Zelné bagety s pečeným kachním masem

30. červen 2016

Když si doma upečete kachnu se zelím a zjistíte, že vám po obědě v pekáčku zbylo trochu zelí a na kachním skeletu sem tam trochu masa, mám pro vás tip. Upečte si zelné bagety. Jsou neskutečně dobré. Než se otočíte, budou pryč. Nejlepší jsou ještě vlažné.

Zelné bagety s pečeným kachním masemZelné bagety s pečeným kachním masem

Nemusí to být jen kachní maso, může to být i vepřové či kuřecí. A úplně nejchutnější je zelí pečené společně s masem, třeba z remosky.

Můžete zkusit i obměnu. Místo zelí a masa přidejte 70 g nasekaných vypeckovaných oliv, a sádlo nahraďte olivovým olejem. Můžete přidat i nasekaná sušená rajčata.

Na 2 bagety, dlouhé 23 cm, budeme potřebovat

  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 10 g kvasnic
  • 100 g pečeného zelí se zbytky masa z kachního skeletu
  • 3 g krupicového cukru
  • 7 g soli
  • 20 g změklého sádla
  • 160 ml vlažné vody (záleží na savosti mouky, v případě potřeby, přidáme další vodu po lžících)
  • 1 arch pečícího papíru
  • 7 kostek ledu
  • Plech na pečení
  • Kastrůlek do trouby

Postup přípravy zelných baget s kachním masem

Mouku prosejeme do mísy na zadělávání těsta. Přidáme sůl a promícháme. Přilijeme kvasnice, které jsme rozdrobili a rozmíchali v polovině připravené vlažné vody s přidáním krupicového cukru.

Jako poslední do mísy přidáme změklé sádlo.

Za stálého promíchávání surovin v míse přiléváme vodu, abychom vypracovali kompaktní a nelepivé těsto.

Bude-li se vám zdát těsto tuhé, přidejte trochu vody.

Chcete-li si šetřit ruce, svěřte tuto práci kuchyňskému robotu.

Nyní si přendáme kouli vypracovaného těsta na pracovní desku nebo vál a do těsta zapracujeme připravené zelí s masem. Těsto hněteme na pomoučené ploše asi 2 minuty hranou zápěstí směrem od sebe.

Hotové těsto vložíme zpět do mísy, pokryjeme ji vlhkou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.

Vykynuté těsto na válu rozdělíme na dvě stejné části a rukama je vyválíme na válečky dlouhé 23-25 cm. Plech si vyložíme pečícím papírem a obě bagety na něj přeneseme. Necháme kynout ještě 20 minut.

Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C. Na dno trouby položíme prázdný kastrůlek.

Po vykynutí bagety nařízneme a potřeme vodou, do které jsme přidali pár kapek oleje.

Bagety lehce poprášíme moukou.

Plech vložíme do prostřed trouby a do prázdného kastrůlku v troubě vhodíme kostky ledu a troubu rychle zavřeme.

Pečeme 35 minut. Stav upečení si můžeme zkontrolovat zapíchnutím špejle do těsta bagety. Je-li po vyjmutí suchá, máme upečeno.

Bagety vyndáme i s pečícím papírem na mřížku a necháme vychladnout.

Podávala jsem je k bramborové polévce s houbami. Řeknu vám, byla to dobrota. Jen jsem litovala, že jsem nepekla z dvojnásobné dávky.

 

Suroviny na zelné bagety
Suroviny na zelné bagety
Hotové těsto na zelné bagety
Hotové těsto na zelné bagety
Zelné bagety před pečením
Zelné bagety před pečením

Upečené zelné bagety
Upečené zelné bagety
Do zlatova upečené zelné bagety
Do zlatova upečené zelné bagety
Rozlomená zelná bageta v detailu
Rozlomená zelná bageta v detailu


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 42x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Zelné placky se škvarky

Zelné placky se škvarky

Zelné placky chutnají dospělým i dětem. Připravte je jako samostatný pokrm s nějakou hustou polévkou. Na dětské párty budou mít velký úspěch a dospělým budou mimořádně chutnat, třeba k vínu.

Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem

Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem

Potěšte rodinu křupavou dobrotou. Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem je tou správnou volbou na podzimní večeři.


Recept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpeky

Recept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpeky

Mrkev, pro její barevnost, na talíři jen tak nepřehlédnete. Když oranžovou barvu spojíte s chutí dušeného vepřového masa a vůní koření, přidáte máslo, tak máte dokonalý pokrm.

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Kapustové karbanátky se za mého dětství u nás dělaly poměrně často. Většinou s masem, které bylo dostupné a někdy také bez masa. Přiznám se, že mi nejvíce chutnaly studené s hořčicí a kyselou okurkou.