Ochucená chlebová strouhanka

Ochucená chlebová strouhanka
14.2.2015  |  Stáhnout jako PDF

Z dětství si pamatuji, že mamince chleba nikdy nezbyl. Uměla z něho vykouzlit jednoduché, ale výtečné pokrmy, nebo ho zpracovala tak, že nahrazoval méně dostupné suroviny.

Starší, ale ne úplně tvrdý chleba, maminka umlela na masovém strojku, rozložila na plech na pečení a nechala chlebovou drť uschnout jako strouhanku. Já používám foodprocesor v robotu (nebo jiný druh elektrického sekáčku). Výsledek je stejný.

Na přípravu ochucené chlebové strouhanky budeme potřebovat

  • 100 g chlebové suché strouhanky
  • 1-2 stroužky česneku rozdrcené na pastu s trochou soli
  • 1 polévkovou lžíci jemně nakrájené petrželky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje

Do misky dáme strouhanku, česnekovou pastu, nasekanou petrželku a olivový olej. Konečky prstů všechny suroviny v misce promneme a necháme odstát.

Možnost použití této ochucené chlebové strouhanky je celá škála.

Chleba už nikdy nevyhazujte.

Vaše dcery vás při práci v kuchyni sledují a vše si ukládají do paměti. A to, co odpozorovaly od vás, budou aplikovat i ve svých budoucích domácnostech.

  • Nový komentář
  • Mirka 11.8.2021 7:59
    Dobrý den,
    dostala jsem se na Vaše stránky díky ořechovici, kdy jsem naložené ořechy dnes dochucovala dle Vašeho popisu. Teď je destilát s cukrem ve dvou pětilitrovkách a bude měsíc čekat ve sklepě. V některých receptech se ten měsíc zrání před stáčením do lahví doporučuje, tak jsem si Váš postup trochu upravila.
    Ale k chlebové strouhance.
    Moje maminka již tvrdnoucí chleba nakrájela na kostičky o straně cca 1cm (i méně) a ty opražila na sádle (dle moderní kuchyně lze na olivovém oleji) a do téměř hotového přidala rozmačkaný česnek, sůl. A křupali jsme to místo bramborových lupínků. Také bašta. Za chvíli bylo vše pryč.

    Ale s tou chlebovou strouhankou " do foroty" je to bezva nápad. To hned vyzkouším. Chlebovou strouhankou běžně zahušťuji všechen guláš, nejen z černého piva. Vyzkouším ji pod kůži kuřete a samozřejmě do polévky. Už se těším.
    Mimochodem. Také si dělala " do foroty" jíšku Osmažila hladkou mouku na kostce másla a celé to dala do hrníčku (bez vody). Ten uchovávala v lednici a vždy si do polévky kousek "odkrojila". Ale já moc jíšku nepoužívám, takže tohle nedělám.
    Přeji hezký den a více zajímavých receptů.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 13.8.2021 15:23
      Dobrý den, Mirko,
      děkuji za krásný a obsáhlý komentář. Osmažené kostičky chleba s česnekem připravovala také moje babička jako vložku do husté bramborové polévky. Dnes to také občas dělám, jen bez česneku (nemám žlučník). Souhlasím s Vámi, kostičky jsou výborné. A ještě ke staršímu chlebu. Letos o Velikonocích nám zbylo poměrně dost chleba, tak jsem z něj připravila "Karbanátky alias cookies ze staršího chleba". Jen se po nich zaprášilo, vyzkoušejte, třeba i u Vás budou chutnat. Recept mám tady na stránkách. A ořechovice ať se povede. M.
      Odpovědět
  • Gabriela 4.1.2021 23:37
    Je to asi určeno pro rychlou spotřebu nebo to vydrží?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 5.1.2021 11:02
      to Gabriela: Mně chleba většinou moc nezbývá, ale když se to stane, připravím si chlebovou strouhanku podle návodu. Je-li jí větší množství, zavakuuji ji do malých sáčků (jednotlivých porcí) a uložím do mrazáku. Poslední dobou ji přidávám do hustých polévek, nádivky na pekáč i do kuřete a také na zahuštění guláše. Pokud to tak uděláte i Vy, vydrží Vám do doby, než ji spotřebujete. M.
      Odpovědět
    • Alena Vycudilíková 5.3.2021 20:30
      Díky Vám paní Marcelko za úžasné návody na vaření. Alena
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.3.2021 9:50
      Dobrý den, Aleno. Děkuji Vám za úžasný komentář. Když mně někdo napíše, že se mu podle mých receptů dobře vaří, je to pro mě vyznamenání a říkám si, že psát detailní postupy, má smysl. Ještě jednou díky. M.
      Odpovědět