Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

19. listopad 2016

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičkyRecept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Na přípravu 7 kusů bramborových placek o průměru 16 cm budeme potřebovat

  • 400 g uvařených brambor
  • 130 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • Lžíci sádla nebo másla na pomaštění
  • Litinovou pánev na pečení
  • Štětec nebo mašlovačka na potírání placek

Postup přípravy bramborových placek

Litinovou pánev nebo plotýnku necháme zahřívat. V kastrůlku rozehřejeme sádlo nebo máslo na pomaštění placek a připravíme si mašlovačku nebo štěteček na potírání placek.

Uvařené, oloupané a studené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto, z kterého uděláme váleček asi jako na bramborové knedlíky.

Části těsta odkrajujeme a na pomoučeném vále rozvalujeme na tenké placky silné 2-3 mm.

TIP

Budete-li chtít, aby všechny placky byly stejně velké a hezky vypadaly, použijte k vykrajování kastrůlek. Těsto rozválejte a obráceným kastrůlkem vykrajujte placky. Já jsem použila kastrůlek o průměru 16 cm.

Do rozpálené litinové pánve vložíme placku a necháme ji postupně opéct z obou stran. Netrvá to déle než 3 – 4 minuty. Upečenou placku přemístíme do misky a jednu stranu potřeme sádlem nebo máslem.

Placky vrstvíme na sebe, udrží se déle teplé.

Babička je ještě přiklopila větším hrncem. Když se nesnědly najednou a zbyly do druhého dne, přiklopené je lehce prohřála v troubě a k snídani je namazala švestkovými povidly. Je to moje vzpomínka na dětství.

ZKUŠENOST

U bramborového těsta mám vyzkoušeno, a je jedno, zda se jedná o knedlíky, šišky či placky, že poměr brambor a mouky je vždy 3 : 1 (např. 300 g brambor a 100 g mouky). Rozdíl je pouze v tom, že do bramborových knedlíků a bramborových šišek přidávám hrubou mouku a do bramborových placek mouku hladkou.

Zapamatujte si, poměr brambor a mouky vždy 3 : 1.

A na závěr malá rada. Budete-li připravovat více placek, zadělejte si těsto postupně, třeba na 2x. Bramborové těsto velmi rychle řídne a hůř se s ním pracuje. Na podsypání se pak musí použít více mouky a placky jsou pak tužší.

Osolená mouka a nastrouhané brambory
Osolená mouka a nastrouhané brambory
Šiška bramborového těsta
Šiška bramborového těsta
Upečené bramborové placky.
Upečené bramborové placky.

Upečené bramborové placky..
Upečené bramborové placky..
Upečené bramborové placky...
Upečené bramborové placky...
Upečené bramborové placky....
Upečené bramborové placky....


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.71 hvězdiček / Hodnoceno: 100x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Ota

středa, 31. červenec 2019
16:45

Jo Lokše matka je nestačila pec brali jsme je rovnou z plotny mašlovačkou nám je namazala buď sádlem nebo povidlem jako chlapec, v čítance byl článek o plackách jak hošík měl tyto placky na břiše v papíře byla zima a psi to ucítily a placky mu sežrali chudák se na ně těšil měl je ke svačině bylo mi ho líto celou cestu se těšil jak si pochutná na ten článek se nedá zapomenout placky je moje slabost kuli nim si koupily elektrický gril na tom se mrskají jedna radost.


posted by: Ota [Odpovědět]

Věra

pátek, 6. září 2019
22:53

Jsou hodně silné. Já dělám tenoučké. A hned po upečení potírám husím sádlem.


posted by: Věra [Odpovědět]

marcela

sobota, 7. září 2019
15:23

marcela

to Věra: Paní Věro, určitě by bylo přínosné ostatním sdělit, jaké těsto na bramborové placky používáte Vy a jakým způsobem děláte "ty tenoučké". V opačném případě Váš komentář na mých stránkách nedává smysl.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Veronika Blažejová

úterý, 12. listopad 2019
20:24

Lokše


posted by: Veronika Blažejová [Odpovědět]

dddd

středa, 31. leden 2018
05:00

Moje matka dělala nejlepší placky na světě a mohl jsem se jako kluk po nich utlouct.. Jak to ale dělala mě tehdy nezajímalo a proto koukám po receptech jestli to někde najdu. Pamatuji jenom, že byly příjemě slané a uvnitř několik slabých vrstev...


posted by: dddd [Odpovědět]

marcela

středa, 31. leden 2018
09:16

marcela

to dddd: Dobrý den, já jsem na tom s bramborovými plackami byla úplně stejně jako Vy. Moc jsem se nezajímala, jak se připravují. Tento recept mám od bývalé kolegyně, která byla o generaci starší než já.
Placky samotné jsou slané, mohou se podávat třeba k zelí a kachně. Vrstvy mají dvě, když se pečou (abslutně nasucho), krásně se nafukují jako balon, můžete si je v podstatě i naplnit, třeba tím zelím. To záleží na chuti a nápaditosti každého. Vyzkoušejte ty moje, nemusíte moc složitě odměřovat, stačí dodržet poměr 3 : 1 a přidat trochu soli, vyválet a upéct. Jde to ráz na ráz.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Jana

sobota, 12. říjen 2019
13:54

to marcela: Tak dnes byl pokus o placky pro partnera. Výsledek asi nebyl takový jako vzpomínka z mládí. Myslím,že dnes máme možnosti placky děleat více kusů najednou, dřív možná , aby maminky nasytily hladové krky jelo to jeden placek ihned k hladovci a tak byly křupavé a nafouklé. Když je navrstvím zavlhnou a zůstanou vlahé, nikoliv křupavé to asi nejde. Tak můj pokus o splněné chutě z dětsví, nic moc. Já je neznala, tak mi chutnaly.


posted by: Jana [Odpovědět] [Skrýt]

marcela

sobota, 12. říjen 2019
17:51

marcela

to Jana: Asi jsem pochopila správně, že Vám placky chutnaly a partnerovi NE. Jeho maminka či babička asi pekly křupavé placky. Já jsem ale takové nikdy a nikde nejedla. "Aby křupaly", musel by se asi změnit poměr brambor a mouky. Tedy brambor mnohem méně a více mouky. Někdo připravuje těsto z polohrubé mouky, někdo dává třeba hrubou. Prostě na všem záleží. A také záleží, jak tenké placky vyválíte, než je dáváte na plotýnku. Obecně platí, že bramborové těsto je vlhké.
Pokuste se získat od partnera informaci, z jaké mouky jeho maminka placky pekla. Napadá mi, zda partnerova maminka nepekla nějaké chlebové placky, ty jsou křupavé. A pokud Vám placky chutnaly, pak by měl partner Vaši snahu ocenit.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

marcela

úterý, 15. říjen 2019
11:12

marcela

to Jana: Jano, pořád myslím na ty krupavé placky. Když jsem byla minulý rok na dovolené v Beskydech, na každém jídelním lístku nabízeli "placek" nebo "gorolski placek". Protože jsem nevěděla, co to je, objednala jsem si tedy placek.
I Vy ve svém komentáři jste použila slovo "placek", soudím tudíž, že Vaše domovina bude z tohoto kraje.
Ten "placek" byl opravdu velmi křupavý a dobrý. Pro mne, protože pocházím ze Západních Čech, to byl bramborák nebo také vošouch či cmunda, na Slovensku by řekli harula.
Byla to placka připravená z nastrouhaných syrových brambor, s přidáním trochy hrubé mouky, vajíčka a koření. Maminka přidávala ještě česnek, ten já nepřidávám. Do horkého oleje se nalila naběračka těsta a smažilo se dozlatova a do křupava. Tyhle bramborové placky opravdu křupají - jsou smažené v oleji a jsou ze syrových brambor.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Když byla sezona kysaného zelí, pekly se u nás zelníky. Babička jich upekla vždy dva plechy. Přikusovali jsme je k husté zeleninové nebo bramborové polévce. Zelníky jsou velmi chutné a snadné na přípravu.

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

S vdolky mám spojenou asi tu nejstarší vzpomínku na dětství. Sedíme s babičkou, ona mi krájí vdolky na kostičky. Chutnaly mi k snídani, k obědu i k večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá. Na sucho opečená kůrka chutná skvěle i druhý den.


Karamelizovaná jablíčka s krupičkovou kaší podle mojí babičky

Karamelizovaná jablíčka s krupičkovou kaší podle mojí babičky

Nikdy jsem nebyla milovník sladkého, čokolády a kakaa vůbec. V dětství pro mne babička vymyslela kombinaci krupičkové kaše a chutného jablíčkového rozvaru. Je to náramná dobrota. V dospělém věku jsem chuť jablíčkového rozvaru obohatila pár lžícemi rumu.

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Zabijačkový guláš je velká pochoutka. Zpravidla ho děláváme týden po zabijačce. Můžete si jej ale uvařit i bez zabijačky doma, suroviny i příprava jsou pro každého dostupné.