Recept na špekové knedlíky

22. duben 2015

V české kuchyni je mnoho variant knedlíků. Špekové knedlíky mezi nimi nesmějí chybět. Jsou báječný partner kysaného zelí, špenátu, pečených mas, gulášů. Někde je tradice dát jeden špekový knedlík do polévky. Špekové knedlíky s vajíčky jsou pochoutka. Špekové knedlíky budou v tomto receptu hrát hlavní roli.

Recept na špekové knedlíkyRecept na špekové knedlíky

Na přípravu 14 kusů špekových knedlíků budeme potřebovat tyto suroviny

  • 7 starších rohlíků, nejlépe 1-2 dny starých
  • 100 g anglické slaniny (nebo uzeného)
  • 50 g špeku
  • 3 vejce
  • 60 g hrubé mouky
  • 2 dl mléka
  • 1 větší cibuli
  • 1 lžíci sádla
  • na dochucení mletý pepř, sůl
  • lze přidat nasekanou zelenou petrželovou nať nebo pažitku

 

Postup přípravy špekových knedlíků

Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme je na plechu oschnout.

Plech s rozloženými kostičkami rohlíků vložím do trouby, kterou zapnu na 50 °C a za půl hodiny je hotovo. Nebo si je nakrájím den předem a do rána kostičky krásně oschnou.

Do kastrůlku dáme lžíci sádla, špek nakrájený na kostičky a nakrájenou cibuli na jemno.Vše smažíme, za občasného zamíchání, minimálně 15-20 minut.

Oschlé kostičky rohlíků přendáme do mísy a pokropíme je polovinou připraveného mléka.

V samostatné misce smícháme druhou polovinu mléka s vejci a za stálého promíchávání přidáváme mouku. Těsto osolíme a opepříme a přidáme k připraveným rohlíkům.

Anglickou slaninu nebo uzené maso nakrájíme na drobné kostičky a přidáme je společně s usmaženou cibulí do mísy.

Na závěr do těsta přidáme nasekanou petrželovou nať a vypracujeme těsto. Nejlépe to jde rukou.

RADA

Těsto necháme asi 20 minut odpočívat.

Z těsta vytvarujeme kulaté knedlíky (cca o průměru 4 - 5 cm) a rozložíme si je na tác nebo velký talíř. Vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je cca 15 minut, když vyplavou, jsou vařené. Knedlíky po vyjmutí propíchneme vidličkou.

Já je vařím v páře přesně 20 minut a mám s tím dobré zkušenosti.

Do velkého kastrolu naliju ½ litru vody, na dno položím napařovaček a nechám vodu přivést k varu. Na napařovací plochu se vejde přesně 7 knedlíků.

Kastrol přikryju poklicí a bez jakékoli kontroly je za 20 minut vyndavám a samozřejmě také propíchnu vidličkou, aby z nich odešla pára a nesrazily se.

segedínskému guláši nebo tynstovanému (dušenému) zelí jsou naprosto dokonalé.

Věřte, nevěřte, ale tyhle špekové knedlíky jsou tak lahodné, že je můžete jíst i samotné.

Pokud budete mít chuť, a chcete některý pokrm vylepšit, vyzkoušejte recept na pikantní špekové knedlíky vařené v páře, které servíruji například ke klasické houbové omáčce.

 

 Syrové těsto na špekové knedlíky
Syrové těsto na špekové knedlíky
 Hotové knedlíky
Hotové knedlíky
 Detail překrojeného knedlíku
Detail překrojeného knedlíku


 


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.78 hvězdiček / Hodnoceno: 68x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Zuzana

sobota, 28. září 2019
21:09

Knedlíky jsou výborné! Akorát 60g mouky je dost málo, těsto se hodně lepí. Toť má zkušenost. Udělala jsem je k segedínu a paráda 😊


posted by: Zuzana [Odpovědět]

marcela

pondělí, 30. září 2019
10:43

marcela

to Zuzana: Dobrý den, Zuzanko.
Dle mé zkušenosti, je těstě mouky akorát. U knedlíků je to tak, že čím více přidáte mouky do těsta, tím budou knedlíky tužší a hutnější.
Když mám (dle popsaného postupu) všechny suroviny v míse na zadělávání, promíchám je nejprve měchačkou a následně "zlehka rukou". Pak je nechám chvíli stát a teprve pak je jdu tvarovat. Připravím si ještě misku s vodou, do které si namočím špičky prstů a lehce dlaně. Pak tvaruji knedlíky v navlhčených dlaních. Asi jako když připravujeme karbanátky nebo kuličky z masa. Vařím je v páře.
Nejdůležitější je, že Vám chutnaly. U nás doma se těší velké oblibě a k segedínu je dobrá volba.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Verun

pátek, 18. říjen 2019
16:30

Zdravím, chtěla jsem se zeptat kolik knedlíků z toho asi vyjde? Děkuji


posted by: Verun [Odpovědět]

Verun

pátek, 18. říjen 2019
16:31

Zdravím, chtěla jsem se zeptat kolik knedlíků z toho asi vyjde? Děkujito Verun:

Už to vidím 😂🤦


posted by: Verun [Odpovědět] [Skrýt]

marcela

sobota, 19. říjen 2019
12:01

marcela

to Verun: Dobrý den Verun, já jich udělám přibližně 12-14 kusů. Záleží na tom, jak velké knedlíky budete dělat.
Naberu plnou lžíci těsta a navlhčenými dlaněmi vytvořím kouli, asi o průměru 5 cm. Na napařováku je vařím nadvakrát. Jsou moc dobré, zrovna zítra je budu dělat k dušenému hovězímu na pivu. M.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Ivana

sobota, 9. květen 2015
18:20

moc moc pěkné stránky :-)


posted by: Ivana [Odpovědět]

marcela

sobota, 9. květen 2015
19:06

marcela

to Ivana:
Ivanko, díky. Snažím se publikovat takové recepty, které jsou z dostupných a hlavně českých surovin. Díky za komentář a přeji pěkný májový podvečer.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Pikantní špekové knedlíky vařené v páře

Pikantní špekové knedlíky vařené v páře

Říkáte, že špekové knedlíky nejsou nic pro vás. Že jejich příprava je zdlouhavá, že jsou velmi kalorické. To je ale jeden velký mýtus. Zkuste vyzkoušet moje pikantní špekové knedlíky a budete překvapeni, jak výborně chutnají.

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Šumavské knedlíky ze syrových brambor měl rád tatínek, protože je často vařila moje šumavská babička. Maminka měla zase radši knedlíky z vařených brambor. Byl to takový střet regionálních kuchyní. Přiznám se, že mně chutnají oboje. No posuďte sami.


Recept na kynuté knedlíky

Recept na kynuté knedlíky

Uchovávám recept starý možná 100 let. Nejsou to knedlíky, které položíte na talíř, a oni okamžitě nasají omáčku ve svém okolí, vytvoří se z nich houba, a začnou se rozpouštět (brrrr….). Tyhle knedlíky jsou lahodné a se všemi omáčkami tvoří chuťově harmonický pár. Hlávkové či kedlubnové zelí je s nim…

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

První ovocné knedlíky na přelomu jara a léta připravuji s jahodami. Mám na ně vždy obrovskou chuť. Za mého dětství se většinou knedlíky dělaly z kynutého těsta. Ale mně více chutnají z těsta tvarohového, a když je budete vařit s kapkou rumu, citronem a vanilkovým cukrem, ochutnáte úplně jinou dimenz…