Zeleninová polévka se sýrovou zavářkou (stracciatellou)

Zeleninová polévka se sýrovou zavářkou (stracciatellou)
1.10.2015  |  Stáhnout jako PDF

Je to sytá zeleninová polévka, obohacená o chuť italského sýra. Pro její barevnost, vůni a chuť jí určitě neodoláte.

Polévky tvořily základní stavební kámen mého celoživotního jídelníčku. Vařím jich stovky a každá je jiná.

Při jejich vaření si vždy vzpomenu na svoji babičku a některou z jejích polévek. I z mála možností vždy vykouzlila vynikající polévku.

Babička sýrovou zavářku nepoužívala, natož s italským sýrem, ale sýr nahrazovala moukou a takové zavářce říkala „kapání“.

Víte, že ..........

slovo stracciatella je patrně odvozeno od slova stracciare – trhat, nebo také znamená malé zrnko.

Italské slovo stracciatella se v Itálii používá pouze ve třech souvislostech:

  • Zavářka do polévky (ve střední Itálii) – je to rozšlehané vejce smíchané se strouhaným sýrem
  • Zmrzlina s čokoládovými vločkami
  • Sýr Mozzarella-malé bochníčky sýra se odtrhávají z velkého bochníku

Na přípravu zeleninové polévky se sýrovou zavářkou budeme potřebovat

  • 2 středně velké mrkve
  • 10 ks zelených fazolových lusků
  • 150 g oloupané dýně
  • 2 středně velké cibule
  • 2 polévkové lžíce (vrchovaté) krup nebo předvařených fazolí
  • 1 větší, oloupanou bramboru
  • 1 cm papričky chilli- nakrájené na malé kostičky
  • Hrst mangoldových listů
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1,5 litru horké vody
  • Sůl a pepř

Na zavářku (stracciatella) budeme potřebovat

  • 2 celá vejce
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce nastrouhaného sýra Pecorino
  • Pár snítek plocholisté petržele
  • Sůl

Postup přípravy zeleninové polévky se sýrovou zavářkou

Cibuli si nakrájíme na kostičky, mohou být i větší. Ostatní uvedenou zeleninu, kromě mangoldu na kostky. Fazolové lusky na velikost sousta.

Do rozpáleného olivového oleje v hrnci vhodíme nakrájenou cibuli a 5 minut restujeme. Přidáme ostatní zeleninu, kromě dýně a mangoldu. Restujeme dalších 5 minut.

restování zeleninyrestování zeleniny
Zdroj:  Marcela Hackerová

Osmaženou zeleninu zalijeme horkou vodou. Přidáme oprané kroupy nebo předvařené fazole a necháme vařit 35-40 minut.

Kostky dýně zalijeme 2 dl vody a dáme samostatně vařit. Dýně od bodu varu je vařená za pár minut. Po vpichu by měla být hodně měkká. Odstavíme a tyčovým mixérem ji rozmixujeme.

Nyní je vhodný čas připravit si zavářku. Obě vajíčka rozklepneme do misky a tyčovým mixérem je rozšleháme.

Lehce osolíme a přidáme 2 vrchovaté lžíce nastrouhaného sýru Pecorino a jemně nasekanou petrželku. Vše promícháme.

Rozšlehané vajíčko s nastrouhaným sýrem PecorinoRozšlehané vajíčko s nastrouhaným sýrem Pecorino
Zdroj:  Marcela Hackerová

Mezi tím se nám uvařila zeleninová polévka. Zkontrolujeme, zda jsou kroupy, případně fazole uvařené. Pokud ano, přidáme rozmixovanou dýni, mangold natrhaný na kousky a zavářku.

Polévku důkladně promícháme, vypneme zdroj tepla. Přidáme pepř, stačí 5x otočit mlýnkem a ochutnáme, zda je dost slaná.

Na talíři vypadá velmi lákavě. Zkuste si ji uvařit a ochutnejte.

  • Nový komentář