Ochucená chlebová strouhanka

14. únor 2015

Z dětství si pamatuji, že mamince chleba nikdy nezbyl. Uměla z něho vykouzlit jednoduché, ale výtečné pokrmy, nebo ho zpracovala tak, že nahrazoval méně dostupné suroviny.

Ochucená chlebová strouhankaOchucená chlebová strouhanka

Starší, ale ne úplně tvrdý chleba, maminka umlela na masovém strojku, rozložila na plech na pečení a nechala chlebovou drť uschnout jako strouhanku. Já používám foodprocesor v robotu (nebo jiný druh elektrického sekáčku). Výsledek je stejný.

Na přípravu ochucené chlebové strouhanky budeme potřebovat

  • 100 g chlebové suché strouhanky
  • 1-2 stroužky česneku rozdrcené na pastu s trochou soli
  • 1 polévkovou lžíci jemně nakrájené petrželky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje

Do misky dáme strouhanku, česnekovou pastu, nasekanou petrželku a olivový olej. Konečky prstů všechny suroviny v misce promneme a necháme odstát.

Možnost použití této ochucené chlebové strouhanky je celá škála.

 

  • Na zahuštění zeleninových polévek, např. polévky z kapusty
  • Na obalování ryb a následné smažení – mimořádně chutné
  • Pod kůži pečeného kuřete - doporučuji
  • Do nádivky ke krůtě - vyzkoušejte
  • Místo parmazánu na zasypání těstovin – velmi chutné
  • Na zahuštění guláše nebo buřtíků na černém pivě – dokonalé

 

Chleba už nikdy nevyhazujte.

Vaše dcery vás při práci v kuchyni sledují a vše si ukládají do paměti. A to, co odpozorovaly od vás, budou aplikovat i ve svých budoucích domácnostech.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.91 hvězdiček / Hodnoceno: 32x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kousky ryb po staročesku

Kousky ryb po staročesku

Až zatoužíte vyzkoušet něco nového, připravte si ryby, rybky, rybičky obalované v ochucené chlebové strouhance.

Gratinování

Gratinování

Gratinování znamená zapékání pokrmů v troubě nebo pod grilem. Zejména u nás ve spojení s bešamelem, se strouhaným vyzrálým sýrem s vyšším obsahem tuku, případně i se strouhankou. Při gratinování vzniká, díky sýru nebo strouhance, na povrchu pokrmu křupavá krusta.


Polévka z kapusty a šumavských lišek, zahuštěná ochucenou chlebovou strouhankou

Polévka z kapusty a šumavských lišek, zahuštěná ochucenou chlebovou strouhankou

Tahle polévka je velmi sytá a chutná. Řeknete si, kde seženete teď v zimě lišky? Já jsem si jich přivezla v létě plný koš ze Šumavy a zamrazila, ale lišky klidně nahradíte hlívou ústřičnou. Ta je k dostání v každém supermarketu a ve vývaru má také báječnou chuť. Chlebovou strouhanku si udělejte vždy…

Pizza Marcela s cibulkovými kroužky

Pizza Marcela s cibulkovými kroužky

Jak jsme mohli před rokem 1989 bez pizzy žít. To opravdu nevím. Pizza je vlastně kulatá chlebová placka, která se zdobí a dochucuje rozkrájenými rajčaty, sardelkami, šunkou, sýrem a sype se středomořskými bylinkami. Já ji mám moc ráda s cibulovými kroužky.