Kousky ryb po staročesku

6. duben 2015

Až zatoužíte vyzkoušet něco nového, připravte si ryby, rybky, rybičky obalované v ochucené chlebové strouhance.

Kousky ryb po staročeskuKousky ryb po staročesku

Ryby mám velmi ráda. Připravuji si je na všechny možné způsoby. Sice nemáme moře, ale stačí ve svém okolí najít rybárnu, kde prodávají živé, čerstvé i zamražené ryby z moře i z českých tůní.

Na dvě porce ryby po staročesku budeme potřebovat

  • 350 g filetů ze pstruha i s kůží (3-4 kousky) nebo jiné ryby (např. treska, ale s kůží)
  • 50 g ochucené chlebové strouhanky
  • 4 lžíce oleje
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • Sůl
  • Pepř
  • Citrón
  • Plech na pečení
  • 1 ks pečícího papíru

Postup přípravy rybích kousků po staročesku

Nejprve si připravíme ochucenou chlebovou strouhanku (viz můj recept v prokliku).

Rybí filety opereme a osušíme. Překrájíme je na libovolný počet kousků a tvarů. Ryby posolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.

Do pánve nalijeme olej a necháme jej rozpálit. Současně zapneme troubu na 200°C.

Ryby vložíme do rozpáleného oleje a pečeme 2 minuty z každé strany.

Po osmažení ryby lopatkou vyjmeme a ihned je pokládáme do misky s ochucenou chlebovou strouhankou.

 

Ochucená chlebová strouhankaOchucená chlebová strouhanka
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Bohatě je strouhankou zasypeme a klademe obalené kousky na plech pokrytý pečícím papírem.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 10 minut.

Upečené kousky ryb přendáme na talíř a každý kousek zakápneme citrónem.

Rybí kousky jsou křupavé a velmi chutné.

 

Můžete je podávat podle chutí rodiny. Třeba s bramborovo-dýňovou kaší, samotnými brambory, bramborovým salátem nebo jako já, s jarními výhonky kapusty kadeřavé.

 

Křehoučké jarní kapustové výhonkyKřehoučké jarní kapustové výhonky
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Jak jsem dušené jarní výhonky kapusty připravila?

Velice jednoduše. Oprané výhonky jsem podusila na másle a kostičkách slaniny asi 8-10 minut, lehce jsem je osolila a na závěr jsem přidala lžíci nastrouhaného parmazánu.

Pokud si kousky ryby po staročesku vyzkoušíte, napište mi Vaši zkušenost.

 

Připravené kousky ryb
Připravené kousky ryb
Ochucená chlebová strouhanka
Ochucená chlebová strouhanka
Křehoučké jarní kapustové výhonky
Křehoučké jarní kapustové výhonky

Hotové kousky ryb po staročesku
Hotové kousky ryb po staročesku
Kousky ryb s mladými kapustovými výhonky
Kousky ryb s mladými kapustovými výhonky
Příloha k rybím kouskům
Příloha k rybím kouskům


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.97 hvězdiček / Hodnoceno: 30x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Tempura

Tempura

Tempura je původem portugalské jídlo, které v 16. století přivezli do Japonska mořeplavci. Tempura zde zdomácněla a dodnes patří k tradičním japonským jídlům.

Ochucená chlebová strouhanka

Ochucená chlebová strouhanka

Z dětství si pamatuji, že mamince chleba nikdy nezbyl. Uměla z něho vykouzlit jednoduché, ale výtečné pokrmy, nebo ho zpracovala tak, že nahrazoval méně dostupné suroviny.


Recept na uzené ryby (pstruhy, makrely, pražmy, mořské okouny ….)

Recept na uzené ryby (pstruhy, makrely, pražmy, mořské okouny ….)

Kdo nikdy neochutnal čerstvě vyuzenou rybu, o hodně přichází. Už samotná příprava je malé dobrodružství. Výsledek ale stojí za to. Zkuste někdy místo grilování ryb, ryby vyudit a můžete si ještě připravit svůj unikátní uzený sýr.

Zázvor

Zázvor

Zázvor je jedno z nejstarších tropických koření. Původ má v Asii. Píší o něm čínské anály, zmiňují se o něm Staroindické záznamy psané sanskrtem, byl znám starým Římanům i Řekům (rozepisuje se o něm Plinius i Dioskorides). Číňané považují kořen zázvoru za účinné Yang tonikum, skvělé pro posílení muž…