Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

16. červen 2017

S vdolky mám spojenou asi tu nejstarší vzpomínku na dětství. Sedíme s babičkou, ona mi krájí vdolky na kostičky. Chutnaly mi k snídani, k obědu i k večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá. Na sucho opečená kůrka chutná skvěle i druhý den.

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtemNa sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

Na přípravu 10 kusů na sucho pečených vdolků budeme potřebovat

  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • 250 g bílého jogurtu pokojové teploty
  • 2 polévkové lžíce rostlinného nebo olivového oleje
  • 10 g čerstvých kvasnic + 2 špetky krupicového cukru
  • 5 g soli

Dále si připravíme

  • Pánev na pečení (nejlepší je litinová)
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje na vymaštění pánve
  • 1 ubrousek nebo 1 díl papírové kuchyňské utěrky
  • 1 arch papíru na pečení

Postup přípravy na sucho pečených vdolků podle mojí babičky

Těsto si můžeme připravit ručně nebo v robotu. Já jsem zadělávala v robotu.

Do čtvrtlitrového hrnečku nadrobíme kvasnice, zasypeme je 2 špetkami krupicového cukru. Přidáme k nim 2 polévkové lžíce jogurtu z připraveného množství. Lžičkou je důkladně promícháme s jogurtem, aby se kvasnice rozpustily.

Do mísy robotu dáme zbylý jogurt, přilijeme 2 polévkové lžíce oleje a kvasnice rozpuštěné v jogurtu.

Robot s lopatkovým nástavcem zapneme na střední výkon a suroviny v míse necháme dokonale promíchat.

Suroviny musíme důkladně vymíchat.

Robot nevypínáme, jen mírně snížíme výkon a po lžících přidáváme mouku, kterou jsme promíchali se solí. Vymícháme kompaktní měkké těsto. Robot vypneme.

Těsto lehce poprášíme moukou, přendáme ho na pomoučený vál a krátce ho prohněteme.

Z těsta vytvoříme váleček a rozdělíme ho na přibližně 10 stejně velkých kusů. Na rozdělení jsem použila nůž.

Na plech na pečení nebo jen na desku kuchyňské linky položíme pečící papír, který lehce posypeme moukou.

Z každého kusu těsta vytvoříme placku půl až jeden centimetr vysokou o průměru 8-9 cm. Dlaně si vždy pomoučíme. Placky klademe na připravený pečící papír a necháme je 1 hodinu kynout.

Nechte placky vykynout, budou nadýchanější.

Pokud nemám čas, jde to i bez hodinového kynutí. Když je ale necháte kynout, jsou nadýchanější.

Vdolky připravené na pečeníVdolky připravené na pečení
Zdroj: Marcela Hackerová

Pánev na sucho rozpálíme stejným způsobem, jako na lívance. Do talířku nalijeme 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje.

Zmuchláme papírový ubrousek nebo papírovou utěrku do kuličky. Tu zlehka namočíme do oleje a potřeme s ní dno rozpálené pánve.

Na dno pánve položíme 3- 4 připravené placky-vdolky a pečeme je z každé strany přibližně 3 minuty. Když se začnou péct, sami poznáte podle vůně stupeň jejich opečení. A také krásně nabudou.

Před dalším pečením opět potřeme dno pánve ubrouskem, namočeným v oleji a celý proces opakujeme znovu.

Jogurtové vdolky jsou perfektní přílohou.

Jogurtové vdolky můžeme podávat k rozmačkaným jahodám, můžeme je mazat jakoukoli pomazánkou, rozkrojené je můžeme plnit zeleninou, pečeným masem. Výborné jsou k husté polévce, ke smaženým houbám, k čočce.

Já jsem je také podávala k čerstvě vyuzenému pstruhovi z domácí udírny.

Když si je připravíte doma, rozhodně neuděláte chybu. Jsou totiž výborné.

Dělení těsta
Dělení těsta
Placka – vdolek
Placka – vdolek
Vdolky připravené na pečení
Vdolky připravené na pečení

Pečení vdolků
Pečení vdolků
Upečené vdolky
Upečené vdolky
Vdolky na řezu
Vdolky na řezu

Upečené vdolky.
Upečené vdolky.
Vdolky-příloha k čerstvě vyuzenému pstruhovi
Vdolky-příloha k čerstvě vyuzenému pstruhovi
Vdolky-příloha k čerstvě vyuzenému pstruhovi.
Vdolky-příloha k čerstvě vyuzenému pstruhovi.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.98 hvězdiček / Hodnoceno: 43x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Když byla sezona kysaného zelí, pekly se u nás zelníky. Babička jich upekla vždy dva plechy. Přikusovali jsme je k husté zeleninové nebo bramborové polévce. Zelníky jsou velmi chutné a snadné na přípravu.


Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Zabijačkový guláš je velká pochoutka. Zpravidla ho děláváme týden po zabijačce. Můžete si jej ale uvařit i bez zabijačky doma, suroviny i příprava jsou pro každého dostupné.

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Ze všech koláčů na světě mám nejraději ten švestkový, s krásně křupavou drobenkou podle receptu mojí maminky. Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy už budu moci utrhnout první švestky, abych si upekla zázrak, zvaný švestkový koláč.