Zeleninová polévka se sýrovou zavářkou (stracciatellou)

1. říjen 2015

Je to sytá zeleninová polévka, obohacená o chuť italského sýra. Pro její barevnost, vůni a chuť jí určitě neodoláte.

Zeleninová polévka se sýrovou zavářkou (stracciatellou)Zeleninová polévka se sýrovou zavářkou (stracciatellou)

Polévky tvořily základní stavební kámen mého celoživotního jídelníčku. Vařím jich stovky a každá je jiná.

Při jejich vaření si vždy vzpomenu na svoji babičku a některou z jejích polévek. I z mála možností vždy vykouzlila vynikající polévku.

Babička sýrovou zavářku nepoužívala, natož s italským sýrem, ale sýr nahrazovala moukou a takové zavářce říkala „kapání“.

Víte, že ..........

slovo stracciatella je patrně odvozeno od slova stracciare – trhat, nebo také znamená malé zrnko.

Italské slovo stracciatella se v Itálii používá pouze ve třech souvislostech:

  • Zavářka do polévky (ve střední Itálii) – je to rozšlehané vejce smíchané se strouhaným sýrem
  • Zmrzlina s čokoládovými vločkami
  • Sýr Mozzarella-malé bochníčky sýra se odtrhávají z velkého bochníku

Na přípravu zeleninové polévky se sýrovou zavářkou budeme potřebovat

  • 2 středně velké mrkve
  • 10 ks zelených fazolových lusků
  • 150 g oloupané dýně
  • 2 středně velké cibule
  • 2 polévkové lžíce (vrchovaté) krup nebo předvařených fazolí
  • 1 větší, oloupanou bramboru
  • 1 cm papričky chilli- nakrájené na malé kostičky
  • Hrst mangoldových listů
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1,5 litru horké vody
  • Sůl a pepř

Na zavářku (stracciatella) budeme potřebovat

  • 2 celá vejce
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce nastrouhaného sýra Pecorino
  • Pár snítek plocholisté petržele
  • Sůl

Postup přípravy zeleninové polévky se sýrovou zavářkou

Cibuli si nakrájíme na kostičky, mohou být i větší. Ostatní uvedenou zeleninu, kromě mangoldu na kostky. Fazolové lusky na velikost sousta.

Do rozpáleného olivového oleje v hrnci vhodíme nakrájenou cibuli a 5 minut restujeme. Přidáme ostatní zeleninu, kromě dýně a mangoldu. Restujeme dalších 5 minut.

restování zeleninyrestování zeleniny
Zdroj:  Marcela Hackerová

Osmaženou zeleninu zalijeme horkou vodou. Přidáme oprané kroupy nebo předvařené fazole a necháme vařit 35-40 minut.

Kostky dýně zalijeme 2 dl vody a dáme samostatně vařit. Dýně od bodu varu je vařená za pár minut. Po vpichu by měla být hodně měkká. Odstavíme a tyčovým mixérem ji rozmixujeme.

Nyní je vhodný čas připravit si zavářku. Obě vajíčka rozklepneme do misky a tyčovým mixérem je rozšleháme.

Lehce osolíme a přidáme 2 vrchovaté lžíce nastrouhaného sýru Pecorino a jemně nasekanou petrželku. Vše promícháme.

Rozšlehané vajíčko s nastrouhaným sýrem PecorinoRozšlehané vajíčko s nastrouhaným sýrem Pecorino
Zdroj:  Marcela Hackerová

Mezi tím se nám uvařila zeleninová polévka. Zkontrolujeme, zda jsou kroupy, případně fazole uvařené. Pokud ano, přidáme rozmixovanou dýni, mangold natrhaný na kousky a zavářku.

Polévku důkladně promícháme, vypneme zdroj tepla. Přidáme pepř, stačí 5x otočit mlýnkem a ochutnáme, zda je dost slaná.

Na talíři vypadá velmi lákavě. Zkuste si ji uvařit a ochutnejte.

Suroviny na polévku
Suroviny na polévku
Rozšlehané vajíčko s nastrouhaným sýrem Pecorino
Rozšlehané vajíčko s nastrouhaným sýrem Pecorino
Rozmixovaná uvařená dýně
Rozmixovaná uvařená dýně

restování zeleniny
restování zeleniny
Hotová polévka
Hotová polévka
Detail polévky
Detail polévky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.95 hvězdiček / Hodnoceno: 37x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.


Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti.

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka

Krémovou houbovou polévku jsem začala vařit v době, kdy jsem nesměla jíst houby pro jejich obtížnou stravitelnost. Houby mám ale velmi ráda, tak jsem učinila pokus tento zákaz přelstít. Vyšlo to. Tělo se nebránilo a já jsem si moc pochutnala.