A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky

21. březen 2015

Popenec obecný (nebo břečťanovitý) – latinsky Glechoma hederacea - slovensky Zádušník břečťanovitý - je rozšířen v mírném pásmu Evropy a Asie, na sever zasahuje do Finska, na jih do severní Itálie a Španělska. U nás roste hojně od nížin až do hor. Je používán jako léčivá rostlina a mladé rostliny se používají také do nádivek a salátů.

Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivkyPopenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky

Popenec je téměř zapomenutá naťová zelenina našich babiček.

Popenci obecnému se v různých částech Čech, Moravy a Slezska lidově říká openec,  vopenec, kunrtálek, kadeřník, kundrábek, kundrásek, kundrátek, moďátka, kundrotek, kočičí tlapa, kondelík, pupenec, zemní břečťan, zemský břečťan, opuňka nebo také vopuňka.

Na jižním Plzeňsku je známý jako „kondrhel“. Nazývala ho tak i moje babička.

Tolik lidových názvů svědčí o tom, že byl obecně znám, ať už jako léčivá bylina nebo jako součást pokrmů.

Používá se jako zelené koření do bramborových polévek, míchaných vajíček, velikonoční nádivky společně s pažitkou, mladými výhonky kopřiv a jinými bylinkami.

V Jižních Čechách se kdysi máčely nakrájené buchty do rozšlehaných vajec s nasekaným popencem a pak se smažily na másle.

Sušený dáváme do dušených zelenin a mas, karbanátků, zeleninových polévek.

Čerstvý lze využít do doma vyrobeného bylinkového másla, tvarohu, brynzy, do bramborového salátu i omelet.

Příjemná kořenitá chuť i vůně popence si vás určitě získá.

Popenec je vytrvalá bylina. V březnu se začíná rozrůstat a dosáhne až do délky 40 cm, má částečně plazivé lodyhy s vystoupavými konci.

 

Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivkyPopenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Zdroj: Jan Hacker

 

Kvete 1-2 cm velkými fialově modrými květy podobnými tvarem květu hluchavky.

Popenec kvete od dubna do července. Je velmi rozšířen na loukách, v křovinách, na stráních a podél cest. Roste hojně i ve městě.

Popenec je rostlina léčivá.

Nať se sbírá v květnu. Sušíme ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C.

Nať je třeba sušit velmi opatrně, protože silice v ní obsažená je prchavá. Také z toho důvodu sušený popenec uchovávejte v dobře uzavřené nádobě a chraňte před světlem.

V čerstvém stavu obsahuje hlavně třísloviny (asi 6,7%), silice (asi 0,06%), hořčin glechomin, pryskyřice, cholin, saponiny, organické kyseliny, vitamín C a minerální látky.

 

Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivkyPopenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Zdroj:  Jan Hacker

 

Popenec obecný  působí protizánětlivě, hojivě, dezinfekčně. Odvar se používá proti zánětům horních cest dýchacích.

Dále zlepšuje trávení, podporuje látkovou výměnu, detoxikuje játra, tlumí záněty.

Zevně ve formě obkladů a koupelí se užívá na špatně hojící rány, ekzémy a křečové žíly.

 

Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky

Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Jan Hacker

Autor: Jan Hacker


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 25x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Navratil Drahos

úterý, 25. duben 2017
16:54

Naše babička bylince řikala opuňka nebo vopuňka ( Břeclavsko).


posted by: Navratil Drahos [Odpovědět]

marcela

středa, 26. duben 2017
09:32

marcela

to Navratil Drahos: Pane Navrátil, děkuji Vám za komentář. Vaši informaci zapracuji do článku. Jsem velmi ráda, když mi čtenáři napíší svoje poznatky, krajové názvy jídel (surovin) i recepty, které se kdysi vařily a někde možná vaří dodnes. Díky. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy

Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy

Nádivka se u nás pekla vždy na bílou sobotu a podávala se jako hlavní chod. Maminka měla ráda nádivku poněkud tučnější. Byla výborná, ale já raději volím maso libové.

Rozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyni

Rozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyni

V minulosti nebylo na venkově snad ani jediného domu, kde by v zimě za okny a v létě na zahrádce nepěstovali rozmarýn. Je domácí rostlinou zejména ve středomoří, kde roste volně v přírodě.


Brutnák – zapomenutá bylinka pomazánek a salátů

Brutnák – zapomenutá bylinka pomazánek a salátů

Příchuť po okurkách. To je první, co Vás napadne při ochutnání brutnákových lístků. Seznamte se s Brutnákem lékařským, zapomenutou bylinkou, která byla a je zdrojem příznivých látek pro náš organizmus.

Recept na velikonoční mandlová sluníčka

Recept na velikonoční mandlová sluníčka

Upečte si veselá mandlová sluníčka a ke zdobení si jako pomocníky pozvěte své děti. Kreativitě se zde meze nekladou. Pochutnáte si a ještě se pobavíte.