
S vdolky mám spojenou asi tu nejstarší vzpomínku na dětství. Sedíme s babičkou, ona mi krájí vdolky na kostičky. Chutnaly mi k snídani, k obědu i k večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá. Na sucho opečená kůrka chutná skvěle i druhý den.
Na přípravu 10 kusů na sucho pečených vdolků budeme potřebovat
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- 250 g bílého jogurtu pokojové teploty
- 2 polévkové lžíce rostlinného nebo olivového oleje
- 10 g čerstvých kvasnic + 2 špetky krupicového cukru
- 5 g soli
Dále si připravíme
- Pánev na pečení (nejlepší je litinová)
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje na vymaštění pánve
- 1 ubrousek nebo 1 díl papírové kuchyňské utěrky
- 1 arch papíru na pečení
Postup přípravy na sucho pečených vdolků podle mojí babičky
Těsto si můžeme připravit ručně nebo v robotu. Já jsem zadělávala v robotu.
Do čtvrtlitrového hrnečku nadrobíme kvasnice, zasypeme je 2 špetkami krupicového cukru. Přidáme k nim 2 polévkové lžíce jogurtu z připraveného množství. Lžičkou je důkladně promícháme s jogurtem, aby se kvasnice rozpustily.
Do mísy robotu dáme zbylý jogurt, přilijeme 2 polévkové lžíce oleje a kvasnice rozpuštěné v jogurtu.
Robot s lopatkovým nástavcem zapneme na střední výkon a suroviny v míse necháme dokonale promíchat.
Suroviny musíme důkladně vymíchat.
Robot nevypínáme, jen mírně snížíme výkon a po lžících přidáváme mouku, kterou jsme promíchali se solí. Vymícháme kompaktní měkké těsto. Robot vypneme.
Těsto lehce poprášíme moukou, přendáme ho na pomoučený vál a krátce ho prohněteme.
Z těsta vytvoříme váleček a rozdělíme ho na přibližně 10 stejně velkých kusů. Na rozdělení jsem použila nůž.
Na plech na pečení nebo jen na desku kuchyňské linky položíme pečící papír, který lehce posypeme moukou.
Z každého kusu těsta vytvoříme placku půl až jeden centimetr vysokou o průměru 8-9 cm. Dlaně si vždy pomoučíme. Placky klademe na připravený pečící papír a necháme je 1 hodinu kynout.
Nechte placky vykynout, budou nadýchanější.
Pokud nemám čas, jde to i bez hodinového kynutí. Když je ale necháte kynout, jsou nadýchanější.
Vdolky připravené na pečení
Zdroj: Marcela Hackerová
Pánev na sucho rozpálíme stejným způsobem, jako na lívance. Do talířku nalijeme 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje.
Zmuchláme papírový ubrousek nebo papírovou utěrku do kuličky. Tu zlehka namočíme do oleje a potřeme s ní dno rozpálené pánve.
Na dno pánve položíme 3- 4 připravené placky-vdolky a pečeme je z každé strany přibližně 3 minuty. Když se začnou péct, sami poznáte podle vůně stupeň jejich opečení. A také krásně nabudou.
Před dalším pečením opět potřeme dno pánve ubrouskem, namočeným v oleji a celý proces opakujeme znovu.
Jogurtové vdolky jsou perfektní přílohou.
Jogurtové vdolky můžeme podávat k rozmačkaným jahodám, můžeme je mazat jakoukoli pomazánkou, rozkrojené je můžeme plnit zeleninou, pečeným masem. Výborné jsou k husté polévce, ke smaženým houbám, k čočce.
Já jsem je také podávala k čerstvě vyuzenému pstruhovi z domácí udírny.
Když si je připravíte doma, rozhodně neuděláte chybu. Jsou totiž výborné.
-
Nový komentář
-
Jaroslav vidlák 29.11.2021 20:48 Odpovědět
-
Marcela . 30.11.2021 10:26 Odpovědět
-
-
Věra Pospíšilová 24.2.2021 7:54 Odpovědět
-
Marcela . 24.2.2021 14:53 Odpovědět
-