Recept na krémovou dýňovo-pórkovou polévku

14. srpen 2015

Když si vypěstujete dýni nebo ji od někoho dostanete, většinou si nevíte rady, jak s ní naložit. Využití dýně v kuchyni je ale tak široké. Dnes jsem vařila z dýně například tuto skvělou a hlavně vydatnou polévku.

Recept na krémovou dýňovo-pórkovou polévkuRecept na krémovou dýňovo-pórkovou polévku

 

O prospěšnosti dýně pro náš organizmus jsem psala u receptu na bramborovo-dýňovou kaši.

Na přípravu dýňovo-pórkového krému budete potřebovat

  • 1 pórek (celý i se zelenými listy)
  • 400 g očištěné dýňové dužiny nakrájené na kostky
  • 1,5 litru kuřecího vývaru nebo vody
  • 1 šalotku
  • Plátek másla 1 cm silný nebo 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 cm pálivé papričky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 mrkve středně velké
  • 1 oloupané rajče nakrájené na kousky nebo 2 polévkové lžíce suga (omáčky z rajčat)
  • 2 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 1 čajovou lžičku kmínu
  • 1 čajovou lžičku kari
  • Hrubozrnnou mořskou sůl
  • Olivový olej
  • Kostičky pečiva (o hraně cca 1,5 cm)

Postup přípravy krémové dýňovo-pórkové polévky

Do hrnce dáme plátek másla, kmín a najemno nakrájenou šalotku a rukou rozmáčknutý stroužek česneku.

Krátce, asi 2 minuty, zarestujeme. Po restování odstraníme česnek, který nám již dostatečně předal svoje aroma.

Přidáme nahrubo nakrájený celý pórek, mrkev, rajče (nebo sugo), pálivou papričku a kostky dýně.

Zeleninu v hrnci osolíme a za občasného promíchání smažíme 8 – 10 minut.

K osmažené zelenině přidáme 2 polévkové lžíce ovesných vloček. Zamícháme a zalijeme kuřecím vývarem nebo vodou.

Polévku necháme povařit na mírném ohni asi 30 minut.

Přidáme kari a ponorným mixerem vše rozmixujeme do hladka.

Polévku necháme ještě 10 minut povařit. Následně ochutnáme a případně dosolíme.

Jako přílohu podáváme kostičky pečiva opečené na sucho a následně pokapané olivovým olejem a osolené.

Polévka je pikantní se sladkým nádechem.

Suroviny na polévku
Suroviny na polévku
Opékání zeleniny
Opékání zeleniny
Detail krémové polévky
Detail krémové polévky

Krémová dýňovo-pórková polévka
Krémová dýňovo-pórková polévka
Dýňovo-pórková polévka
Dýňovo-pórková polévka
Detail dýňovo-pórkové polévky
Detail dýňovo-pórkové polévky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 35x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na dršťkovou polévku z vepřového žaludku

Recept na dršťkovou polévku z vepřového žaludku

Vzpomínám si, že když jsem byla dítě a u nás se uvařila k obědu dršťková polévka, nikdy jsem neobědvala. Naštěstí se chutě časem mění. Dnes, když se zeptám, zda mám uvařit dršťkovou polévku, všichni nadšeně souhlasí.Dršťková polévka patří k mým oblíbeným.

Recept na kachní kaldoun – polévku z kachních drobů

Recept na kachní kaldoun – polévku z kachních drobů

Kaldoun je hustá zadělávaná polévka z kachních drobů, skeletů, krků a ořezů. Je to taková sváteční polévka. Pohlédneme-li ale na délku lidského života, je vlastně svátkem každý den. Pak si tuto mimořádně chutnající polévku můžeme uvařit kdykoli na ni dostaneme chuť.


Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Bez rybí polévky by nebyly vánoce vánocemi. Oželela bych bramborový salát, možná i stromeček, ale rybí polévku nikdy. Je to velmi lahodná polévka, kterou vařím jen jednou do roka. Dávám si záležet, aby všem strávníkům chutnala. Je to přece ozdoba vánočního stolu.

Recept na maminčinu bílou zelňačku

Recept na maminčinu bílou zelňačku

Maminka tuhle polévku dovedla až k úplné dokonalosti. Vařila jí vždycky, když měl bratr zkouškové období. Jeho spolužáci ji zbožňovali. Jako příloha stačil jen krajíc chleba a učení šlo samo.