Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

19. listopad 2016

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičkyRecept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Na přípravu 7 kusů bramborových placek o průměru 16 cm budeme potřebovat

  • 400 g uvařených brambor
  • 130 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • Lžíci sádla nebo másla na pomaštění
  • Litinovou pánev na pečení
  • Štětec nebo mašlovačka na potírání placek

Postup přípravy bramborových placek

Litinovou pánev nebo plotýnku necháme zahřívat. V kastrůlku rozehřejeme sádlo nebo máslo na pomaštění placek a připravíme si mašlovačku nebo štěteček na potírání placek.

Uvařené, oloupané a studené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto, z kterého uděláme váleček asi jako na bramborové knedlíky.

Části těsta odkrajujeme a na pomoučeném vále rozvalujeme na tenké placky silné 2-3 mm.

TIP

Budete-li chtít, aby všechny placky byly stejně velké a hezky vypadaly, použijte k vykrajování kastrůlek. Těsto rozválejte a obráceným kastrůlkem vykrajujte placky. Já jsem použila kastrůlek o průměru 16 cm.

Do rozpálené litinové pánve vložíme placku a necháme ji postupně opéct z obou stran. Netrvá to déle než 3 – 4 minuty. Upečenou placku přemístíme do misky a jednu stranu potřeme sádlem nebo máslem.

Placky vrstvíme na sebe, udrží se déle teplé.

Babička je ještě přiklopila větším hrncem. Když se nesnědly najednou a zbyly do druhého dne, přiklopené je lehce prohřála v troubě a k snídani je namazala švestkovými povidly. Je to moje vzpomínka na dětství.

ZKUŠENOST

U bramborového těsta mám vyzkoušeno, a je jedno, zda se jedná o knedlíky, šišky či placky, že poměr brambor a mouky je vždy 3 : 1 (např. 300 g brambor a 100 g mouky). Rozdíl je pouze v tom, že do bramborových knedlíků a bramborových šišek přidávám hrubou mouku a do bramborových placek mouku hladkou.

Zapamatujte si, poměr brambor a mouky vždy 3 : 1.

A na závěr malá rada. Budete-li připravovat více placek, zadělejte si těsto postupně, třeba na 2x. Bramborové těsto velmi rychle řídne a hůř se s ním pracuje. Na podsypání se pak musí použít více mouky a placky jsou pak tužší.

Osolená mouka a nastrouhané brambory
Osolená mouka a nastrouhané brambory
Šiška bramborového těsta
Šiška bramborového těsta
Upečené bramborové placky.
Upečené bramborové placky.

Upečené bramborové placky..
Upečené bramborové placky..
Upečené bramborové placky...
Upečené bramborové placky...
Upečené bramborové placky....
Upečené bramborové placky....


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.87 hvězdiček / Hodnoceno: 61x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Když byla sezona kysaného zelí, pekly se u nás zelníky. Babička jich upekla vždy dva plechy. Přikusovali jsme je k husté zeleninové nebo bramborové polévce. Zelníky jsou velmi chutné a snadné na přípravu.

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

S vdolky mám spojenou asi tu nejstarší vzpomínku na dětství. Sedíme s babičkou, ona mi krájí vdolky na kostičky. Chutnaly mi k snídani, k obědu i k večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá. Na sucho opečená kůrka chutná skvěle i druhý den.


Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Zabijačkový guláš je velká pochoutka. Zpravidla ho děláváme týden po zabijačce. Můžete si jej ale uvařit i bez zabijačky doma, suroviny i příprava jsou pro každého dostupné.

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Bez rybí polévky by nebyly vánoce vánocemi. Oželela bych bramborový salát, možná i stromeček, ale rybí polévku nikdy. Je to velmi lahodná polévka, kterou vařím jen jednou do roka. Dávám si záležet, aby všem strávníkům chutnala. Je to přece ozdoba vánočního stolu.