Zeleninová polévka se sýrovou zavářkou (stracciatellou)

1. říjen 2015

Je to sytá zeleninová polévka, obohacená o chuť italského sýra. Pro její barevnost, vůni a chuť jí určitě neodoláte.

Zeleninová polévka se sýrovou zavářkou (stracciatellou)Zeleninová polévka se sýrovou zavářkou (stracciatellou)

Polévky tvořily základní stavební kámen mého celoživotního jídelníčku. Vařím jich stovky a každá je jiná.

Při jejich vaření si vždy vzpomenu na svoji babičku a některou z jejích polévek. I z mála možností vždy vykouzlila vynikající polévku.

Babička sýrovou zavářku nepoužívala, natož s italským sýrem, ale sýr nahrazovala moukou a takové zavářce říkala „kapání“.

Víte, že ..........

slovo stracciatella je patrně odvozeno od slova stracciare – trhat, nebo také znamená malé zrnko.

Italské slovo stracciatella se v Itálii používá pouze ve třech souvislostech:

  • Zavářka do polévky (ve střední Itálii) – je to rozšlehané vejce smíchané se strouhaným sýrem
  • Zmrzlina s čokoládovými vločkami
  • Sýr Mozzarella-malé bochníčky sýra se odtrhávají z velkého bochníku

Na přípravu zeleninové polévky se sýrovou zavářkou budeme potřebovat

  • 2 středně velké mrkve
  • 10 ks zelených fazolových lusků
  • 150 g oloupané dýně
  • 2 středně velké cibule
  • 2 polévkové lžíce (vrchovaté) krup nebo předvařených fazolí
  • 1 větší, oloupanou bramboru
  • 1 cm papričky chilli- nakrájené na malé kostičky
  • Hrst mangoldových listů
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1,5 litru horké vody
  • Sůl a pepř

Na zavářku (stracciatella) budeme potřebovat

  • 2 celá vejce
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce nastrouhaného sýra Pecorino
  • Pár snítek plocholisté petržele
  • Sůl

Postup přípravy zeleninové polévky se sýrovou zavářkou

Cibuli si nakrájíme na kostičky, mohou být i větší. Ostatní uvedenou zeleninu, kromě mangoldu na kostky. Fazolové lusky na velikost sousta.

Do rozpáleného olivového oleje v hrnci vhodíme nakrájenou cibuli a 5 minut restujeme. Přidáme ostatní zeleninu, kromě dýně a mangoldu. Restujeme dalších 5 minut.

restování zeleninyrestování zeleniny
Zdroj:  Marcela Hackerová

Osmaženou zeleninu zalijeme horkou vodou. Přidáme oprané kroupy nebo předvařené fazole a necháme vařit 35-40 minut.

Kostky dýně zalijeme 2 dl vody a dáme samostatně vařit. Dýně od bodu varu je vařená za pár minut. Po vpichu by měla být hodně měkká. Odstavíme a tyčovým mixérem ji rozmixujeme.

Nyní je vhodný čas připravit si zavářku. Obě vajíčka rozklepneme do misky a tyčovým mixérem je rozšleháme.

Lehce osolíme a přidáme 2 vrchovaté lžíce nastrouhaného sýru Pecorino a jemně nasekanou petrželku. Vše promícháme.

Rozšlehané vajíčko s nastrouhaným sýrem PecorinoRozšlehané vajíčko s nastrouhaným sýrem Pecorino
Zdroj:  Marcela Hackerová

Mezi tím se nám uvařila zeleninová polévka. Zkontrolujeme, zda jsou kroupy, případně fazole uvařené. Pokud ano, přidáme rozmixovanou dýni, mangold natrhaný na kousky a zavářku.

Polévku důkladně promícháme, vypneme zdroj tepla. Přidáme pepř, stačí 5x otočit mlýnkem a ochutnáme, zda je dost slaná.

Na talíři vypadá velmi lákavě. Zkuste si ji uvařit a ochutnejte.

Suroviny na polévku
Suroviny na polévku
Rozšlehané vajíčko s nastrouhaným sýrem Pecorino
Rozšlehané vajíčko s nastrouhaným sýrem Pecorino
Rozmixovaná uvařená dýně
Rozmixovaná uvařená dýně

restování zeleniny
restování zeleniny
Hotová polévka
Hotová polévka
Detail polévky
Detail polévky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.95 hvězdiček / Hodnoceno: 38x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Babiččina houbová polévka

Babiččina houbová polévka

Babiččina houbová polévka je chuťově výborná a rychle připravená. Když bylo hospodářství, na velké vaření nezbývalo příliš času. Jídávali jsme ji k obědu s opečánkami – bramborami pečenými ve slupce v troubě. Byla to dobrota. Dnes zažívá u mě v kuchyni renesanci. Houbová polévka je chutná vzpomínka …


Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.

Hustá pórková polévka s uzeninou

Hustá pórková polévka s uzeninou

Pórková polévka byla první, kterou maminka převzala do svého jídelníčku z mojí kuchyně. S tatínkem si ji tak oblíbili, že maminka k ní vždy napekla mísu topinek a oběd byl hotový. V zimních měsících roku vařím pórkovou polévku často. Zahřeje, má veselou barvu a je neskutečně chutná.