Pomazánka z brynzy – pomazánka Liptauer

3. březen 2017

Jestli jste ještě nikdy neochutnali brynzu, je to velká škoda. Je výborná. V pomazánce Liptauer se snoubí její skvělá chuť s bylinkami, kyselou okurkou, kořením i nasekanou chilli papričkou. Překvapte rodinu nebo hosty pomazánkou Liptauer. Je hotová doslova za pár minut.

Pomazánka z brynzy – pomazánka LiptauerPomazánka z brynzy – pomazánka Liptauer

Když jsem zapátrala po historii pomazánky Liptauer, zjistila jsem, že spatřila světlo světa na Slovensku, v okolí Liptova.

V době rakouska-uherska se jednotlivé kuchyně „mocnářství“ prolínaly a tak sláva pomazánky z Liptova putovala do Rakouska, Německa i do severní Itálie.

Jen základní surovina pomazánky se v každém státě používá jiná.

Na Slovensku dávají přednost brynze, v německy mluvících zemích tvarohu a na severu Itálie, v okolí Terstu, ricottě.

Na přípravu cca 400 g pomazánky budeme potřebovat

  • 200 g brynzy
  • 35 g másla pokojové teploty
  • 70 g zakysané smetany nebo jogurtu
  • 1 polévkovou lžíci jemně nastrouhaného parmezánu
  • 1 čajovou lžičku kaparů překrojených
  • 1 střední kyselou okurku, nakrájenou na malé kostičky
  • 1 menší cibuli, nakrájenou na kostičky
  • 1 fialovou cibuli na ozdobení, nakrájenou na kolečka
  • 2 filety ančoviček, nasekaných na jemno
  • ½ čajové lžičky mleté sladké papriky
  • Špetku mletého kmínu
  • Chilli papričku dle chuti, nasekanou na jemno
  • Sůl
  • Pepř
  • Petrželku

Postup přípravy pomazánky Liptauer

Do misky rozdrobíme brynzu a promícháme ji s máslem a zakysanou smetanou nebo jogurtem. Do směsi postupně zapracujeme, nejlépe ručním elektrickým šlehačem, všechny zbylé ingredience.

Chilli papričku zbavíme semínek a nasekáme na jemno. Je tam opravdu dobrá.

Pomazánku ochutnejte a chuť dolaďte solí a čerstvě namletým pepřem.

Podávejte s čerstvým chlebem s tmavými kůrkami, ozdobte nasekanou petrželkou a kolečky fialové cibule.

Pomazánka Liptauer je nejlepší druhý den, kdy se v ní propojí všechny chutě.

Když neseženete brynzu, může ji nahradit tvarohem nebo ricottou.

Suroviny na pomazánku
Suroviny na pomazánku
Míchání pomazánky ručně
Míchání pomazánky ručně
Míchání pomazánky elektrickým šlehačem
Míchání pomazánky elektrickým šlehačem

Pomazánka Liptauer
Pomazánka Liptauer
Pomazánka Liptauer.
Pomazánka Liptauer.
Pomazánka Liptauer..
Pomazánka Liptauer..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 15x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage

Šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage

Šunková pomazánka je výborná k snídani i k večeři. Děti si ji zamilují jako lehkou svačinku do školy. Chutná skvěle s rohlíkem i opečeným chlebem.

Tvarohová pomazánka s jarními bylinkami a křenem

Tvarohová pomazánka s jarními bylinkami a křenem

Také se teď na začátku jara cítíte trochu unaveni. Rozhodla jsem se lehce změnit jídelníček a konzumovat více syrové zeleniny. Tvarohová pomazánka s bylinkami a křenem je plná vitamínů, je lehká jako pírko a hotová skutečně za pár minut.


Pomazánka z vařeného vepřového kolena, slaniny a křenu

Pomazánka z vařeného vepřového kolena, slaniny a křenu

Pomazánka z vařeného kolena je velmi lákavé pohoštění. Je výborná i k snídani nebo jako studená večeře s čerstvým salátem. Vyzkoušejte a uvidíte, že se k receptu budete rádi vracet.

Pomazánka ze sleďů, naložených na sladko-kyselo

Pomazánka ze sleďů, naložených na sladko-kyselo

Maso ze sleďů, naložených na sladko-kyselo má výtečnou chuť. Mám vyzkoušeno, že pomazánka ze sleďů nabrousí umdlévajícím hostům chuť ke konzumaci na každém večírku. Připravte s pomazánkou malé opečené tousty nebo jednohubky a sami uvidíte, jak rychle budou mizet.