Recept na dršťkovou polévku z vepřového žaludku

25. březen 2015

Vzpomínám si, že když jsem byla dítě a u nás se uvařila k obědu dršťková polévka, nikdy jsem neobědvala. Naštěstí se chutě časem mění. Dnes, když se zeptám, zda mám uvařit dršťkovou polévku, všichni nadšeně souhlasí.Dršťková polévka patří k mým oblíbeným.

Recept na dršťkovou polévku z vepřového žaludkuRecept na dršťkovou polévku z vepřového žaludku

Babička mi kdysi vyprávěla, že z poraženého prasátka se zužitkovalo úplně všechno a patřil do toho i žaludek, který se většinou používal jako obal k výrobě domácí tlačenky.

Já mám pro něj lepší využití, vařím z něj báječnou polévku na způsob drštkové.

K přípravě polévky používám vepřový žaludek připravený den po zabijačce takto:

Pan řezník žaludek vypral ve studené vodě.

Rozdělila jsem ho na dvě poloviny, ještě jednou vyprala v teplé vodě a dala jsem ho vařit do nesolené vody.

Od bodu varu jsem vařila 30 minut.

Pak jsem vodu vylila, hrnec umyla a připravila jsem si vodu novou.

Do nové osolené vroucí vody jsem obě části ponořila a vařila jsem je 1 hodinu.

Pak jsem uvařený žaludek vyndala z hrnce na prkénko, nechala vychladnout a nakrájela na úhledné kousky (např. 1 x 1 cm).

Musím říci, že uvařený žaludek voněl krásně, stejně jako uvařené vepřové maso.

Nakrájené kousky žaludku jsem rozdělila na tři stejně velké hromádky, dala do sáčků, popsala a uložila do mrazáku.

 

Uvařený a nakrájený vepřový žaludekUvařený a nakrájený vepřový žaludek
Zdroj:Marcela Hackerová

Nemáte-li k dispozici vepřový žaludek, zeptejte se u svého řezníka. Viděla jsem, že předvařený a nakrájený vepřový žaludek prodávají prodejny MAKRO.

Ale s úspěchem můžete použít i dršťky hovězí. U hovězích při vaření vyměňuji vodu vícekrát.

Na polévku budeme potřebovat

  • balíček uvařeného a nakrájeného žaludku (1/3 celého žaludku)
  • 4 plátky slaniny
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/3 celeru
  • 2 mrkve
  • 1 rovná polévková lžíce ovesných vloček
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 čajová lžička uzené papriky
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • 1 cm syrové chilli papričky nebo na špičku nože pálivé mleté papriky
  • 2 vrchovaté čajové lžičky majoránky
  • 1 bobkový list
  • 1,75 l vroucí vody

Nakrájíme slaninu, cibuli a chilli na kostičky, přidáme i kůži ze slaniny (tu před podáváním z hrnce odstraníme), kmín a vše za občasného míchání smažíme.

Asi po 5 minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a stejně tak nastrouhaný celer. Zamícháme a přidáme hrubozrnnou sůl, ovesné vločky a bobkový list. Mrkev krásně obarví výpek a osmažením její barva zesvětlá.

Do usmažené zeleniny přidáme obě papriky, několikrát zamícháme, a pak zalijeme vroucí vodou.

Polévku necháme povařit cca 10 minut, pak přidáme uvařený a nakrájený žaludek. Vaříme dalších 15 minut.

Promícháme, přidáme majoránku, mletý černý pepř, případně dosolíme.

Podáváme s kousky natrhaných čerstvých lístků dobromysli (oregana) nebo majoránky.

Chutná báječně.

Uvařený a nakrájený vepřový žaludek
Uvařený a nakrájený vepřový žaludek
Suroviny na polévku
Suroviny na polévku
Smažení cibule, slaniny a chilli papričky
Smažení cibule, slaniny a chilli papričky

Přidáme nastrouhanou mrkev a celer
Přidáme nastrouhanou mrkev a celer
Usmaženou zeleninu zalijeme vroucí vodou
Usmaženou zeleninu zalijeme vroucí vodou
Hotová polévka 1
Hotová polévka 1

Hotová polévka 2
Hotová polévka 2
Detail polévky
Detail polévky
Dršťková polévka, které neodoláte
Dršťková polévka, které neodoláte


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.95 hvězdiček / Hodnoceno: 37x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na krémovou dýňovo-pórkovou polévku

Recept na krémovou dýňovo-pórkovou polévku

Když si vypěstujete dýni nebo ji od někoho dostanete, většinou si nevíte rady, jak s ní naložit. Využití dýně v kuchyni je ale tak široké. Dnes jsem vařila z dýně například tuto skvělou a hlavně vydatnou polévku.

Recept na kachní kaldoun – polévku z kachních drobů

Recept na kachní kaldoun – polévku z kachních drobů

Kaldoun je hustá zadělávaná polévka z kachních drobů, skeletů, krků a ořezů. Je to taková sváteční polévka. Pohlédneme-li ale na délku lidského života, je vlastně svátkem každý den. Pak si tuto mimořádně chutnající polévku můžeme uvařit kdykoli na ni dostaneme chuť.


Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Bez rybí polévky by nebyly vánoce vánocemi. Oželela bych bramborový salát, možná i stromeček, ale rybí polévku nikdy. Je to velmi lahodná polévka, kterou vařím jen jednou do roka. Dávám si záležet, aby všem strávníkům chutnala. Je to přece ozdoba vánočního stolu.

Pomazánka z vařeného vepřového kolena, slaniny a křenu

Pomazánka z vařeného vepřového kolena, slaniny a křenu

Pomazánka z vařeného kolena je velmi lákavé pohoštění. Je výborná i k snídani nebo jako studená večeře s čerstvým salátem. Vyzkoušejte a uvidíte, že se k receptu budete rádi vracet.