Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

16. prosinec 2014

Bez rybí polévky by nebyly vánoce vánocemi. Oželela bych bramborový salát, možná i stromeček, ale rybí polévku nikdy. Je to velmi lahodná polévka, kterou vařím jen jednou do roka. Dávám si záležet, aby všem strávníkům chutnala. Je to přece ozdoba vánočního stolu.

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky ElyRecept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Na vánoční rybí polévku budeme potřebovat

Na jíšku budeme potřebovat

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup přípravy rybí polévky

Dvě očištěné kapří hlavy bez žáber důkladně omyjeme. Vložíme je do hrnce se studenou vodou. Přidáme rybí ořezy, kostru a polovinu uvedené zeleniny, s výjimkou cibule. Ta přijde do vývaru celá.

Zeleninu nakrájíme na hrubo. Cibuli překrojíme na čtvrtky. Přidáme ještě kuličky pepře, nového koření, přepůlené bobkové listy a sůl.

Nyní můžeme začít vařit rybí vývar.

A co s rybími vnitřnostmi?

Ty přijdou do polévky až v samotném závěru vaření.

Vývar vaříme zvolna. Žádný překotný var, který v nestřeženém okamžiku přeteče.

Od dosažení varu vaříme půl hodiny. Vývar odstavíme a přecedíme do hrnce, ve kterém budeme polévku vařit.

Uvařené rybí hlavy, rybí kostru, rybí ořezy i zeleninu rozložíme na širší tác a necháme částečně vychladnut.

Maso z hlav, kostry i z ořezů obereme. Uvařenou zeleninu společně s obranými zbytky vyhodíme.

Připravíme si pánev nebo kastrůlek s vyšším dnem, vložíme máslo a zahříváme. Když je máslo dostatečně rozehřáté, přidáme druhou polovinu kořenové zeleniny, kterou jsme si nakrájeli na úhledné, malé kousky.

Za stálého promíchávání zeleninu smažíme. Trvá to asi 10 minut.

Do osmažené zeleniny zásadně nepatří cibule ani česnek.

Obsah pánve s osmaženou zeleninou vložíme do hrnce s rybím vývarem, promícháme a začínáme postupně znovu zahřívat.

Nyní si připravíme jíšku. Do pánve od zeleniny přidáme máslo, počkáme, až se rozpustí. Nasypeme hladkou mouku a mícháme.

Po dosažení středně světlé barvy, přilijeme naběračku studené vody, metličkou rozšleháme a za stálého promíchávání polévky jíšku přidáme do vývaru.

Polévku neopouštíme a metličkou stále promícháváme až do dosažení bodu varu. Polévku na mírném ohni provaříme 10 minut.

Na závěr přidáme obrané maso, vnitřnosti, nakrájené na kousky velikosti sousta a ještě 5 minut prohřejeme. Zásadně nevaříme. Přidáme malinko mletého pepře, zastrouhneme muškátovým oříškem, případně dosolíme.

Podáváme s kostičkami osmažené žemle a posypeme zelenou petrželkou.

Na závěr velmi důležitá rada

Polévka má na povrchu silnou vrstvu tuku. Abychom její výslednou chuť nepokazili, je nezbytné jí vychladit. Stejně jako polévku zabijačkovou. Hrnec s horkou polévkou musíme přemístit do studené vody a mícháme ji tak dlouho, až vychladne. Totéž platí i ohřívání. Musí se míchat.

Uvařit si rybí polévku je snadné, snad jen trochu zdlouhavé.

Doporučuji všem, kteří se chystají tuhle unikátně chutnající polévku uvařit o letošních vánocích, uvařte ji den před Štědrým dnem. Ušetříte si čas a polévka bude mít ještě lepší chuť.

Napište mi, jak se vám povedla.

03403a krájení kořenové zeleniny
03403a krájení kořenové zeleniny
03404a připravené rybí vnitřnosti
03404a připravené rybí vnitřnosti
03407a smažení kořenové zeleniny
03407a smažení kořenové zeleniny

03419a hotová rybí polévka
03419a hotová rybí polévka
03424a detail hotové rybí polévky
03424a detail hotové rybí polévky
03429a příklad servírování
03429a příklad servírování


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.96 hvězdiček / Hodnoceno: 84x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

JKZ

středa, 17. prosinec 2014
16:04

Mohu jen doporučit. Úžasná rybí polévka.


posted by: JKZ [Odpovědět]

Mirka

úterý, 3. říjen 2017
17:22

Toto je vanocni polevka meho mladi. My jsme meli ale tu korenovou zeleninu nastrouhanou a pak oprazenou, od te mrkve dostala polevka tak nadhernou barvu. Cibule se varila vcelku, pak se vylovila. Pamatuji si, ze jsme s brachou nechteli jist ty kousky masa, takze my jsme meli jen cisty rybi vyvar, pak tam maminka pridala teprve tu oprazenou zeleninu a do misky nam jeste oprazila chleba na kosticky. To byla ale basta! Mnam!


posted by: Mirka [Odpovědět]

marcela

středa, 4. říjen 2017
14:40

marcela

to Mirka: Dobrý den paní Mirko, Váš komentář mi velmi potěšil. Rybí vánoční polévka patří k mým oblíbeným a tak to už asi zůstane. Děkuji Vám, že jste se se mnou podělila o svoji vzpomínku z dětství.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Ivana

středa, 18. březen 2015
12:05

Ahoj,
rybí polévka je naše oblíbená, dělám ji i během roku, (muž rybaří), dělám ji stejně jako Ty, jen ještě přidávám trochu sušeného libečku a již nepřidávám jíšku, vnitřnosti vařím mimo a pak je nakrájím a nakonec přidám do polévky.
Ps: máš zajímavé recepty a Tvoje stránky se mi líbí,
pá Ivana


posted by: Ivana [Odpovědět]

marcela

pátek, 20. březen 2015
13:15

marcela

to Ivana:
Ahoj Ivano, sušený libeček bych také přidala, ale neměla jsem ho. Jinak čerstvý v kuchyni využívám hojně. Jsem ráda. že se ti na mých stránkách líbí. Dej někdy o sobě vědět. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Ze všech koláčů na světě mám nejraději ten švestkový, s krásně křupavou drobenkou podle receptu mojí maminky. Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy už budu moci utrhnout první švestky, abych si upekla zázrak, zvaný švestkový koláč.

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.


Recept na vánoční perníčky s vitráží podle Marcely

Recept na vánoční perníčky s vitráží podle Marcely

Když se naprosto zoufalí vrátíte 23. prosince z vánočního maratonu po obchodech zklamaní, že jste neobjevili ten správný dárek od srdce, nezoufejte! Upečte si tyto voňavé perníčky. Zabalte je do celofánového sáčku, přidejte barevnou mašli, naději a krásné přání. Všichni obdarovaní na Váš dárek jen t…

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

S vdolky mám spojenou asi tu nejstarší vzpomínku na dětství. Sedíme s babičkou, ona mi krájí vdolky na kostičky. Chutnaly mi k snídani, k obědu i k večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá. Na sucho opečená kůrka chutná skvěle i druhý den.