Koláč s balkánským sýrem – burek - pita savijača nebo vlasatice, jak říkám já

24. únor 2017

Když upečete koláč s balkánským sýrem, první porci sníte hned u kuchyňské linky. Je křehký, voňavý, jednoduchý a velmi chutný. Dá se jíst teplý i studený. Klidně i další den. Pokud soudím podle sebe, do druhého dne vám ale nic nezbude.

Koláč s balkánským sýrem – burek - pita savijača nebo vlasatice, jak říkám jáKoláč s balkánským sýrem – burek - pita savijača nebo vlasatice, jak říkám já

Tento recept s názvem PITA SAVIJAČA (zatočený koláč nebo také BUREK) jsem našla v časopisu, který jsem si v loňském roce přivezla z Chorvatska. Tam na náplň ale použili čerstvý sýr s přidáním česneku.

Na přípravu koláče o průměru 24 cm budeme potřebovat

  • 320 g listového těsta - nejlepší je vlastní, "rychlé listové těsto"
  • Hladkou mouku na podsypání těsta
  • Dortovou formu o průměru 24 cm s odnímatelným lemem
  • Tuk na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání
  • Plátek rozpuštěného másla na potření okrajů těsta a následné potření koláče před pečením
  • 1 arch pečícího papíru

Na náplň si připravíme

  • 200 g balkánského sýra nastrouhaného na jemno
  • 4 plátky anglické slaniny nakrájené na malé kostičky
  • 2 syrová vejce, rozšlehaná
  • 3 ks sušených rajčat, naložených v oleji, nakrájených na malé kousky
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
  • 1 kávovou lžičku chilli floků nebo pálivé papriky (kdo chce, může vynechat)
  • Mletý pepř
  • Sůl

Postup přípravy koláče

Nejprve si připravíme náplň do koláče. Do misky nastrouháme balkánský sýr, přidáme nakrájenou anglickou slaninu a sušená rajčata, přilijeme rozšlehaná vejce a zakysanou smetanu.

Promícháme a dochutíme solí, mletým černým pepřem a chilli nebo trochu pálivé papriky. Kdo nechce, papriku vynechá.

Na pomoučeném vále rozválíme na tenko listové těsto na co největší obdélník.

Těsto podélně nožem rozkrojíme na třetiny. Jednotlivé pruhy těsta od sebe mírně odsuneme. Okraje pruhů potřeme rozpuštěným máslem.

Používejte vlastní, doma vyrobené listové těsto. Voní máslem.

Náplň rozdělíme na tři části a rovnoměrně ji lžičkou naneseme do středové části po celé délce připraveného pruhu listového těsta. Stejným způsobem naplníme i zbylé dva pruhy těsta.

Naplněný pruh těstaNaplněný pruh těsta
Zdroj:  Marcela Hackerová

Naplněné pruhy přes náplň srolujeme po celé délce do ruličky a konce stiskneme, aby náplň při pečení nevytekla.

Na dno dortové formy položíme pečící papír a formu uzavřeme. Dno i lem formy potřeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Troubu předehřejeme na 200 °C.

Jednotlivé pruhy, vždy spojem dolů, přeneseme do formy. Začneme stočením prvního pruhu do šneka ještě na válu a přeneseme jej do prostřed formy.

Na konec prvního středového pruhu navážeme druhým a třetím pruhem. Vždy od středu ke kraji formy. Na okraji formy by měl zůstat asi dvoucentimetrový prostor. Koláč při pečení nabude.

Koláč potřeme rozpuštěným máslem a lehce propícháme jednotlivé pruhy, aby měla kudy unikat pára.

Připravený koláč před pečenímPřipravený koláč před pečením
Zdroj:  Marcela Hackerová

Formu i s koláčem vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 35 – 40 minut.

Upečený koláč necháme částečně vychladnout a pak rozepneme dortovou formu a koláč i s pečícím papírem přeneseme na talíř nebo podnos.

Koláč je chutný, křupavý, voňavý a sytý.

S miskou polníčku, pokapaného olivovým olejem, smíchaným s citronovou šťávou je to delikatesa.

Připravená forma na pečení
Připravená forma na pečení
Suroviny na náplň
Suroviny na náplň
Náplň dochucená chilli, pepřem a solí
Náplň dochucená chilli, pepřem a solí

Listové těsto podélně překrojené na 3 části
Listové těsto podélně překrojené na 3 části
Naplněný pruh těsta
Naplněný pruh těsta
Připravený koláč před pečením
Připravený koláč před pečením

Upečený koláč vlasatice
Upečený koláč vlasatice
Slaný koláč s balkánským sýrem
Slaný koláč s balkánským sýrem
Slaný koláč s balkánským sýrem.
Slaný koláč s balkánským sýrem.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.75 hvězdiček / Hodnoceno: 24x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy

Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy

Nádivka se u nás pekla vždy na bílou sobotu a podávala se jako hlavní chod. Maminka měla ráda nádivku poněkud tučnější. Byla výborná, ale já raději volím maso libové.

Šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage

Šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage

Šunková pomazánka je výborná k snídani i k večeři. Děti si ji zamilují jako lehkou svačinku do školy. Chutná skvěle s rohlíkem i opečeným chlebem.


Domácí chléb s cuketou, slunečnicovými semínky, sýrem a bylinkami

Domácí chléb s cuketou, slunečnicovými semínky, sýrem a bylinkami

Tímto chlebem nás přivítala naše paní domácí Vaňja při loňské dovolené v Orebiči. Velmi mně chutnal. Paní byla velmi ochotná a ráda se semnou podělila o svůj rodinný recept. Zkuste si ho upéct také, není to nic těžkého. Výsledek vás mile překvapí.

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Ciambella (čambéla) patří v Itálii k tradičním svátečním pokrmům, zejména o velikonocích. Mě upoutala na první pohled v časopisu La Cucina Italiana a následně na první ochutnání, když jsem si ji sama upekla. Věřte, chuťově uspokojí celou rodinu i vaše hosty.