chybu.

Nohu uchopíme a otočíme s ní doleva a pak doprava. Noha se nám uvolní v kloubku. Totéž uděláme s druhou nohou.

Obě nohy máme oddělené a přikročíme k jejich vykostění.

 

Vedení řezu králičího stehnaVedení řezu králičího stehna
Zdroj:Marcela Hackerová


Prsty nahmatáme kost a řez vedeme směrem k ní. Opatrně z kosti seřezáváme králičí maso.

 

Vyřezání kosti ze stehna králíkaVyřezání kosti ze stehna králíka
Zdroj: Marcela Hackerová

Nyní vykostíme králičí hřbet. Řez vedeme podél páteře až k hrudnímu koši. Opět maso seřezáváme z kostí.

Kosti jsou vodítko, nůž po nich klouže, až zůstane jen holá páteř a maso se krásně oddělí.

 

Vykostěný králičí hřbet - u středu králičí svíčkováVykostěný králičí hřbet - u středu králičí svíčková
Zdroj:Marcela Hackerová

Tímto postupem nám vzniknou 4 větší plátky masa. Dva ze hřbetu a dva ze zadních nohou.

Plátek masa ze stehna králíka s odstraněnou kostíPlátek masa ze stehna králíka s odstraněnou kostí
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Ořezané kosti použijme na vývar.

Přední nohy můžete upéct společně s vepřovým, chuť obou mas se navzájem obohatí.

 

  • Nový komentář