Kulajda mojí maminky

19. listopad 2019

Kulajda mojí maminky je další z mnoha vzpomínek na dětství. Většinou ji připravovala ze sušených hub. Jenom tehdy mi v ní dost vadil kopr. Dnes mám ale kopr velmi ráda pro jeho nádhernou vůni a kulajdu připravuji tak, jak se patří s koprem i se ztraceným vejcem.

Kulajda mojí maminkyKulajda mojí maminky

Na přípravu 4-6 porcí polévky kulajdy budeme potřebovat

  • 35 g sádla (asi 1 polévková lžíce)
  • 25 g uzeného špeku, nakrájeného na drobné kostičky
  • 1 kávovou lžičku kmínu
  • ½ bobkového listu
  • 70 g cibule, nakrájené na kostičky (asi 2 střední cibule)
  • 50 g hladké mouky
  • 1,5 litru studeného zeleninového vývaru (lze použít i vodu)
  • 350-400 g oloupaných brambor, rozkrájených na malé kostičky o hraně 1 cm
  • 100-200 g čerstvých hub (lze i více) nebo hrst sušených hub
  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • 1 čajovou lžičku soli + na dochucení
  • Hrst nasekaného čerstvého kopru
  • Mletý černý pepř
  • 1 polévkou lžíci octa
  • 1 rovnou čajovou lžičku krupicového cukru
  • Ztracené vejce na každou porci polévky

Postup přípravy kulajdy mojí maminky

Do hrnce na vaření polévky vložíme sádlo, nakrájený špek a nakrájenou cibuli. Pokud vám zbyla tvrdá kůže ze špeku, klidně ji vhoďte do hrnce k ostatním surovinám. Přidáme ještě polovinu bobkového listu, kávovou lžičku kmínu a začneme zahřívat.

Cibuli v hrnci na špeku osmažíme za občasného promíchávání do zlatova. Zasypeme ji připravenou odváženou hladkou moukou a metlou umícháme světle hnědou jíšku.

Cibulová jíškaCibulová jíška
Zdroj:Marcela Hackerová

Jíšku zalijeme 1,5 litrem studeného zeleninového vývaru nebo vody a metlou vše prošleháme, až jíška splyne s vývarem.

Vždy dávám přednost vývaru před vodou. Chuť vývaru nenahradíte.

Nyní do polévky přidáme kostičky brambor, sůl a nakrájené houby. Já jsem použila zamražené lišky, které jsem si v létě přivezla ze Šumavy.

Použijeme-li houby sušené, namočíme je nejprve do studené vody (stačí 1 dl a 10 minut) a pak je i s vodou přidáme do polévky.

Brambory a liškyBrambory a lišky
Zdroj:Marcela Hackerová

Polévku povaříme přibližně 20 minut. Brambory i houby musí být měkké.

Ve finále přilijeme do polévky připravenou smetanu a vše důkladně promícháme. Necháme přejít varem a polévku odstavíme.

TIP

Někdy místo šlehačky použiju zakysanou smetanu. Aby se mi v polévce nesrazila, přendám celý obsah kelímku do misky, těsně před podáváním k ní přiliju naběračku vařící vody a metlou vše prošlehám, až se obě tekutiny spojí. Pak vše přeliju do polévky. Je to jednoduché, účinné a bez sražených hrudek.

Nyní začneme s chutí polévky trochu kouzlit.

Nejprve přidáme čerstvě nasekaný kopr, mlýnkem s černým pepřem několikrát otočíme. Já do tohoto množství polévky přidávám jen 1 polévkovou lžíci octa a také pouze 1 čajovou lžičku krupicového cukru (asi 5 g). Kdybych přidala více cukru, přišlo by mi, že nedělám kulajdu, ale koprovku. Je to alchymie.

Polévku promícháme a ochutnáme. Já většinou ještě dochucuji solí, protože část soli z polévky odčerpaly brambory.

Kulajda mojí maminkyKulajda mojí maminky
Zdroj:Marcela Hackerová

Maminka kulajdu podávala s miskou uvařených vajíček a každý si vzal dle své chuti. Já jsem většinou vajíčka vynechala. Nyní mám ráda kulajdu se ztraceným vajíčkem.

Nebojte se připravit si ztracené vajíčko, není to nic složitého!

Nedělám z toho žádnou vědu. Do kastrůlku naliju vodu (asi 3/4 litru), kterou osolím a přiliju k ní ½ dl octa. Když dosáhne přibližně 90 °C, rozklepnu vajíčko do naběračky. V kastrůlku udělám lžící vír a naběračku s vajíčkem do vody opatrně ponořím. Vajíčko je stále v naběračce, asi po dobu 3 minut. Pak naběračku vyjmu a lžící vajíčko vyndám a přidám do talíře s kulajdou.

POZOR

Vajíčka na přípravu ztracených (či zastřených nebo pošírovaných) musí být čerstvá, kdy bílek po rozklepnutí drží tvar. Pokud použijeme vajíčka starší, bílek bude tekoucí a s vajíčkem už nic nesvedeme, hodit se bude leda „do vajíček míchaných“.


Sádlo, špek, cibule, kmín a bobkový list
Sádlo, špek, cibule, kmín a bobkový list
Brambory a lišky
Brambory a lišky
Cibulová jíška
Cibulová jíška

Jíška zalitá vývarem + přidání hub a brambor
Jíška zalitá vývarem + přidání hub a brambor
Uvařená kulajda
Uvařená kulajda
Přidání nasekaného kopru do polévky
Přidání nasekaného kopru do polévky

Kulajda mojí maminky
Kulajda mojí maminky
Kulajda mojí maminky.
Kulajda mojí maminky.
Kulajda mojí maminky..
Kulajda mojí maminky..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 8x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Španělské ptáčky podle mojí maminky

Španělské ptáčky podle mojí maminky

Španělské ptáčky patří k mým oblíbeným jídlům. Maminka je uměla skvěle a připravovala je často. Pak ale přišla delší pauza, protože „nemoc šílených krav“ byla v médiích podávána tak sugestivním způsobem, že nás všechny polekala a ptáčky jsme raději nedělali.

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Ze všech koláčů na světě mám nejraději ten švestkový, s krásně křupavou drobenkou podle receptu mojí maminky. Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy už budu moci utrhnout první švestky, abych si upekla zázrak, zvaný švestkový koláč.


Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Bez rybí polévky by nebyly vánoce vánocemi. Oželela bych bramborový salát, možná i stromeček, ale rybí polévku nikdy. Je to velmi lahodná polévka, kterou vařím jen jednou do roka. Dávám si záležet, aby všem strávníkům chutnala. Je to přece ozdoba vánočního stolu.

Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

Maminčiny bramborové knedlíky zbožňovala celá rodina. Chutnaly sametově hebce, vůbec se na řezu nelepily. Jsou tak lehounké a dobře stravitelné, že váš žaludek naprosto nezatíží.