Bramborová polévka s houbami

15. leden 2015

Bramborová polévka se za mého dětství vařila často. Když byla sezóna hub, tak i s houbami. Přiznám se, že v této době nepatřila k mým oblíbeným. Zachutnala mně mnohem později a mám ji ráda dodnes.

Bramborová polévka s houbamiBramborová polévka s houbami

Na přípravu budeme potřebovat

  • 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 4 větší brambory
  • 1 mrkev
  • 100g celeru (plátek z bulvy asi 1 cm široký)
  • 1 řapík celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 200g zamražených hub (nebo 2 hrsti hub sušených; v sezóně samozřejmě 200g hub čerstvých)
  • 1,5 litru vody
  • 30g směsi čočky, krup, hrachu a fazolek (2 polévkové lžíce)
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • Kousek chilli papričky (nemusí být)
  • 1 kávová lžička kurkumy nebo kari (pro barvu)
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 2 čajové lžičky majoránky

Na zahuštění - tři varianty

Bezlepková

  • 1 polévkovou lžíci Hrašky rozmícháme se studenou vodou.

Dietní

  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky rozmícháme se studenou vodou.

Klasická

  • do 1 polévkové lžíce rozehřátého vepřového sádla vmícháme 1 polévkovou lžíci hladké mouky a smažíme do růžova.

Na ozdobení budeme potřebovat

  • čerstvé bylinky – celer, pažitku, petržel ……….

Postup přípravy bramborové polévky s houbami

Do hrnce dáme sádlo a pomalu začneme zahřívat. Mezi tím si nakrájíme cibuli a přidáme jí do hrnce společně s kmínem a přelomeným bobkovým listem.

Restujeme, až cibule získá medovou barvu. K usmažené cibuli přihodíme nakrájenou mrkev, oba celery a brambory úhledně nakrájené na kostičky (cca 1 cm). Zeleninu posolíme a smažíme za občasného míchání asi 10 minut.

Nyní přidáme kuličky nového koření, kari nebo kurkumu a kdo má rád pikantní jídla, přidáme chilli.

Vaše volba

Máte-li potíže se žlučníkem, přidejte nyní 2 stružky česneku utřené společně se solí.

Obsah hrnce promícháme, přidáme houby a propláchnuté luštěniny. Zalijeme horkou vodou, znovu promícháme a necháme pomalu vařit 30 minut.

Nyní polévku zahustíme podle Vámi zvolené varianty uvedené výše.

Jen připomínám, než budeme hotovou jíšku vkládat do polévky, přidáme k ní naběračku studené vody a metličkou rozšleháme.

Polévku necháme provařit minimálně 15 minut. Pak přidáme majoránku a pepř.

Ten, kdo má žlučník v pořádku, přidá až nyní 2 stroužky česneku utřené společně se solí.

Polévku ochutnáme a případně dosolíme.

Mám ji ráda bohatě posypanou cibulkovou natí nebo pažitkou a s opečeným chlebem, potřeným sádlem.

A co vy, ochutnali byste. Přílohou mohou být moje skvělé neobyčejné vdolky pečené na pánvi nebo rozpeky. Báječná je bramborová polévka i s domácím cuketovým chlebem nebo s domažlickým bacánem.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 41x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo.


Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

K vytvoření tohoto receptu mě inspirovala poznámka u hesla Bacán v etnologickém časopisu Český lid z roku 1904 „Těsto stejné jako na lívance s přidáním nastrouhaných syrových brambor“. Bacán jsem upekla a bylo to velké dobrodružství. Prosím, čtěte dál….