Plněné rohlíčky z jogurtového těsta

28. červenec 2017

Plněné rohlíčky jsou jako dělané na dětské prázdninové párty či rodinné posezení u vínka. Jsou lehce stravitelné, chutné a s přípravou zatočíte za pár minut.

Plněné rohlíčky z jogurtového těstaPlněné rohlíčky z jogurtového těsta

Na přípravu 20-24 kusů rohlíčků budeme potřebovat

Na těsto potřebujeme

  • 300 g bílého jogurtu
  • 200 g ricotty
  • 60 g rostlinného oleje
  • 1 čajovou lžičku krupicového cukru
  • 7 g instantních kvasnic
  • 600 g hladké mouky
  • 1 čajovou lžičku soli

Na náplň si připravíme

  • 12 ks přepůlených cherry rajčat (lze použít i čajovou lžičku italské ochucené omáčky-sugo)
  • 150 g šunky (salámu) překrojené na menší kusy
  • 1-2 jarní cibulky nakrájené na kolečka
  • 100 g mozzarelly (nebo balkánského sýra)
  • Posypové koření na pizzu

Dále budeme potřebovat

  • 2 plechy
  • 2 archy papíru na pečení
  • 1 rozšlehané vajíčko na potření + štětec
  • Kráječ na pizzu nebo ostrý nůž
  • Vál a váleček

Postup přípravy rohlíčků z jogurtového těsta

Těsto si můžeme připravit ručně nebo v robotu. Já jsem zadělávala v robotu. Je to snazší a těsto je lépe propracované.

Nejprve si připravíme všechny uvedené suroviny a pomocníky.

Do mísy robotu vložíme 300 g jogurtu a 200 g ricotty. Přisypeme čajovou lžičku krupicového cukru a 7 g instantního droždí. Jako poslední přilijeme 60 g rostlinného oleje.

Upevníme metlu na šlehání a robot pustíme na poloviční výkon. Suroviny necháme minimálně 2-3 minuty prošlehat. Nyní metlu na šlehání vyjmeme a nasadíme hák na hnětení.

Ruční hnětení na závěr přípravy těsta je velice důležité.

Mouku promícháme se solí. Robot necháme pomalu pracovat a postupně, po lžících přidáváme mouku.

Z odvážených 600 g ponecháme stranou asi dvě hrsti, které použijeme na pomoučení válu při prohnětení těsta. Robot vypneme a těsto přendáme na pomoučený vál.

Těsto prohněteme hranou dlaně směrem od sebe a podsypáváme ho zbylou moukou. Hněteme tak dlouho, dokud všechnu mouku nespotřebujeme. Trvá to chvilku.

Těsto nenecháme kynout. Rozdělíme si ho na dvě stejné části.

Z každé vyválíme obdélník cca 50 x 25 až 28 cm. Případné nerovnosti odkrojíme a odkrojky těsta použijeme při rozvalování druhé části.

Úplný zbytek odkrojeného těsta nevyhazujeme, ale vyrobíme 2-3 další rohlíčky.

Nyní si kráječem na pizzu nebo ostrým nožem nakrájíme rovnoramenné trojúhelníky – viz foto.

Těsto nakrájené na rovnoramenné trojúhelníky Těsto nakrájené na rovnoramenné trojúhelníky
Zdroj: Marcela Hackerová

Při krájení prvního těsta jsem na to šla příliš vědecky, s pravítkem a kalkulačkou. U druhého těsta jsem to vzala suverénně od oka. Hlavně se nebojte, že to zkazíte. Když zakrojíte více, budete mít rohlíčky větší a když se to nepovede vůbec, těsto spojíte do koule a rozválíte znovu.

Na širší konec trojúhelníku položíme náplň, od každé suroviny kousek. Můžete použít šunku, salám, cibuli, rajčata, sýry a olivy v kombinaci, kterou máte rádi.

Náplň lehce posypeme kořením na pizzu a také trochu posolíme za předpokladu, že jsme nepoužili balkánský sýr.

Rohlíčky srolujeme vždy od širšího konce směrem ke špičce.

Část rohlíčků nemusíte plnit vůbec, ty můžete na povrchu posypat třeba sezamem, kmínem, mákem či hrubozrnnou solí. Jen před srolováním okraje trojúhelníků potřeme vajíčkem.

Srolované rohlíčky položíme na plech vystlaný pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vajíčkem. Rohlíčky (i ty plněné) můžeme také posypat libovolně zvolenou posypkou (kmín, sůl, sezam či mák).

Troubu zapneme na 180 °C.

Připravené rohlíčky nemusíme nechat na plechu kynout. Když je trouba vyhřátá, vložíme tam plech a necháme je péct 35 minut.

Po upečení počkáme, až téměř vychladnou a teprve pak je přendáme na mísu či tác. A teď už můžeme začít hodovat.

 

Těsto na rohlíčky
Těsto na rohlíčky
Suroviny na náplň
Suroviny na náplň
Náplň rohlíčků
Náplň rohlíčků

Náplň rohlíčků s kořením na pizzu
Náplň rohlíčků s kořením na pizzu
Srolovaný rohlíček
Srolovaný rohlíček
Armáda plněných rohlíčků
Armáda plněných rohlíčků

Plněné rohlíčky z jogurtového těsta
Plněné rohlíčky z jogurtového těsta
Plněné rohlíčky z jogurtového těsta.
Plněné rohlíčky z jogurtového těsta.
Plněný rohlíček
Plněný rohlíček


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Slané plněné rohlíčky

Slané plněné rohlíčky

Slané plněné rohlíčky jsou výborné, chuťově výrazné a neodolatelné. Když ochutnáte jeden, budete sahat pro další a další.

Recept na vanilkové rohlíčky od paní Tobrmanové

Recept na vanilkové rohlíčky od paní Tobrmanové

Vanilkové rohlíčky patří ke klasice vánočního sladkého pečení. Recept získala maminka od sousedky paní Tobrmanové. Ta se učila cukrářkou ve Vídni ještě za Císaře pána.


Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím jsou chuťově výrazný společník pečeného nebo grilovaného masa, smažených sýrů, zabijačkových pochoutek, k pivu i opečené klobáse. Variant je celá řada, záleží jen na vás, kterou si vyberete.

Koláčky z kynutého – nekynutého těsta

Koláčky z kynutého – nekynutého těsta

Recept na koláčky mě věnovala moje přítelkyně, paní Jitka Tittelbachová. Koláčky jsou mimořádně chutné a na přípravu jednoduché. Jakou si zvolíte náplň, záleží jen na vás. Ona z těsta pekla šátečky s tvarohem, já peču koláčky s ořechovou nebo povidlovou náplní.