Svítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babička

9. květen 2016

Když se po jaru na záhonku objevily první listy hlávkového salátu, babička upekla svítek s kopřivami na tom největším plechu. Byla to náramná dobrota. Léta jsem ho nepekla, až letos jsem si na něj vzpomněla.

Svítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babičkaSvítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babička

Na dvě porce svítku budeme potřebovat

  • 2 – 3 vejce (podle velikosti)
  • 4 polévkové lžíce vrchem dětské krupičky
  • 5 polévkových lžic horkého mléka
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 1 kávová lžička soli
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného tvrdého sýra (např. parmazán, pecorino, provolone, čedar)
  • 1 kávovou lžičku grilovacího koření (babička přidávala jen pepř)
  • 4 polévkové lžíce podušených a nasekaných bylinek (mladé špičky kopřiv + popenec)

Dále budeme potřebovat

  • Pekáč 25 x 20 cm
  • Tuk na vymazání pekáčku
  • Strouhanku na vysypání pekáčku
  • Oříšek másla na podušení bylinek

Postup přípravy svítku s jarními bylinkami

Pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Troubu zapneme a termostat nastavíme na 180°C.

Oprané bylinky vložíme do kastrůlku, přidáme oříšek másla a lžíci vody. Necháme zavadnout. Trvá to 2-3 minuty.

Bylinky pinzetou vyndáme na prkénko a nahrubo nasekáme.

Do mísy nasypeme dětskou krupičku a spaříme ji připraveným horkým mlékem. Do husté kaše přidáme rozpuštěné máslo a žloutky. Vše důkladně promícháme.

Těsto osolíme, přisypeme grilovací koření nebo pepř a nasekané bylinky.

Nyní si ušleháme pevný sníh.

K připravenému těstu přisypeme nastrouhaný sýr a opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Těsto přelijeme do pekáčku.

Pekáček s těstem vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme 25 minut.

K upečenému svítku mám nejraději hlávkový salát, přelitý lehce osolenou zakysanou smetanou.

TIP

  • Budete-li chtít, aby byl svítek vyšší, přidejte k mouce jednu čajovou lžičku prášku do pečiva.
  • Když babička připravovala svítek do polévky, nahradila dětskou krupičku hladkou moukou.
  • Do pečeného svítku můžete kromě zmíněných bylinek přidat i chřest, nebo špenát či brokolici.

 

Suroviny na svítek
Suroviny na svítek
Těsto před přidáním sýra a bílkového sněhu
Těsto před přidáním sýra a bílkového sněhu
Syrový svítek před pečením
Syrový svítek před pečením

Upečený svítek
Upečený svítek
Svítek s hlávkovým salátem, řeřichou a zakysanou smetanou
Svítek s hlávkovým salátem, řeřichou a zakysanou smetanou

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.97 hvězdiček / Hodnoceno: 32x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo.

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.


Tvarohová pomazánka s jarními bylinkami a křenem

Tvarohová pomazánka s jarními bylinkami a křenem

Také se teď na začátku jara cítíte trochu unaveni. Rozhodla jsem se lehce změnit jídelníček a konzumovat více syrové zeleniny. Tvarohová pomazánka s bylinkami a křenem je plná vitamínů, je lehká jako pírko a hotová skutečně za pár minut.

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Když maminka připravovala svíčkovou na smetaně, všichni jsme se těšili na oběd. Svíčková na smetaně je sice kalorická bomba, ale patří do kategorie neodolatelných pokrmů.