Budapešťská pomazánka bez másla

24. leden 2020

Budapešťskou pomazánku jsem léta nejedla. Až po loňských Vánocích jsem na ni dostala neuvěřitelnou chuť. Představa skvěle chutnající bíločervené pomazánky s krajícem čerstvého chleba mě tak nadchla, že jsem si ji musela připravit. Jen máslo jsem vynechala, bylo přece po Vánocích.

Budapešťská pomazánka bez máslaBudapešťská pomazánka bez másla

Příprava Budapešťské pomazánky je rychlá a snadná. Rozhodla jsem se, že do ní nebudu přidávat máslo ani smetanu a nahradím je malým „prckem“ světlého piva. Bude tak méně kalorická a chuťově výraznější. No posuďte sami.

Já jsem se do ní natolik zamilovala, že během měsíce jsem si pomazánku připravila už třikrát.

Na přípravu Budapešťské pomazánky budeme potřebovat

  • 250 g tučného měkkého tvarohu (nejraději kupuji Jaroměřický)
  • 1 kávovou lžičku celého kmínu
  • 60 ml světlého piva
  • 50 g syrové červené papriky nakrájené na velmi jemné kostičky
  • 1 šalotku nakrájenou na malé kostičky
  • 4 špetky soli
  • Na špičku nože kajenského pepře nebo na jemné kostičky chilli papričku (každý dle své chuti)

Postup přípravy Budapešťské pomazánky

Do misky vložíme kostku tvarohu. A protože jsem pomazánku chtěla udělat bez přidání dalších tuků, koupila jsem tučný tvaroh z Jaroměřic.

Do malého kelímku nalijeme odměřené množství světlého piva a přisypeme 1 kávovou lžičku celého kmínu. To, aby trochu změkl. Necháme stát 10-15 minut.

Důležité je nechat připravenou pomazánku nechat alespoň ½ hodiny odležet.

Ke tvarohu přisypeme drobné kostičky syrové červené papriky a cibulky šalotky. Tvaroh osolíme, přidáme trochu kajenského pepře a vše zalijeme odměřeným pivem s celým kmínem.

Postup přípravy Budapešťské pomazánkyPostup přípravy Budapešťské pomazánky
Zdroj:Marcela Hackerová

Vidličkou vše promícháme a spojíme v chutnou pomazánku.

Promíchanou pomazánku hned neochutnáváme, protože by nám přišla po pivu lehce nahořklá. Ale po půl hodině ji znovu promícháme a až nyní ochutnáme.

Nahořklost zmizí a my se můžeme rozhodnout, zda přidáme ještě trochu soli a kajenského pepře či nikoli. Já jsem už nepřidávala.

Hotová pomazánkaHotová pomazánka
Zdroj:Marcela Hackerová

Po sladkých, smažených a tučných Vánocích má tahle pomazánka neskutečnou chuť.

Jedli jsme ji namazanou na chleba k večeři a se zbytkem jsme pokračovali k snídani.

Je výborná. Vyzkoušejte a napište mi, jak vám chutnala.

Tvaroh s kostičkami cibule a papriky
Tvaroh s kostičkami cibule a papriky
Celý kmín namočený v pivu
Celý kmín namočený v pivu
Přidání piva s kmínem
Přidání piva s kmínem

Míchání pomazánky
Míchání pomazánky
Hotová pomazánka
Hotová pomazánka
Budapešťská pomazánka bez másla
Budapešťská pomazánka bez másla

Budapešťská pomazánka bez másla...
Budapešťská pomazánka bez másla...
Budapešťská pomazánka bez másla.
Budapešťská pomazánka bez másla.
Budapešťská pomazánka bez másla..
Budapešťská pomazánka bez másla..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 14x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Pomazánka z brynzy – pomazánka Liptauer

Pomazánka z brynzy – pomazánka Liptauer

Jestli jste ještě nikdy neochutnali brynzu, je to velká škoda. Je výborná. V pomazánce Liptauer se snoubí její skvělá chuť s bylinkami, kyselou okurkou, kořením i nasekanou chilli papričkou. Překvapte rodinu nebo hosty pomazánkou Liptauer. Je hotová doslova za pár minut.

Šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage

Šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage

Šunková pomazánka je výborná k snídani i k večeři. Děti si ji zamilují jako lehkou svačinku do školy. Chutná skvěle s rohlíkem i opečeným chlebem.


Dietní (dieta č. 4) šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage light

Dietní (dieta č. 4) šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage light

Šunková pomazánka v dietní variantě splňuje přísné parametry diety č. 4 s omezením tuku. A tak v době, kdy nesmíte jíst žádné tuky ani koření, jsem si šunkovou pomazánku připravovala docela často. Dietní šunková pomazánka je v době přísné diety výborná. K snídani i k večeři.

Pomazánka z vařeného vepřového kolena, slaniny a křenu

Pomazánka z vařeného vepřového kolena, slaniny a křenu

Pomazánka z vařeného kolena je velmi lákavé pohoštění. Je výborná i k snídani nebo jako studená večeře s čerstvým salátem. Vyzkoušejte a uvidíte, že se k receptu budete rádi vracet.