Bramborová polévka s houbami

15. leden 2015

Bramborová polévka se za mého dětství vařila často. Když byla sezóna hub, tak i s houbami. Přiznám se, že v této době nepatřila k mým oblíbeným. Zachutnala mně mnohem později a mám ji ráda dodnes.

Bramborová polévka s houbamiBramborová polévka s houbami

Na přípravu budeme potřebovat

  • 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 4 větší brambory
  • 1 mrkev
  • 100g celeru (plátek z bulvy asi 1 cm široký)
  • 1 řapík celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 200g zamražených hub (nebo 2 hrsti hub sušených; v sezóně samozřejmě 200g hub čerstvých)
  • 1,5 litru vody
  • 30g směsi čočky, krup, hrachu a fazolek (2 polévkové lžíce)
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • Kousek chilli papričky (nemusí být)
  • 1 kávová lžička kurkumy nebo kari (pro barvu)
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 2 čajové lžičky majoránky

Na zahuštění - tři varianty

Bezlepková

  • 1 polévkovou lžíci Hrašky rozmícháme se studenou vodou.

Dietní

  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky rozmícháme se studenou vodou.

Klasická

  • do 1 polévkové lžíce rozehřátého vepřového sádla vmícháme 1 polévkovou lžíci hladké mouky a smažíme do růžova.

Na ozdobení budeme potřebovat

  • čerstvé bylinky – celer, pažitku, petržel ……….

Postup přípravy bramborové polévky s houbami

Do hrnce dáme sádlo a pomalu začneme zahřívat. Mezi tím si nakrájíme cibuli a přidáme jí do hrnce společně s kmínem a přelomeným bobkovým listem.

Restujeme, až cibule získá medovou barvu. K usmažené cibuli přihodíme nakrájenou mrkev, oba celery a brambory úhledně nakrájené na kostičky (cca 1 cm). Zeleninu posolíme a smažíme za občasného míchání asi 10 minut.

Nyní přidáme kuličky nového koření, kari nebo kurkumu a kdo má rád pikantní jídla, přidáme chilli.

Vaše volba

Máte-li potíže se žlučníkem, přidejte nyní 2 stružky česneku utřené společně se solí.

Obsah hrnce promícháme, přidáme houby a propláchnuté luštěniny. Zalijeme horkou vodou, znovu promícháme a necháme pomalu vařit 30 minut.

Nyní polévku zahustíme podle Vámi zvolené varianty uvedené výše.

Jen připomínám, než budeme hotovou jíšku vkládat do polévky, přidáme k ní naběračku studené vody a metličkou rozšleháme.

Polévku necháme provařit minimálně 15 minut. Pak přidáme majoránku a pepř.

Ten, kdo má žlučník v pořádku, přidá až nyní 2 stroužky česneku utřené společně se solí.

Polévku ochutnáme a případně dosolíme.

Mám ji ráda bohatě posypanou cibulkovou natí nebo pažitkou a s opečeným chlebem, potřeným sádlem.

A co vy, ochutnali byste. Přílohou mohou být moje skvělé neobyčejné vdolky pečené na pánvi nebo rozpeky. Báječná je bramborová polévka i s domácím cuketovým chlebem nebo s domažlickým bacánem.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 41x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Chlebová polévka s houbami

Chlebová polévka s houbami

Mám k chlebu velkou úctu a nikdy by mě nenapadlo chleba vyhodit. Snažím se ho kupovat tolik, aby nezbyl, ale někdy se to stane. Chlebová polévka se sušenými houbami je dobrá volba, jak starší chleba využít. Je až překvapivě chutná a málokdo by hádal, že je připravená jen z chleba.

Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.


Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo.

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.